Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Огнище на шарка по овцете е регистрирано в Ямболско

Снимка: Мехмед Реджеб, Радио Кърджали

Огнище на шарка по дребните преживни животни е констатирано в село Войника, община Стралджа, област Ямбол. Заболяването е установено в животновъден обект със 135 овце, съобщават на сайта си от Българската агенция по безопасност на храните (БАБХ), пише БТА.

Фермата е поставена под възбрана за ограничаване на движението от и към нея. Определена е трикилометрова предпазна зона в землището на селото. Определена е и 10-километрова наблюдавана зона около огнището на заболяването. В нея влизат 11 села в община Стралджа, област Ямбол - Недялско, Богорово, Първенец, Люлин, Правдино, Александрово, Поляна, Каменец, Саранско, Тамарино и Леярово, както и село Зорница в община Средец, област Бургас.

Предприети са мерки за контрол и ликвидиране на заболяването, съгласно правилата на европейското и националното законодателство - хуманно умъртвяване и обезвреждане на всички заразени и контактни животни във фермата. Предстои епизоотично проучване и свикване на областни и общински епизоотични комисии на територията на областите Ямбол и Бургас.

Животновъдът подлежи на обезщетяване за претърпените загуби, съгласно Закона за ветеринарномедицинската дейност. Заболяването не представлява опасност за хората, но при разпространение нанася значителни икономически щети, допълват от БАБХ.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Борисов в Шумен: Разпадът в ДПС е опасен

Разпадът в ДПС е опасен, каза в Шумен лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов и допълни, че много български мюсюлмани има и в двете фракции. "И се надявам, че колегите там ще стигнат до краен резултат. Всички ще спазват законите. Има закон за политическите партии, в това число и Централната избирателна комисия. Не трябва да се правят компромиси –..

публикувано на 05.09.24 в 13:17

И "Възраждане" се регистрира за вота на 27 октомври

От партия "Възраждане" подадоха документи в ЦИК за регистрация за участие в изборите на 27 октомври. Те обявиха за цел  увеличаване на състава на парламентарната си група, което да им позволи да получат мандат за съставяне на редовен кабинет. Винаги сме заявявали желанието си да получим мандат от президента. Това зависи на първо място от..

публикувано на 05.09.24 в 13:05

Десетте общински структури на ДПС в област Велико Търново се присъединяват към "ДПС - Ново начало"

Десетте общински структури на Движението за права и свободи в област Велико Търново се присъединяват към "ДПС - Ново начало". Решението е взето с мнозинство на проведения разширен Областен съвет. "Движението за права и свободи в област Велико Търново е живо, единно и целеустремено, въпреки разривите по горните етажи на партията",..

публикувано на 05.09.24 в 13:01
Георги Кадиев

Георги Кадиев: Не бях поканен в лявото обединение, имаме големи различия

Не бях поканен в лявото обединение , заяви пред БНР Георги Кадиев от "Нормална държава".  Той обясни, че имат големи различия в разбиранията си за това как трябва да се управлява следващата коалиция и как трябва да се взимат решенията в нея: " Чисто количественият сбор няма никакво значение, ако няма качество. Разликата в качеството ще..

публикувано на 05.09.24 в 12:58

Публикувани са резултатите от държавните зрелостни изпити

На сайта infopriem.mon.bg са публикувани резултатите от държавните зрелостни изпити, проведени през август, съобщиха от Министерството на образованието и науката. Проверката става с входящ номер и идентификационен код.  На матура по български език и литература през миналия месец се явиха над 5000 души. Над 1600 гимназисти положиха изпит по профилиращ..

публикувано на 05.09.24 в 12:55

Голяма авария остави без вода 20 000 души в Ломско

Голяма авария остави без вода днес около 20 000 жители на Лом и няколко села. Напорният водопровод от село Добри дол отново е спукан. Екипи работят по отстраняване на повредата. Напорният водопровод към помпена станция Добри дол отново е аварирал. Въздушното преминава над река Скомля, което е от неръждавейка се е спукало около 70-80..

публикувано на 05.09.24 в 12:54
Атанас Зафиров

Съдът потвърди, че Атанас Зафиров представлява "БСП за България"

Административният съд - София град е потвърдил решението на Централната избирателна комисия, с което изпълняващият фунциите председател Атанас Зафиров е вписан като представляващ коалицията "БСП за България", съобщават от пресцентъра на социалистическата партия. Централната избирателна комисия със свое решение вписа Атанас Зафиров като представляващ..

публикувано на 05.09.24 в 12:48