Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Москва обяви, че на този етап не се обсъждат мирни преговори с Украйна

Дмитрий Песков
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Руският президент Владимир Путин заяви в реч пред Източния икономически форум, че световната икономика не би издържала отмяната на доставките на енергоносители от страната му.

Путин нарече "свещен дълг" на въоръжените сили на Русия изтласкването на украинските части от Курска област, където те започнаха операция преди месец.
По-рано украинският държавен глава Володимир Зеленски подчерта, че армията изпълнява всички поставени задачи на офанзивата в Курска област. 

В речта си пред форума във Владивосток Владимир Путин заяви, че превземането на Донбас е приоритет на т. н. "специална военна операция". Преди това говорителят на Кремъл Дмитрий Песков подчерта, че инструктори от най-различни страни в света се намират на територията на Украйна, участват в бойни действия и в обучението и подготовката на украинските военни. 

Непосредственото въвличане на чужди държави в конфликта е налице, каза говорителят на Кремъл. Според Дмитрий Песков САЩ и Европа не проявяват интерес към дипломатическо решение.

Русия не вижда никакви предпоставки за мирни преговори с Украйна в момента, каза още Песков, който отрече да се коментира въпросът за нова мобилизация:

"Въпросът не се обсъжда. Има поток от желаещи да сключат договор за военна служба. Все повече хора решават да подпишат договор. Виждате, че има и икономически мерки, които стимулират този процес. Така че не съм чувал да се обсъжда мобилизация".

Украинските власти съобщиха за жертва и ранени при руски обстрел срещу град Константиновка в Донецка област, както и за сериозна ситуация на фронта при Покровск и Курахово. И на двете места е имало над 40 нападения.
   
На фона на вълна от промени в правителството, сред които и смяната на външния министър Дмитро Кулеба, президентът Володимир Зеленски заяви, че са в ход важни разговори с партньорите за укрепване на позициите на Украйна. 

Утре той ще бъде в Германия на среща с министрите на отбраната от групата Рамщайн за военна помощ на Киев. Зеленски иска лично да помоли съюзниците за още оръжия, по-конкретно - ракети с далечен обсег и средства за противовъздушна отбрана. 

Украинският лидер систематично призовава съюзниците да премахнат забраната за нанасяне на удари по военни цели в руския тил. 

В поредното си видеообръщение заяви, че победата на Украйна зависи от четири държави - САЩ, Великобритания, Франция и Германия. Те могат да осигурят далекобойните оръжия, които да помогнат за прогонването на Русия от територията на Украйна и да запазят живота на мирното население.


По публикацията работи: Радмила Попова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Мария Динева

Председателката на УС на Земеделски народен съюз Мария Динева е подала оставка

Председателката на Управителния съвет на Земеделски народен съюз Мария Динева е подала оставка от ръководния пост. Партията е една от двете формации, които обявиха, че участват в коалиция с едно от двете крила на ДПС - "Демокрация, права и свободи".  Мария Динева се е оттеглила от поста на заседание на Управителния съвет на Земеделски народен съюз в знак..

публикувано на 05.09.24 в 14:10

Депутатите приеха изменения в Закона за гражданската регистрация, насочени срещу "изборния туризъм"

Мнозинството в Народното събрание прокара на първо четене изменения в Закона за гражданската регистрация, които имат за цел да преустановят фиктивните адресни регистрации, добили популярност като "изборен туризъм". Срещу промените в закона за гражданската регистрация, внесени от "Възраждане", гласуваха само от ДПС и един независим, а останалите 122-ма..

публикувано на 05.09.24 в 13:59
Настимир Ананиев

Настимир Ананиев: "Волт" да се яви самостоятелно на изборите, а водачите на листи да са млади хора

Създадената от бившия депутат Настимир Ананиев партия "Волт" вече няма да е част от коалицията ПП-ДБ .  "Преди около седмица разбрахме, че се водят преговори между другите 3 формации в коалицията ПП-ДБ, но че "Волт" не е поканен на тях. Отправихме писмо до всички лидери на формациите за среща. Проведохме такава и разбрахме за това решение",..

публикувано на 05.09.24 в 13:57

Откриха останки на починал човек на Крит, предполагат, че са на изчезнал българин

Гръцките власти съобщиха, че на остров Крит са намерени останките на починал човек. Предполага се, че принадлежат на българин, който се издирва над 10 години, Преди 12 години семейството на българин подава информация до полицията, че техният роднина е изчезнал. Той е работил в град Йерапетра на остров Крит. Полицаите започват разследване,..

публикувано на 05.09.24 в 13:53
Мария Ботева

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите заради засиления трафик

Екипи на Пътната полиция патрулират по автомагистралите във връзка със засиления трафик в цялата страна заради предстоящите почивни дни около 6 септември. Това съобщи Мария Ботева от Пътната полиция: "Какво се има предвид под това - да се респектират онези нарушители, които системно и грубо предпочитат да притесняват останалите участници в движението..

публикувано на 05.09.24 в 13:52
Румен Йончев

Румен Йончев: ЦИК създава прецедент относно ДПС. Това не се е случвало и в доста по-мракобесни времена

Още в началото на разрива в ДПС кметовете на общини от Движението в Силистренско излязоха с декларации в подкрепа на политиката на Ахмед Доган. Те застанаха твърдо зад него.  Пълната си подкрепа декларираха и общинските структури на партията в региона.  Те подкрепиха също съпредседателя д-р Джевдет Чакъров, както и на Левент Мемиш, народни..

публикувано на 05.09.24 в 13:45
Генералният директор Милен Митев и председателят на ДА

БНР и ДА "Архиви" подписаха меморандум за сътрудничество

Българското национално радио дава възможност на Държавната агенция "Архиви“ да ползва звуковия архив на радиото за целите на съхраняване на културното наследство и предоставянето на широк достъп до него. Това предвижда меморандум за сътрудничество между двете институции, подписан от ръководителите им Милен Митев и Михаил Груев.  От своя страна Държавната..

публикувано на 05.09.24 в 13:29