Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Д-р Христина Бацелова: Отново имаме повишаване на случаите на Covid-19

Най-големият убиец на човечеството е комарът - той пренася много инфекциозни заболявания, подчерта епидемиологът

| Интервю
Снимка: БГНЕС

За поредна година в края на лятото имаме повишаване на случаите на Covid-19, съобщи пред БНР д-р Христина Бацелова - епидемиолог в УМБАЛ "Св. Георги" - Пловдив.

По думите ѝ много от случаите не се регистрират, затова няма как да се посочат действителните числа. Тя уточни, че в момента се разпространяват варианти и подварианти от групата "Флирт"
Заболяването започва по-плавно от грипа - с драскане и сухота в гърлото, болки в стави и мускули, главоболие, повишена температура, обясни специалистът. И препоръча - когато човек не се чувства добре и това не преминава в рамките на 1-2 дни, а температурата не се понижава въпреки приема на лекарства, да потърси медицинска помощ. Пациентите с хронични заболявания трябва да се обърнат към лекар още в началото, за да не се стига до усложнения, добави д-р Бацелова. По думите ѝ след всяко вирусно респираторно заболяване може да се случи вторична бактериална инфекция

Очакваме хората, които се ваксинират редовно през последните години, да го направят и сега, отбеляза епидемиологът в предаването "Хоризонт до обед". По думите ѝ в България има над 84 хил. ваксини срещу Covid

"Очакваме да има интерес, особено от хора с хронични заболявания и имунокомпрометирани. Всеки, който не желае да боледува, ще има възможност да се ваксинира - от навършена 6-месечна възраст нагоре. Ваксините са безплатни. Те ще могат да бъдат поставяни от личните лекари, във временните имунизационни пунктове, както и в имунизационните кабинети на РЗИ". 

Д-р Бацелова препоръча да се ваксинират и тези, които вече са го направили при предишните варианти на Covid. Вирусът се променя много, а първият вариант на Covid отдавна вече не циркулира, обясни тя. 

Тигров комар
Заболяването западнонилска треска го има и то от години, посочи също д-р Бацелова и предупреди, че именно през месеците август и септември е сезонността на болестта. По думите ѝ когато протича леко, тези случаи не се диагностицират. 
"Ако едно лице проявява грипоподобна симптоматика и има данни за това, че е ухапано от комар, трябва да се мисли в тази насока". 

Най-големият убиец на човечеството е комарът, защото той пренася много инфекциозни заболявания, категоричен бе специалистът. 

По думите ѝ превенцията може да е в 2 насоки. Според нея обикновените репеленти са високо ефективни. Важно е всички открити части на тялото да се напръскат, както и това да се случва регулярно, обясни тя. Другата насока е към общините - за много стриктен контрол на насекомите и извършване на регулярна дезинфекция, добави докторът. 

Броят на заразените от западнонилска треска в Гърция не е с размерите на епидемия, но и там броят на заразените е по-голям от предишни години, съобщи кореспондентът на БНР Катя Пеева. 

От началото на годината починалите от заболяването са 10 души, а регистрираните болни са 76. Лекарите препоръчват да се избягват места със застояла вода, където е възможно да има заразени комари, да се носят дълги дрехи в светли цветове, а също и използването на репеленти. 

Цялото интервю на Валерия Николова с д-р Христина Бацелова и репортажа на Катя Пеева в предаването "Хоризонт до обед" чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Анастасия Крушева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

4-ма бяха убити при стрелба в гимназия в щата Джорджия

Четирима души бяха убити, а девет други бяха ранени при стрелба в гимназия в американския щат Джорджия. Жертвите са двама учители и двама ученици. Предполагаемият нападател е 14-годишно момче, ученик от училището в град Уиндър, на около час път с кола от Атланта. То е задържано. На пресконференция властите съобщиха, че за момента не е..

обновено на 05.09.24 в 01:12

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20
Ричард Алибегов

Ричард Алибегов: Няма да се съгласим на вдигане на туристическия данък, ако не е ясно къде отиват парите

" Когато коалицията ПП-ДБ-Спаси София лъже и казва неверни неща в национален ефир, винаги когато има опонент или някой не е на тяхното мнение, той винаги бива пришиван към някоя политическа партия. Ако това не е успешно, бива пришиван към Кремъл или Путин ".  Това каза пред БНР Ричард Алибегов - председател на УС на Българската асоциация на..

публикувано на 03.09.24 в 10:06

Електрическите тротинетки - предимство или заплаха?

Повече от 3-4 години се противопоставяме на този хаос, който започна с въвеждането на електрическите тротинетки, по закон забранени за деца под 16-годишна възраст. Създаде се пълна анархия. Това превозно средство се движи с немалка скорост и трябва да се съобразява не само с трафика на автомобили, но и на пешеходци, заяви пред БНР Диана..

публикувано на 02.09.24 в 11:11

Туристическият данък в София раздели ГЕРБ и ПП-ДБ-СС

Туристическият данък не се плаща от софиянци, а се плаща от туристите, които идват в града.  Това отбеляза пред БНР общинският съветник от ПП-ДБ-Спаси София Пламена Терзирадева относно предложението за увеличение на данъка за туристи в столицата върху имотите за краткосрочно настаняване. В изменението се засяга и повишаването на Патентния..

публикувано на 02.09.24 в 10:01
Боряна Кръстева и Живета Василева (отляво надясно)

Живета Василева и Боряна Кръстева за пътя към обичта и прошката в анимацията "Енканто"

В предаването „Летни нощи“ на 17.08.2024 г. водещите Зорница Близнашка и Мария Петрова обсъдиха с терапевтите Живета Василева и Боряна Кръстева как анимационните филми и изкуството ни помагат за осъзнаване и преодоляване на важни лични, социални и психични проблеми. Като отправна точка за разговора бяха използвани анимациите на „Дисни“ и..

публикувано на 02.09.24 в 07:00
Арх. Пламен Мирянов-младши, управител на фирма „Артекс инженеринг“

Арх. Пламен Мирянов: Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме живота си

Вярата е единствената скала, на която можем да изграждаме целия си живот . Това каза пред БНР арх. Пламен Мирянов - младши. "Трябва да мислим за физически градежи, бидейки строители, архитекти, но и за духовни градежи, бидейки съзнателни хора, православни християни, които сме намерили истината в лицето на православната вяра и в името на Господ...

публикувано на 30.08.24 в 14:48