Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Школа за обучение на овчари на остров Сардиния приема желаещи за втора поредна година

Снимка: БГНЕС

Школата за обучение на овчари на остров Сардиния приема желаещи за втора поредна година. В първото издание са участвали 15 ученици. Сред тях, някои наследили семейния занаят, завърнали се имигранти и други желаещи да запазят тази традиция на  Сардиния. Целта на областната управа, която финансира школата за овчари е също вътрешността на остров да не се обезлюдява.

В обучението, което е за възрастни и е организирано от местни асоциации, преподават освен специалисти и професори по земеделие от различни университети. Насочено е към желаещи от цяла Сардиния, включва 24 часа теория и 96 часа практика в подбрани ферми  между октомври и ноември.

Ежедневника "Република" помества местно проучване на тема "селско стопанство" на асоциацията Riabilitare Italia, според което 67% от младите хора на възраст между 18 и 39 години желаят да живеят и работят в своя район.

"Целта на школата е да подкрепи, от образователна гледна точка, силно мотивирани млади хора да поемат жизнен път, свързан с овцевъдството“, казва Антонио Сау - кмет на сардинското селището Итири.


По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавен фонд

ДФ "Земеделие" изплати над 11 млн. лева по Програмата за морско дело и рибарство

Държавен фонд "Земеделие" изплати над 11 млн. лева на рибарския бизнес и на общините по Програмата за морско дело и рибарство. Финансовата подкрепа е преведена по сметките на общо 106 бенефициенти, от които 104 изпълняват частни инвестиции. Останалите два проекта - за близо един милион лева, са на Община Бургас - за модернизиране на лодкостоянката в..

публикувано на 02.09.24 в 19:06
Служебният министър на енергетиката Владимир Малинов

В края на октомври се очаква договор между "Козлодуй - Нови мощности" и консорциум "Хюндай" и "Уестингхаус"

Очакваме в края на октомври да бъде подписан договор за инженеринг между "АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" и консорциум между корейската "Хюндай енджиниъринг енд кънстракшън" и американската "Уестингхаус Електрик Къмпани". Това обяви министърът на енергетиката Владимир Малинов след среща в Сеул с изпълнителния директор и президент на "Хюндай..

публикувано на 02.09.24 в 18:59
Людмил Илиев

Людмил Илиев: ЦИК взе подходящо решение да приемат документите и на двете фракции

ЦИК, колкото странно, толкова подходящо решение взе, да бъдат приети документите на двете партийни фракции в един и същи час, без да се отбелязва пореден номер. Все пак е компромис, които трябваше да извади нещата от задънената улица. Така коментира решението на ЦИК журналистът от в. Сега Людмил Илиев в интервю пред БНР. "Мен..

публикувано на 02.09.24 в 18:27
Олаф Шолц

Изпитание за германския канцлер Шолц след местните избори в Тюрингия и Саксония

Резултатите от вчерашните регионални избори в двете източногермански провинции Тюрингия и Саксония изправят канцлера Олаф Шолц пред изпитание само година преди изборите за Бундестага. Партиите в управляващата коалиция постигнаха катастрофално нисък резултат вчера, а крайно дясната "Алтернатива за Германия" се поздрави с първа изборна победа...

публикувано на 02.09.24 в 17:55
Кириакос Мицотакис

Мицотакис отговори на протестиращи в Лариса с план за помощи за над 3 млрд. евро

Жителите на град Лариса посрещнаха с протести гръцкия премиер Кириакос Мицотакис. По време на посещението си той обяви помощи за пострадалите от наводненията в района миналата година. В област Тесалия посрещат с протести Мицотакис заради неизплатени обезщетения за наводненията Фермери и граждани на област Тесалия, собственици на фирми,..

публикувано на 02.09.24 в 17:54
Милен Любенов

Доц. Милен Любенов: За електората на ДПС е важно дали Доган ще има обиколки в кампанията

Президентът Румен Радев изчаквал удобен момент за включване в политическия живот у нас, каза доц. Милен Любенов в интервю пред БНР. „Сега се въздържа, но това което той показва като поведение през годините, като ценностни нагласи, че ако се формира партия около него, догодина, по-скоро ще бъде т. нар. от политолозите, от..

публикувано на 02.09.24 в 17:49
Радослав Шикорски, полски външен министър

Полша е длъжна да сваля руски ракети, изстреляни срещу Украйна и застрашаващи територия на НАТО

Полша и останалите членки на НАТО, които граничат с Украйна, не само могат, но и са длъжни да прехващат и да унищожават руски ракети и дронове, изстреляни срещу Украйна, но застрашаващи територията на алианса. Това заяви полският министър на външните работи Радослав Шикорски пред "Файненшъл таймс". При поредния руски въздушен рейд тази..

публикувано на 02.09.24 в 17:40