Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Лято 2024 е било най-хладното Обединеното кралство от 9 г. насам

Снимка: БГНЕС

В Обединеното кралство констатират най-хладното лято от девет години насам, според последните статистически данни на Метеорологичната служба.

Метеоролозите изтъква, че това определено е сезон на контрасти, като в северозападната част на Обединеното кралство беше хладно и влажно, докато на юг и изток имаше по-типично лято.

Най-горещият ден през лятото беше 12 август, когато температурите в Кеймбридж достигнаха 34.8C. Въпреки че видяхме някои горещи вълни, регистрирани на юг, всички периоди на горещини бяха сравнително краткотрайни.

Последният път, когато Обединеното кралство имаше по-хладно от средното за страната лято, беше през 2015 година.

През тазгодишното лято определено се отчита дефицит на слънце. Логичен е въпросът каква есен очаква британците. През септември миналата година имаше рекорд, когато в седем последователни дни температурите достигнаха 30 градуса, но метеоролозите не очакват това да се повтори.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Нов пожар горя над Вършец

Пожар горя над кварталите "Изток" и "Левски" над Вършец. Сигналът е подаден вчера към 17 часа. Два екипа на пожарната във Вършец, огнеборци от Берковица, служители на Горското стопанство и доброволци от общината са се включили в гасенето на пожара вчера, който е продължил до полунощ. Тази сутрин действията отново са подновени. Според..

публикувано на 03.09.24 в 10:23

В ЦИК продължава регистрацията на партиите за вота на 27 октомври

В ЦИК продължава приемът на документи за регистрация за участие в предстоящите избори на 27 октомври. Първи в тази надпревара бяха от двете крила в ДПС. ЦИК прие едновременно документите на двете фракции в ДПС - около Доган и около Пеевски Вчера битката кой пръв ще се регистрира блокира работата на ЦИК и доведе до включване на..

публикувано на 03.09.24 в 09:30
Габриела Руменова, създател на платформата

"Ние, потребителите": Дрехите за ученици до 14 г. – без дълги връзки

От проекта "Ние, потребителите" предупреждават, че дрехите за ученици до 14-годишна възраст трябва да са без дълги връзки. Статистиката на общоевропейско ниво сочи, че всяка година се регистрира по един фатален инцидент с дете и по 3-4 със сериозни последици от дълги над 8 см връзки в дрехите, които се закачат за вратата на превозно..

публикувано на 03.09.24 в 09:20
Петър Чолаков

Доц. Петър Чолаков: Не искам да съм на мястото на ЦИК - да избираш между Пеевски и Доган

" Очевидно партийната система не може да отговори на исканията на голяма част от избирателите. Все повече намалява избирателната активност, все по-малко хора отиват да гласуват и това рефлектира включително върху парламентарно представените политически партии".  Така политологът доц. Петър Чолаков обясни пред БНР напрегнатата политическа..

публикувано на 03.09.24 в 09:10

Камарата на автомобилните превозвачи: България е публично порицана заради хаоса по границите ни

България е публично порицана заради хаоса по границите ни, по време на събрание на Съюза на асоциациите за автомобилен транспорт в Черноморския регион, проведено в столицата на Узбекистан Ташкент. това се казва в съобщение от Камарата на автомобилните превозвачи с председател Димитър Димитров. Представители на Турция и Гърция са се обединили..

публикувано на 03.09.24 в 09:08
язовир „Жребчево“

Проф. Емил Гачев: Вече съществува трайна тенденденция към поява на водни дефицити

В отделни периоди, особено през лятото, вече съществува трайна тенденденция към поява на водни дефицити. За това предупреди п роф. Емил Гачев, секция "Води" в Института за изследване на климата, атмосферата и водите при БАН. Агроминистрите на 9 средиземноморски страни от ЕС обсъждат безводието Още пет села в община Сунгурларе са на воден..

публикувано на 03.09.24 в 09:02

Средиземноморските страни от ЕС искат общ подход за решаване на проблема с недостига на вода

9-те средиземноморски страни от  Европейския съюз ще насърчават общ европейски подход за решаване на проблема с недостига на вода. Целта е да се гарантира устойчиво бъдеще за жителите на региона. Това ще бъде подчертано в съвместна декларация на министрите на земеделието на деветте, с която завършва тридневната среща на групата на деветте държави,..

публикувано на 03.09.24 в 08:59