Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Хутите са атакували два гръцки кораба

Снимката е архивна
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Червено море се провежда акция с помощта на Европейския съюз по изтеглянето на горящия танкер, натоварен с петрол.

Съобщава се и за нови две атаки на хутите срещу два гръцки кораба.

Ако танкерът потъне със 150 хиляди тона суров петрол на борда, това ще една от най-мащабните екологични катастрофи в света, заявиха специалистите. Танкерът, който плава под гръцки флаг, беше атакуван от йеменските бунтовници хути на 21 август.

Военни кораби от военноморската мисия на ЕС в Червено море "Аспидес" ескортират двата влекача и танкера.

След преговори хутите гарантираха, че няма да пречат на операцията, но въпреки това от съображение за сигурност европейското ръководство реши в акцията да участват военни кораби.

Очаква се операцията да продължи няколко дни и се определя като високорискова.

Днес гръцките медии съобщават за нови две атаки на хутите срещу един танкер и един търговски кораб, собственост на гръцка компания. Засега няма информация дали са спасени екипажите на двата плавателни съда.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Засилват се опасенията относно шансовете за постигане на примирие в Ивицата Газа

Засилват се опасенията относно шансовете за постигане на примирие в Ивицата Газа, ден след като израелският премиер Бенямин Нетаняху отхвърли възможността за "отстъпки" в намиращите се в застой преговори за освобождаване на заложници. В края на вчерашния ден на общонационални протести в Израел премиерът Бенямин Нетаняху заяви, че "няма да се..

публикувано на 03.09.24 в 15:11

Продължава гасенето на тлеещи огнища от пожара под Черни връх в Рила

Продължава гасенето на тлеещи огнища от пожара под Черни връх в Рила, който пламна на 23 август в местността "Байрямица" над дупнишкото село Бистрица. На терен са около 20 души. Днес се очаква на мястото да пристигне Главен комисар Джартов, директор   на Националната служба "Пожарна безопасност и защита на населението". Още в петък, при..

публикувано на 03.09.24 в 15:00

МВнР: Продължава проверката, свързана с инцидента в Генералното консулство на България в Дубай

Продължава проверката, свързана с инцидента в Генералното консулство на Република България в Дубай, Обединени арабски емирства (ОАЕ), съобщиха от Министерството на външните работи. Ден по-рано от МВнР съобщиха, че в Генералното консулство на страната ни в Дубай е било проникнато с взлом в извънработно време. Неизвестни хора са влезли с..

публикувано на 03.09.24 в 14:48

Новите договори за РДФ свалят преработка на отпадъци под 10% в София

С подписването на новите договори за оползотворяване на РДФ (твърдо гориво от отпадъци) депонирането им в Столичното предприятие за преработка на отпадъци ще падне под 10%, заяви кметът на София Васил Терзиев. Днес той инспектира завода и показа нова линия за преработка на пластмасови бутилки.  Добрата новина според столичния кмет е, че..

публикувано на 03.09.24 в 14:40

В София и Пловдив има пунктове за получаване на мобилен код за достъп до пациентското досие

От днес до четвъртък в София и Пловдив ще работят няколко допълнителни пункта, на които хората могат да получат лесен достъп до пациентското си досие през мобилен телефон. За целта е нужно да представят лична карта и да носят телефона си, а процедурата отнема няколко минути. Пред входа на НДК в София е разположен един от четирите допълнителни..

публикувано на 03.09.24 в 14:19

Проф. Владимир Чуков: Израел, Газа и сблъсъкът на двете религии са част от електоралните настроения в САЩ

Държавата Израел, Газа и сблъсъкът на двете религии са част от електоралните настроения в САЩ. Това обясни пред БНР проф. Владимир Чуков, арабист и университетски преподавател. " Събитията в Израел дори се представят в някои американски медии като вътрешнополитически.  Много често арабите мислят, че Байдън и Камала Харис могат да упражнят..

публикувано на 03.09.24 в 14:12
Димитър Ганев

Димитър Ганев: Липсата на алтернатива ще доведе до голяма трансформация на политическия модел у нас

В настоящата политическа криза се идентифицира сериозен проблем - липсата на легитимност и доверие в сегашните политически субекти. Няма нито една партия, която да се ползва с доверие и трудно може да се произведе стабилна власт. Кризата, започнала преди 3 години може да доведе до промяна на конституционния модел. Това прогнозира в..

публикувано на 03.09.24 в 13:56