Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Иван Гарелов осъзнаваше мисията да служи на обществото с критични и безпристрастни позиции

Румен Радев
Снимка: БТА, архив

"В лицето на Иван Гарелов днес обществото ни се раздели с една от най-забележителните личности на българската журналистика, която до края на дните си отстояваше истината с почтеност и просветеност". Това заявява президентът Румен Радев по повод загубата на уважавания журналист и общественик.

В съболезнователния си адрес държавният глава посочва, че професионализмът на Иван Гарелов "се градеше не само на стабилни морални устои, богата ерудиция и журналистически стандарти, а и на гражданска съвест, които той опази от нечисти намеси, за да се превърне в пример за смела публицистика". 

"Самият той осъзнаваше отговорността си като общественик и не отстъпи пред ангажимента си към истината, за да изпълни най-важната си мисия – да служи на обществото с критичността си и безпристрастните си позиции. Неговият обективен прочит на събитията бе надежден ориентир за публиката и съществена част от усилията за отстояване на плурализма на мненията в медийната среда у нас", заявява още Румен Радев.

Президентът отбелязва, че с характерния си и неподражаем стил като водещ на "Панорама" Иван Гарелов не само е допринесъл за издигането на предаването като висока политическа трибуна у нас, но и е спомогнал за изграждане на общественото мнение в едни от най-турбулентните времена от съвременната ни история. "Като журналист той беше и в някои от най-конфликтните зони по света и с филмите, книгите и историите си информираше публиката и изпълняваше една от загърбваните днес цели на професията  – да образова", допълва държавният глава.


По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Липсата на алтернатива ще доведе до голяма трансформация на политическия модел у нас

В настоящата политическа криза се идентифицира сериозен проблем - липсата на легитимност и доверие в сегашните политически субекти. Няма нито една партия, която да се ползва с доверие и трудно може да се произведе стабилна власт. Кризата, започнала преди 3 години може да доведе до промяна на конституционния модел. Това прогнозира в..

публикувано на 03.09.24 в 13:56

Ученичка рани с нож две деца в чешко училище

Чешката полиция съобщи, че две деца са били ранени при нападение с нож от тяхна съученичка в начално училище в западния град Домажлице във вторник, предаде АФП. Нападателката е била задържана бързо. Училището е отменило занятията за по-големите деца "поради извънредното събитие", а по-малките деца са останали в училището. От полицията..

публикувано на 03.09.24 в 13:53
Снимката е илюстративна

Над 1500 литра ракия е иззета при акция на митнически служители в областите Варна и Добрич

Над 1500 литра ракия е иззета при акция на митнически служители в областите Варна и Добрич. Алкохолът е бил без документи за произход и без акцизни бандероли, открит е в бидони в селскостопански постройки. При една от проверките са намерени и 500 пълнителя за електронни цигари без бандерол, с надпис за съдържание на канабис.  Образувани са..

публикувано на 03.09.24 в 13:53

КНСБ: Максималният осигурителен доход за 2025 г. да е 4000 лв.

КНСБ предлага максималният осигурителен доход за 2025 г. да бъде увеличен от 3750 на 4000 лв. Предложението е във връзка с предстоящите обсъждания на бюджета за догодина. Става дума за повишение със същия процент, с който нараства средногодишно средната работна заплата за страната. Това каза пред БНР експертът от синдиката и заместник-председател..

публикувано на 03.09.24 в 13:20
Снимката е архивна

Хутите са атакували два гръцки кораба

В Червено море се провежда акция с помощта на Европейския съюз по изтеглянето на горящия танкер, натоварен с петрол. Съобщава се и за нови две атаки на хутите срещу два гръцки кораба. Ако танкерът потъне със 150 хиляди тона суров петрол на борда, това ще една от най-мащабните екологични катастрофи в света, заявиха специалистите. Танкерът,..

публикувано на 03.09.24 в 13:15
Весислава Танчева

Весислава Танчева: Битката в районните избирателни комисии ще е нечовешка. Повечето са разделени по линията Доган - Пеевски

Най-големият проблем, който имат ПП-ДБ, е начинът, по който комуникират с избирателите си. Това заяви пред БНР ПР експертът Весислава Танчева.  ДСБ вече обяви, че остава в коалиция с "Продължаваме промяната". Днес "Да, България" трябва да реши дали също ще продължи по този път. "Очаквам да вземат същото решение и на тези избори да се..

публикувано на 03.09.24 в 13:01
 Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен е започнала разговори с кандидатите за еврокомисари, представя ги на 11-и септември

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е започнала разговори с номинираните за еврокомисари кандидати от страните членки. Това съобщи за БНР информиран източник от Брюксел. Той допълни, че Фон дер Лайен ще представи избраните от нея на 11-и септември. България е единствената страна от ЕС, която е спазила изискването двамата..

публикувано на 03.09.24 в 12:56