Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Алгоритмите на някои платформи създават благоприятна среда за дезинформация"

Маргарет Талев: Потребителят в социалната мрежа трудно може да разбере какво консумира - новини, мнения или пропаганда

| Интервю
Маргарет Талев
Снимка: Младен Петков

Социалните мрежи играят все по-голяма роля за информиране на хората. Атрактивни постове, в които границите между мнение и новина е размитa грабват вниманието. От друга страна алгоритмите на някои платформи създават благоприятна среда за дезинформация.

На този фон в Съединените Щати върви президентска кампания с големи залози.

За ролята на социалните мрежи и информираността Младен Петков разговаря с Маргарет Талев - журналист,  отразявала американска политика през изминалите около 30 години. В момента тя оглавява базираният във Вашингтон Institute for Democracy, Journalism and Citizenship, който е част от Syracuse University.

Един от прокетите, по които Институтът за демокрация, Журналистика  и Гражданство е партньор, е фокус група с ключови за изборите сегменти от населението. На преден план от проекта, с участието още на Engagious, Sago и NBC News, се забелязва влиянието на социалните медии.

"Свидетели сме на много експериментиране както от гледна точка на това как журналистите се опитват да достигат, увеличават и изградят отново аудиторията. Но също виждаме, че тези в политиката, които искат да повлияят вота ти или да спечелят вота ти, експериментират в търсене на начини за заобикаляне на традиционния филтър на медиите чрез пряка комуникация в социалните мрежи с хората, до които се опитват да достигнат. Това е различно от журналистиката. Означава, че го няма фактчекинга, няма го отпорът и задаването на въпроси. Предизвикателства, които идват от това ако си избирател, за които може и да не се замисляш - получаваш много по-различно преживяване, много по-различна информация. Може и да не се замисляш дали става дума просто за забавление или пиар, дали кандидатът ви каза само неща, които иска да каже и не иска да отговаря на въпроси", казва Талев.

Изследователите забелязват, че се прекарва по-малко време с конкретни източници за новини и много повече време информирайки се за новините от социалните мрежи. Ако сте по-млади, това има вероятност да ви звучи познато. А достигането до младото поколение е важно в кампания, в която имено то може да наклони везните.

Докато Джо Байдън бе очакваният кандидат на демократите за президент, имаше едно хладно отношение към него от младежи, но след като в надпреварата за президент се включи Камала Харис, се вля млада енергия в подкрепата за демократическата партия.

Но проучването, в което Институтът участва показва, че тенденцията за залитане към социалните мрежи не се отнася само до младите. И от други възрасти потребителите се впечатляват повече от образи, отколкото от текст и това може да окаже влияние на изборът, който се прави.

Традиционните медии са наясно с тази тенденция и се опитват да търсят нови начини да си вършат работата – да достигат аудиторията и да я информират. Журналистите експериментираме и се учим в движение на маркетинг и брандинг – сфери в миналото запазени за отдели, които нямат нищо общо със събирането и разпространяването на новини.

Ученето е дълъг процес. Не е лесно да измислиш вариант хем да си забавен, хем да си приеман за надежден източник на новини. От друга страна това експериментиране става в нестабилен момент, в който оцеляването на средствата за масово осведомяване е трудно, заради липсата на пари. И така имаме политици, които играят умело по правилата на алгоритмите и медии, които търсят удачни варианти.

"Това създава по-голяма необходимост за потребителя да разбере какъв точно продукт консумира - дали консумира новини, дали консумира мнения, дали консумира материал, който цели да убеди в нещо, пропаганда, дезинформация или чисто и просто забавление", посочва Талев.

В същото време не трябва да се забравя, че в онлайн пространството,а и не само има дезинформация от местни източници или от чужбина, чиято цел е да обърква хората. И няма изгледи скоро количеството на дезинформация да намали.

Една от тенденциите е бързото уличаване в лъжа на някои постове от фактчекинг отдели в новинарски организации. Това, което също би помогнало, според Талев е дълъг процес по обучение на хора за нещата, които оформят информацията, която получават – класове по медийна грамотност в училища и университети.

А как да приложим някои от постулатите на медийната грамотност при търсене на новини за изборите в САЩ? Накратко - в информационната си диета включете медии с доказана репутация и изчаквайте преди да приемете дадена сензационна новина за факт. 
Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 
По публикацията работи: Александра Никова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В Силистра започна кампания за електронното здравно досие

В Силистра започна информационната кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението "еЗдраве". До края на годината личните лекари ще получат достъп да електронните досиета на пациентите си Тя ще продължи и през следващата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Пункт с експерти от РЗИ ще е разположен на..

публикувано на 04.09.24 в 16:14
Илиана Иванова

Правителството номинира Илиана Иванова за нов мандат в Европейската сметна палата

Правителството номинира Илиана Иванова за нов мандат като български член на Европейската сметна палата. Тя заемаше същата длъжност от 2013 до 2023 година. Мандатът на настоящия български представител в Европейската сметна палата изтича в края на годината и Иванова е предложена да заема поста в периода от 2025-та до 2030-та година. Илиана Иванова..

публикувано на 04.09.24 в 16:04

До края на годината личните лекари ще получат достъп да електронните досиета на пациентите си

До края на годината личните лекари ще получат достъп до здравните досиета на своите пациенти, съобщи министърът на здравеопазването Галя Кондева. Тя допълн, че всеки, който активира достъп до здравното си досие чрез мобилно приложение, до края на септември ще започне да получава известия за предстоящи профилактични прегледи, имунизации и издадени..

публикувано на 04.09.24 в 15:03

Ивайло Иванов: Руските удари в Украйна целят мирни преговори под диктата на Путин

Руските удари в Украйна целят мирни преговори под диктата на Путин . Това каза пред БНР експертът по национална и международна сигурност Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", като коментира ожесточените руски ракетни удари в Украйна: "Целта на Русия е да бъде всята паника и страх в украинското общество, така че то да бъде..

публикувано на 04.09.24 в 14:51

Какво може да се направи, за да стане учителската професия по-привлекателна?

Страната ни е изправена пред недостиг на учителски кадри. Очаква се връщането на над 2500 пенсионирани преподаватели в системата на училищното боразование, съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя отбеляза, че най-осезаем недостиг има при математиците, химиците и биолозите.  Училищни директори: Има недостиг на..

публикувано на 04.09.24 в 14:40
Председателката на ЕК Урсула фон дер Лайен

Фон дер Лайен защити решението си да поиска повече жени в ЕК

В момента кандидатките за еврокомисар са двуцифрено число, каза председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен на въпрос за сформирането на новата Комисия и спазването на критерия за по-силно присъствие на жени в нея. Тя защити решението си да поиска от страните членки да номинират по един кандидат - мъж и жена така: "Според..

публикувано на 04.09.24 в 14:36

Пожарът в Grenfell Tower във Вилокбритания през 2017 г. е след поредица от провали на правителства, сочи доклад

Във Великобритания пожарът в Grenfell Tower, който уби 72 души през 2017 година, е резултат от поредица от провали на правителства, "алчни и нечестни” компании и липса на стратегия от противопожарната служба, заключава окончателният доклад от шестгодишното обществено разследване. Изобличителният доклад разкрива “пътя към бедствието”,..

публикувано на 04.09.24 в 14:28