Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Германия се обсъжда реформа на миграционната политика

Снимка: Ройтерс

В Берлин представители на правителството, провинциите и опозицията обсъждат реформа на миграционната политика на Германия. Срещата беше свикана след терористичния атентат в Солинген и регионалните избори в две източногермански провинции, които показаха растящо недоволство на германците от бежанската политика на кабинета Шолц.

Формалната покана за срещата е на правителството, но инициативата е на опозиционния Християндемократичен съюз след терористичния атентат в Солинген, където 26-годишен сириец, без право на убежище и с провален опит за връщане в България, уби трима души.

Правителството предложи затягане на граничния контрол и свиване на социалните помощи за мигрантите без право на закрила, но за опозицията тези мерки са недостатъчни, заяви преди разговорите вътрешният министър на провинция Хесен Риман Посек от ХДС:

"Решаващото е ограничаването на миграционния поток. Много европейски държави обвиняват Германия, че е в дъното на бежанската криза, защото Германия действа на мигрантите като магнит".

Затова опозицията настоява за връщане на мигранти още на границата и улесняване на експулсирането им към страните, през които са влезли в ЕС, като например България, какъвто е случаят с нападателя от Солинген.

Говорителка на правителството предупреди да не се очакват още днес конкретни решения. За сега няма и обявена пресконференция след разискванията, които вероятно ще продължат през следващите седмици.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Тази вечер Националният съвет на "Да, България" решава дали партията да остане в коалицията ПП-ДБ

Националният съвет на "Да, България" се събира тази вечер, за да вземе решение дали да остане в коалиция заедно с партньорите си от "Продължаваме промяната" и "Демократи за силна България". Няколко часа преди това обаче те влязоха в спор дали вече има договорено споразумение между трите партии. За това съобщи в понеделник Лена Бориславова..

публикувано на 03.09.24 в 18:03
Зенитно-ракетна система Patriot

Парламентът на Румъния одобри предоставянето на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" на Украйна

Долната камара на парламента на Румъния одобри по-рано днес предоставянето на зенитно-ракетен комплекс "Пейтриът" (Patriot) на Украйна, предаде Ройтерс. Това е един от четирите комплекса, които Букурещ получи през последните години по договор на стойност 4 милиарда долара. Румъния реши да дари една от двете си оперативни системи Patriot -..

публикувано на 03.09.24 в 17:53
Мигранти, прекосяващи Ламанша на малка лодка, архив, март 2024 г.

Най-малко 12 загинали след потъване на лодка с мигранти в Ламанша

Най-малко 12 души са загинали, след като лодка с десетки мигранти се преобърна и потъна в Ламанша, съобщиха британски медии.  По информация на френската брегова охрана повече от 50 души са спасени, след като претоварената лодка е изпитала проблем край френските брегове. Местните власти съобщиха, че няколко души са получили спешна медицинска..

публикувано на 03.09.24 в 17:52

Турция срещу решение на "Нетфликс" да излъчи кипърски сериал - изопачавал историческата истина

Турското министерство на външните работи протестира срещу решението на "Нетфликс" да излъчи кипърския телевизионен сериал "Фамагуста", който според Анкара "изопачава историческата истина". Това съобщи турската радиотелевизионна корпорация ТРТ, цитирана от БТА.  В профила на министерството в социалната мрежа "Екс" се посочва, че сериалът е "голямо..

публикувано на 03.09.24 в 16:54
Атанас Радев

Атанас Радев: ПП-ДБ не трябва да се разделят, могат да бъдат моста между различните формации

България има нужда от системен политически консенсус, за да се излезе от кризата. Хората виждат, че не влияят на процесиите. Нещо се случва във върхушката и хората отказват да го легитимират това, защото никой не ги търси,  коментира политологът Атанас Радев в интервю пред БНР. Разпадът на най-старата партия - БСП и на най-трайния..

публикувано на 03.09.24 в 16:51

ЦИК допусна ДПС на Доган да участва в частичните местни избори на 20-и октомври

Централната избирателна комисия допусна ДПС да участва в частичните местни избори на 20-и октомври за кмет на 12 кметства и на два варненски района. Сред кметствата са Лозен, Войнягово, Ковачевци и Коиловци. ЦИК взе това решение след постъпило заявление от партия "Движение за права и свободи", подписано от представляващия формацията Джевдет..

публикувано на 03.09.24 в 16:32
Лоран Винатие

Два ключови съдебни процеса се проведоха днес в Москва

Два ключови съдебни процеса се проведоха днес в Москва. Първият е срещу френски изследовател, обвинен в нарушаване на руския закон за "чуждестранните агенти". А вторият - срещу руски учен, който беше признат за виновен в държавна измяна. Московски съд осъди видния физик Александър Шиплюк на 15 години затвор в наказателна колония, след като го..

публикувано на 03.09.24 в 16:26