Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ивайло Иванов: Руските удари в Украйна целят мирни преговори под диктата на Путин

| Интервю

Руските удари в Украйна целят мирни преговори под диктата на Путин.

Това каза пред БНР експертът по национална и международна сигурност Ивайло Иванов от Съюза на офицерите от резерва "Атлантик", като коментира ожесточените руски ракетни удари в Украйна:

"Целта на Русия е да бъде всята паника и страх в украинското общество, така че то да бъде парализирано. И така, без да печели решително войната на фронтовата линия, да принуди Украйна да започне мирни преговори, при това под диктата и при условията на руския президент Владимир Путин". 

Според него разрушенията и жертвите трябва да прекъснат ентусиазма на украинското общество, който то усети покрай операцията в Курск:

"Тези кадри по телевизиите трябва и да покажат на руската общественост, че Путин и руските въоръжени сили имат необходимите средства да продължат да нанасят тежки поражения на Украйна. Така да бъде пресечен разговорът за успешната операция на украинската армия в Курск и да се говори вече за разрушенията в Украйна".

По думите на Иванов на всички е ясно, а и украинският президент Володимир Зеленски многократно го е казвал, че недостатъчно са средствата за противовъздушна отбрана, които Украйна притежава, за да може да осигури по-добра защита на територията си от руските атаки. 

Ивайло Иванов изказа мнение, че от началото на войната срещу Украйна се вижда, че Русия целенасочено търси и цивилни жертви:

"Когато беше ударена детската болница, аз не знам колко по-жесток и брутален можеш да бъдеш от това - да удариш детска болница, но Русия винаги отговаря, че е атакувала военни цели. Значи, че руските въоръжени сили са абсолютно некадърни и не могат да таргетират добре целите, които обстрелват, затова от две години и половина наблюдаваме удари по пазари, хипермаркети, молове, болници и гари. Или пък е целенасочено това".

В предаването "12+3" експертът по сигурност коментира смените на министри в украинското правителство:

"Не са обявени причините и чисто хипотетично може да има пропуски в тяхната работа, но те са и много физически и емоционално изтощени, достатъчно е да видим и президента Зеленски - как изглеждаше той през 2022 г. и как изглежда сега. ... Другото е - да се сглоби един нов екип, с който Украйна да се опита да постигне целите, които тя иска, по отношение и на военната помощ, визитата на Зеленски в САЩ е изключително важна. Той ще търси това, което от толкова месеци повтаря - да бъде свалено ограниченията за използването на предоставените от западните съюзници на Украйна въоръжения за използване по военни цели, разположени дълбоко в територията на Русия, за да бъдат предотвратени нови атаки, като тези, които наблюдаваме в последните дни".

Интервюто на Георги Налбантов с Ивайло Иванов можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Асен Александров

Преди началото на учебната година в София не достигат около 200 учители, в страната - около 1000

По-малко от две седмици преди началото на новата учебна година незаетите места за учители в София са около 200, а в останалата част на страната - около 1000. Това съобщи в интервю за програма "Хоризонт" на БНР Асен Александров - директор на 51-во средно училище "Елисавета Багряна" в София и председател на Сдружението на директорите в..

публикувано на 04.09.24 в 16:52
Владимир Путин и Ким Чен-ун

Русия ще внася бира от Северна Корея

В Русия започват да внасят бира от Северна Корея. Това е поредното търговско взаимодействие между Москва и Пхенян, които са обект на различни международни санкции. Севернокорейска бира ще се внася в Русия от предприятието "Востокбиртрейд", регистрирано през юни в град Комсомолск-на-Амур в далекоизточния Хабаровски край. Фирмата ще внася два вида бира от..

публикувано на 04.09.24 в 16:41

Депутатите отхвърлиха парогенераторите за АЕЦ "Белене" да бъдат извадени от оборудването, предвидено за Украйна

Народното събрание отхвърли проекторешение, което предвиждаше парогенераторите за проекта АЕЦ "Белене" да бъдат извадени от оборудването, предвидено за евентуална продажба на Украйна.  Проекторешението беше предложено от депутати от партия "Има такъв народ".  Те смятат, че трябва да бъде направен анализ дали парогенераторите могат да бъдат използвани..

публикувано на 04.09.24 в 16:17

В Силистра започна кампания за електронното здравно досие

В Силистра започна информационната кампания за популяризиране на електронното здравно досие и приложението "еЗдраве". До края на годината личните лекари ще получат достъп да електронните досиета на пациентите си Тя ще продължи и през следващата седмица, съобщиха от Регионалната здравна инспекция. Пункт с експерти от РЗИ ще е разположен на..

публикувано на 04.09.24 в 16:14
Илиана Иванова

Правителството номинира Илиана Иванова за нов мандат в Европейската сметна палата

Правителството номинира Илиана Иванова за нов мандат като български член на Европейската сметна палата. Тя заемаше същата длъжност от 2013 до 2023 година. Мандатът на настоящия български представител в Европейската сметна палата изтича в края на годината и Иванова е предложена да заема поста в периода от 2025-та до 2030-та година. Илиана Иванова..

публикувано на 04.09.24 в 16:04

До края на годината личните лекари ще получат достъп да електронните досиета на пациентите си

До края на годината личните лекари ще получат достъп до здравните досиета на своите пациенти, съобщи министърът на здравеопазването Галя Кондева. Тя допълн, че всеки, който активира достъп до здравното си досие чрез мобилно приложение, до края на септември ще започне да получава известия за предстоящи профилактични прегледи, имунизации и издадени..

публикувано на 04.09.24 в 15:03

Какво може да се направи, за да стане учителската професия по-привлекателна?

Страната ни е изправена пред недостиг на учителски кадри. Очаква се връщането на над 2500 пенсионирани преподаватели в системата на училищното боразование, съобщи Янка Такева, председател на Синдиката на българските учители. Тя отбеляза, че най-осезаем недостиг има при математиците, химиците и биолозите.  Училищни директори: Има недостиг на..

публикувано на 04.09.24 в 14:40