Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

БСП подписва споразумение с над 20 партии за съвместно явяване на изборите

Снимка: Ани Петрова

БСП и над 20 леви партии ще подпишат днес коалиционно споразумение за съвместно явяване на предсрочните избори на 27 октомври. През юни БСП пое курс на обединение вътре в партията и сближаване с всички формации в лявото политическо пространство.

Първата крачка към това обединение беше общото честване на 133-тата годишнина от началото на Организираното социалистическо движение на събора на Бузлуджа, както и подписването на обръщение към българските граждани, в което бяха набелязани основните цели пред лявото обединение.

Малко след това започна работа по обща програма за управление, която да изведе България от кризата. Работни групи с представители на всички партии обсъждаха политики в различните сектори.

"Лявото обединение стъпва на общата ни визия за това как да решим проблемите в държавата, а не на механичен сбор от партии",каза председателят на парламентарната група Борислав Гуцанов.

На 1 септември, след заседание на Националния съвет на БСП, изпълняващият функциите председател на партията Атанас Зафиров каза, че предстои подписване на коалиционно споразумение между 20 политически субекта от ляво-център във връзка със съвместно явяване на изборите.

На въпрос кой ще регистрира листите на БСП,  Борислав Гуцанов посочи, че има ясно решение на Националния съвет на партията по този въпрос и това е този, който е избран за временно изпълняващ функциите председател - Атанас Зафиров.

Депутатът от "БСП за България" Георги Свиленски, когото в неделя Националният съвет на БСП изключи от партията, заедно с Корнелия Нинова, Иван Ченчев и Крум Дончев, днес коментира, че според съдебната система, държавата и законите в момента легитимният председател на БСП е Корнелия Нинова. Очаква се решението на съда на 9 септември.

По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Делян Пеевски

Пеевски за решението на ЦИК за коалициите на двете фракции на ДПС: Незаконно

Председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски определи решението на ЦИК - двете коалициите, в които участват двете враждуващи групи в движението, да заличат ДПС в тях, като "незаконно". Той обвини председателя на ЦИК Камелия Нейкова, че е свързана с една от партиите в другата коалиция - СБОР. Пеевски заяви, че обвиненията срещу..

публикувано на 05.09.24 в 10:10

В с. Баничан очакват фестивала на "Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук"

В с. Баничан от утре до 8 септември предстои кулинарен фестивал на "Огледната баница, селския труд и вкусния воден лук".   Фестивалът е феерия на цветове, музика, песни, танци и кулинария , каза пред БНР Румяна Джибова - секретар на читалище "Изгрев - 1930" в село Баничан. " Всяка година се опитваме да надграждаме фестивала. Всичко това се..

публикувано на 05.09.24 в 10:04

ПП-ДБ призова ВСС да не възобновявап процедурата за избор на нов главен прокурор

ПП-ДБ призоваха Прокурорската колегия на Висшия съдебен съвет да не възобновява процедурата по избор на нов главен прокурор. "Висш съдебен съвет с изтекъл мандат няма демократична легитимност да избира нов главен прокурор за следващите седем години на Република България. Същият този Висш съдебен съвет в този си състав причини Гешев на..

публикувано на 05.09.24 в 09:56
Сийка Кацарова

Сийка Кацарова: Здравният туризъм е свързан с развитието на селските райони

Спа секторът у нас се развива с устойчиво темпо и има добра средногодишна заетост – над 50% . През летните месеци в съчетание с климатолечение запълняемостта на базите е над 80 на сто. Това обясни пред БНР Сийка Кацарова, председател на Българския съюз по балнеология и спа туризъм. Правят се нови инвестиции в сектора – има новооткрити..

публикувано на 05.09.24 в 09:42
Снимката е илюстративна

Диана Русинова: Ще забрани ли Европа вноса на американски пикапи?

Ще забрани ли Европа вноса на американски пикапи?  Както и повечето от вас са виждали, особено по тесните софийски улици, кола, с размерите на малък автобус, да се опитва да вземе тесния завой. Оказа се, че има инициатива, излязла с призив да се забрани паралелният внос на американски пикапи. Инициативата не на български организации. Те смятат, че..

публикувано на 05.09.24 в 09:29

Европроект за 2,5 млн. евро съживява селските райони в Средиземноморието

Европейски проект за близо два и половина милиона евро ще предложи иновативни решения за съживяване и устойчивост на селските райони. Планът за действие по него ще бъде обсъден на първата консултативна среща, която ще се проведе днес в кипърския град Ларнака. Основната цел на новия проект, одобрен по програмата Interreg Euro-Med, е да..

публикувано на 05.09.24 в 09:29

ЦИК отказа регистрация на "ДПС - Ново начало" за частичните избори на 20 октомври

Централната избирателна комисия отказа да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана, област Монтана, и за кмет на община Омуртаг, област Търговище, насрочени на 20-ти октомври. В решението си ЦИК посочва, че предвид обстоятелството, че в заявената..

публикувано на 05.09.24 в 09:14