Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Натоварен първи работен ден на депутатите след лятната им ваканция

Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

С натоварен дневен ред ще започне есенната сесия на Народното събрание.

Сред темите за обсъждане е и оборудването за АЕЦ "Белене", предвидено за Украйна.

Очаква се всички парламентарно представени партии да обявят своите приоритети - независимо, че 50-тото Народно събрание ще прекъсне работа на 27 септември заради предизборната кампания.

Въпреки, че ще работи два дни, парламентът има сериозна законодателна програма. Депутатите започват работа с дебат по предложението на "Възраждане" и ИТН за произвеждане на национален референдум с въпрос: "Съгласни ли сте българският лев да бъде единствената официална валута в България до 2043 година?".

По предложение на БСП парламентът ще изслуша служебния министър на околната среда и водите Петър Димитров, на служебния министър на земеделието и храните Георги Тахов, на служебния министър на енергетиката Владимир Малинов и на служебния министър на регионалното развитие и благоустройството Виолета Коритарова по въпроса със задълбочаването на водната криза в страната.

В дневния ред е и предложен от ИТН Проект на решение за възлагане на министъра на енергетиката да извади парогенераторите от оборудването на Белене, което подлежи на преговори за продажба на Украйна, до изготвянето на анализ за приложението им за нуждите на АЕЦ "Козлодуй". Още в края на август обаче комисията по енергетика отхвърли това предложение. 

Депутатите ще решават дали да възложат  на министъра на енергетиката да проведе преговори с министъра на енергетиката на Украйна или негов представител с цел продажба на оборудване, предназначено за Проекта АЕЦ "Белене".


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В община Добричка ще има референдум за ветропарковете

На извънредното си заседание днес общинските съветници от Община Добричка решиха, че да има или не ветроенергийни паркове на територията на общината ще отсъдят жителите й на местен референдум. Той ще се осъществи на 27 октомври, което означава, че в 68 села имащите право на глас ще участват в избори две в едно. Предложението за свикване на..

публикувано на 04.09.24 в 14:06

Максимална парична санкция за рисково шофиране на младеж от Перник

Максимална парична санкция за рисково шофиране ще бъде наложена на 19-годишен младеж от Перник, съобщиха от полицията. Освен глобата ще му бъдат отнети и 13 контролни точки. За драстичните нарушения чрез социалните мрежи са сигнализирали граждани. След множеството публикации и видеоклипове в социалните мрежи на автомобил, движещ се с..

публикувано на 04.09.24 в 14:01
Васил Терзиев

Кметът на София е притеснен за бъдещето на "Софинвест"

Кметът на София Васил Терзиев заяви, че под риск е поставена работата на общинското дружество "Софинвест". То е едно от шестте, чийто ръководства бяха сменени от Столичния общински съвет.  Терзиев посочи, че при смяната на членове на Управителния съвет на въпросното дружество е назначен човек, който има само икономическо образование, без да е инженер или..

публикувано на 04.09.24 в 14:00

Общината в Кюстендил пита гражданите как да се определя такса смет

Анкета как да се определя от 1 януари догодина таксата смет инициира Общината в Кюстендил. Кампанията ще продължи до понеделник в града - онлайн и хартиено, след което резултатите ще бъдат качени на сайта за обществено обсъждане, преди да се внесе за решение в Общинския съвет, съобщи кметът Атанасов. С Постановление на МС от 4 април тази..

публикувано на 04.09.24 в 13:42

Засилени мерки за сигурност заради панаира в Солун

Гръцката полиция предупреждава туристите от петък да избягват движение в центъра на Солун поради засилени мерки за сигурност. От петък се въвеждат изключителни мерки по охрана на центъра на Солун, където започва 88-ият есенен международен панаир. Затворени ще са много улици. В охраната ще се включат и специални части за борба с безредиците...

публикувано на 04.09.24 в 13:16
Димитър Главчев

Правителството ще гледа промени в закона, услесняващи колективни искове към нелоялни търговци

Правителството ще разгледа проект за законодателни промени, с които да бъдат улеснени колективни искове към нелоялни търговци. Промените са свързани със синхронизирането на българската нормативна уредба с европейска директива, обясни служебният премиер Димитър Главчев. "Която директива позволява да се предявяват колективни искове. Юристите..

публикувано на 04.09.24 в 13:15
Маргарет Талев

Маргарет Талев: Потребителят в социалната мрежа трудно може да разбере какво консумира - новини, мнения или пропаганда

Социалните мрежи играят все по-голяма роля за информиране на хората. Атрактивни постове, в които границите между мнение и новина е размитa грабват вниманието. От друга страна алгоритмите на някои платформи създават благоприятна среда за дезинформация. На този фон в Съединените Щати върви президентска кампания с големи залози...

публикувано на 04.09.24 в 13:13