Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Пожарът в Grenfell Tower във Вилокбритания през 2017 г. е след поредица от провали на правителства, сочи доклад

Снимка: ЕПА/БГНЕС

Във Великобритания пожарът в Grenfell Tower, който уби 72 души през 2017 година, е резултат от поредица от провали на правителства, "алчни и нечестни” компании и липса на стратегия от противопожарната служба, заключава окончателният доклад от шестгодишното обществено разследване.

Изобличителният доклад разкрива “пътя към бедствието”, както го окачествиха медиите, "в 23-етажния блок, който ни връща до началото на 90-те години на миналия век относно това как е управлявана и регулирана пожарната безопасност във високите сгради. 

Коалиционните и консервативните правителства са "игнорирали, забавили или пренебрегнали" опасенията за безопасността на индустриалните практики, се добавя в разследването. 

Един производител на облицовъчни продукти "съзнателно е скрил“ рисковете от пожар, които те представляват, става ясно от доклада. 

Сред препоръките, изложени в доклада от 1700 страници, са въвеждането на единен строителен регулатор, колеж по пожарна и спасителна служба за подобряване на обучението на пожарникарите и промени в начина, по който материалите се тестват за пожарна безопасност. 

Направени са общо 58 препоръки, за да се гарантира, че подобно бедствие никога повече няма да се повтори.

Публикуването на документа идва повече от седем години след като пожарът избухна и се разпространи невероятно бързо през облицовката на блока в западен Лондон. 

Огънят е започнал от хладилник на четвъртия етаж и се е разпространил до облицовката през прозорец, преди да се изкачи по стените на сградата. 

Много жители бяха хванати в капан на по-високите етажи. 

Облицовката е направена от силно запалим полиетилен, който е добавен към стените на Grenfell Tower при обновяването на сградата през 2016 г.

Проучването установява недостатъци и некомпетентност сред почти всяка фирма, участвала в ремонта. 


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Александров

Преди началото на учебната година в София не достигат около 200 учители, в страната - около 1000

По-малко от две седмици преди началото на новата учебна година незаетите места за учители в София са около 200, а в останалата част на страната - около 1000. Това съобщи в интервю за програма "Хоризонт" на БНР Асен Александров - директор на 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в..

публикувано на 04.09.24 в 16:52
Владимир Путин и Ким Чен-ун

Русия ще внася бира от Северна Корея

В Русия започват да внасят бира от Северна Корея. Това е поредното търговско взаимодействие между Москва и Пхенян, които са обект на различни международни санкции. Севернокорейска бира ще се внася в Русия от предприятието "Востокбиртрейд", регистрирано през юни в град Комсомолск-на-Амур в далекоизточния Хабаровски край. Фирмата ще внася два вида бира от..

публикувано на 04.09.24 в 16:41

Депутатите отхвърлиха парогенераторите за АЕЦ "Белене" да бъдат извадени от оборудването, предвидено за Украйна

Народното събрание отхвърли проекторешение, което предвиждаше парогенераторите за проекта АЕЦ "Белене" да бъдат извадени от оборудването, предвидено за евентуална продажба на Украйна.  Проекторешението беше предложено от депутати от партия "Има такъв народ".  Те смятат, че трябва да бъде направен анализ дали парогенераторите могат да бъдат използвани..

публикувано на 04.09.24 в 16:17

В Силистра започна кампания за електронното здравно досие

В Силистра започна информационната кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението "еЗдраве". До края на годината личните лекари ще получат достъп да електронните досиета на пациентите си Тя ще продължи и през следващата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Пункт с експерти от РЗИ ще е разположен на..

публикувано на 04.09.24 в 16:14
Илиана Иванова

Правителството номинира Илиана Иванова за нов мандат в Европейската сметна палата

Правителството номинира Илиана Иванова за нов мандат като български член на Европейската сметна палата. Тя заемаше същата длъжност от 2013 до 2023 година. Мандатът на настоящия български представител в Европейската сметна палата изтича в края на годината и Иванова е предложена да заема поста в периода от 2025-та до 2030-та година. Илиана Иванова..

публикувано на 04.09.24 в 16:04

До края на годината личните лекари ще получат достъп да електронните досиета на пациентите си

До края на годината личните лекари ще получат достъп до здравните досиета на своите пациенти, съобщи министърът на здравеопазването Галя Кондева. Тя допълн, че всеки, който активира достъп до здравното си досие чрез мобилно приложение, до края на септември ще започне да получава известия за предстоящи профилактични прегледи, имунизации и издадени..

публикувано на 04.09.24 в 15:03

Ивайло Иванов: Руските удари в Украйна целят мирни преговори под диктата на Путин

Руските удари в Украйна целят мирни преговори под диктата на Путин . Това каза пред БНР експертът по национална и международна сигурност Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", като коментира ожесточените руски ракетни удари в Украйна: "Целта на Русия е да бъде всята паника и страх в украинското общество, така че то да бъде..

публикувано на 04.09.24 в 14:51