Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проблемът с международния трафик е отдавна, вече Гърция, Турция и Румъния обмислят да заобикалят България

Йоана Лалова: На Видин един частен субект е упълномощен с държавни правомощия

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Главчев ни събра в края на мандата на предишния служебен кабинет и пак с МВР, МФ, МРРБ, Министерство на транспорта и без Външно министерство и се разбрахме, че идеята, по която ще работим е разделяне на опашката камионите на транспортните фирми. Вчера на Видин според Гранична полиция разбрахме, че не може да се случи това нещо.

Това каза в интервю пред БНР Йоана Лалова, зам-председател на Европейския транспортен клъстър. В предаването "12+3" тя коментира проблема с международния трафик, чакането по 30 часа по граничните ни пунктове и частния паркинг на Видин, който разпределя товари и трафик.

От снощи има напрежение заради транспортни проблеми на Дунав мост 2. В социалната мрежа се разпространяват клипове и оплаквания на шофьори и цялата информация будит съмнение за нерегламентирани практики. Превозвачите сигнализират, че Гърция и Турция са възмутени от мерки, въведени на ГКПП с България и търсят варианти техните превозвачи да заобикалят страната ни.

Лалова потвърди, че това е тенденция през последните години и освен Гърция и Турция, и Румъния предприемат мерки за заобикаляне на България.

Според Йоана Лалова има опасност България да изпадне в изолация.

"От Капитан Андреево влизат 1500 превозни средства, половината от тях са турски, какъв обем е това, а да не говорим, че вместо да сме вратата и изхода на Европа ще станем камък, който заобикалят. В крайна сметка много семейства се издържат от транспортните фирми“, посочи конкретен проблем тя.

И допълни:

"Имаме международни сериозни проблеми отдавна. Събирателната точка е от няколко дни, но то е точка на кипене. Сега институциите тепърва да мислят какво да правим, ние от години водим диалог. Проблемът се задълбочава, защото международният трафик се задълбочава. Шофьори чакат по 30 - 40 часа на Видин, в Турция чакат по 4 денонощия."

Според нея е необходима организация от страна на МВнР и после МВР-Гранична полиция, "но най вече да разберем, че става дума за национален интерес":

"Ако имаме държавници, премиер, Външно и Вътрешно министерство, Министерство на транспорта, на финансите и МРРБ, и всички те, не да взимат някаква активна позиция, да решат проблем."

И посочи, че на Видин се говори за рекет и "такса спокойствие":

"На Видин един частен субект е упълномощен с държавни правомощия. Той регулира, той разпределя целия международен трафик, всички стоки. Влизайки на този паркинг превозват живи животни и бързо развалящи се стоки, и те трябва да бъдат изтеглени от опашката. Вчера колега каза, че можеш да се разбереш с паркинга, ако посочиш фирмите и ти правят отстъпка, ако фирмата е от Видин."

Относно дезинфекцията на КГПП Капитан Андреево Йоана Лалова коментира, че е скандално при дезинфекцията на българите да се взимат 20 лв., а на чуждите камиони 20 евро. Засега на границата с Гърция дезинфекцията е безплатна.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Александра Никова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Писателката Мария Донева

Мария Донева: Ако не посрещнеш вдъхновението, то си отлита неизползвано

Пиша за обикновени неща, които виждам наоколо, но си подбирам по красивите, дори и да са тъжни. Вдъхновяват ме хората и света около мен, но не всичко, сподели в интервю пред БНР Мария Донева, поет преводач и автор на книги за деца и възрастни. "Има теми, които избягвам , защото не се чувствам силна в тях или ми се иска да не ги виждах тези..

публикувано на 03.09.24 в 19:03

Още две нови мерки по Програмата за подпомагане на бедни семейства с новородени

Повечето средства от предходния програмен период на Програмата за подпомагане на бедни семейства с новородени позволи помощта  да бъде разширена. Имаме две нови мерки – детска кухня и пакети за новородени - хигиенни материали. Това сподели в интервю пред БНР Елена Колева, експерт в Управляващия орган на програмата. Програмата за храни..

публикувано на 03.09.24 в 18:20

Тази вечер Националният съвет на "Да, България" решава дали партията да остане в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България" се събира тази вечер, за да вземе решение дали да остане в коалиция заедно с партньорите си от "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България". Няколко часа преди това обаче те влязоха в спор дали вече има договорено споразумение между трите партии. За това съобщи в понеделник Лена Бориславова..

публикувано на 03.09.24 в 18:03
Зенитно-ракетна система Patriot

Парламентът на Румъния одобри предоставянето на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" на Украйна

Долната камара на парламента на Румъния одобри по-рано днес предоставянето на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" (Patriot) на Украйна, предаде Ройтерс. Това е един от четирите комплекса, които Букурещ получи през последните години по договор на стойност 4 милиарда долара. Румъния реши да дари една от двете си оперативни системи Patriot -..

публикувано на 03.09.24 в 17:53
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Най-малко 12 загинали след потъване на лодка с мигранти в Ламанша

Най-малко 12 души са загинали, след като лодка с десетки мигранти се преобърна и потъна в Ламанша, съобщиха британски медии.  По информация на френската брегова охрана повече от 50 души са спасени, след като претоварената лодка е изпитала проблем край френските брегове. Местните власти съобщиха, че няколко души са получили спешна медицинска..

публикувано на 03.09.24 в 17:52

Турция срещу решение на "Нетфликс" да излъчи кипърски сериал - изопачавал историческата истина

Турското министерство на външните работи протестира срещу решението на "Нетфликс" да излъчи кипърския телевизионен сериал "Фамагуста", който според Анкара "изопачава историческата истина". Това съобщи турската радиотелевизионна корпорация ТРТ, цитирана от БТА.  В профила на министерството в социалната мрежа "Екс" се посочва, че сериалът е "голямо..

публикувано на 03.09.24 в 16:54
Атанас Радев

Атанас Радев: ПП-ДБ не трябва да се разделят, могат да бъдат моста между различните формации

България има нужда от системен политически консенсус, за да се излезе от кризата. Хората виждат, че не влияят на процесиите. Нещо се случва във върхушката и хората отказват да го легитимират това, защото никой не ги търси,  коментира политологът Атанас Радев в интервю пред БНР. Разпадът на най-старата партия - БСП и на най-трайния..

публикувано на 03.09.24 в 16:51