Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Боян Христов подготвя първия си солов албум

Пред БНР прозвуча предпремиерно най-новата песен на Елина Дашина - „DoNotLetIt Go“, в която Христов участва

Боян Христов и Елина Дашина

Боян Христов е музикален продуцент, текстописец, певец, аранжор, вокален педагог. 

Работил е с едни от най-големите имена в българската поп музика: Мария Илиева, Любо Киров, Поли Генова, ХилдаКазасян, Михаела Филева, Марияна Попова и др. Боян Христов е роден в Пловдив в семейство на музиканти: майка му е класически музикант, а баща му свири в група. Въпреки това сам развива интереса си към това изкуство. От малък искал да се занимава с музика. Винаги е бил обграден от качествена и стойностна музика. Песента на Лайнъл Ричи “Хелоу” от 1984 г. е емблематична за госта ни тази нощ. С нея той печели първо място на конкурса за млади поп изпълнители на предаването „Хит минус едно“.Отдавна е изгубил нуждата да е в светлината на прожекторите, затова се чувства по-приятно зад камера.  

По образование е актьор, а по призвание - музикант. Приема себе си като нещо повече от певец. От ранна възраст иска да е част от целия процес по създаване на един музикален проект – затова Боян Христов пише музика, аранжира я, измисля концепция, която да представя артист в определена светлина. Той не просто пише песен, която да продаде на артиста, а се стреми да извади всичко от артиста и това, което извади да бъде истинско без да се гони комерсиалност в лошия смисъл на думата. Идеята е това, което ще се роди да бъде истинско, да бъде качествено и артистът да се чувства добре с това.

Боян Христов заедно с Мария Илиева създават музиката и текста на песента „Нека вали“. В текста на “Нека вали” се казва - “И в един миг всичко ще изчистя, на един дъх мисли върху листа да подредя.” На един дъх ли се случи тази песен?

"Аз като правя някакви песни, които започват като дема, рядко сядам да пиша български текстове към тях. Специално за „Нека вали“, така се случиха нещата, че всичко дойде заедно. Просто тръгна тази хармония, от която се роди хармонията. Даже и не съм го писал, просто натиснах функцията за запис и го изпях."

Мария Илиева казва за Боян Христов, че в труден момент е бил до нея и ѝ е подал ръка. След финансовата криза през 2008-2009 г. периодът за артистите в България е бил изключително труден. Нямали са никакви пари, нямали са концерти, участия. "Беше много, много трудно за всички нас“, спомня си Мария Илиева.

"Тогава с Боби направихме моята песен “Ilike”. Няма да забравя как бяхме в едно импровизирано негово студио, неговата квартира и просто си казахме: "А бе, дай да направим една песен", защото аз нямах никакви пари тогава за нищо.“

От тази чиста енергия и приятелство се ражда един от най-големите хитове на Мария Илиева, а и в съвремието. Това е една от малкото англоезични песни в българския ефир, която печели първи места в класации. Песента“Ilike”отвежда Мария Илиева до мулти платинения дует с Тони Карейра – най-големият португалски поп артист. Парчето става причината Илиева да бъде поканена на най-престижния и най-старият в Европа музикален фестивал “TheTopofthePops”. Тя е единственият източноевропейски артист, поканен да участва във фестивала, именно с песента, която създават заедно с Боян Христов.

Независимо дали работи по конкретна музикална поръчка или не, Боян Христов всеки ден се опитва да създава по нещо ново. Той смята, че авторите на текстове, композиторите са проводници на енергия, която им се дава на творците, за да премине през тях и да стигне до публиката.

"Абсолютно съм сигурен в това. Аз възприемам себе си не като създател на нещата, които правя. Просто съумявам да се настроя на правилната вълна, за да уловя това, което се случва през мен."

Любо Киров казва за Боян Христов, че това е един "изключително талантлив млад човек. Той освен таланта и занаята носи в себе си и много съдържание." Боян Христо има убеждение за това, което прави и дава придаден стойност върху нещата. Любо и Боян се запознават в зората на неговите първи изяви като момчешка група. Той става част от пловдивската банда "032".

"Спомням си, че чух едни момчета и се възхитих на начина, по който музицират, по който пеят в хармония. И в последствие разбрах кой в тази банда е мотиватора, автора, композитора. Бях от първите хора, които ги поздравих, когато ги срещнах на живо."

Боян Христов създава за Любо Киров едни от най-запомнящите се парчета като песента "Знам", която се превръща в емблематична песен през последните над 10 години.

Не годините са критерии за мъдрост, за можене и за научаване определят музикалната сетивност на един артист, смята Боян. „По-скоро интензитета ти на влагане в това време. Може за период от 10 години да нямаш никакво развитие, което коренно да промени живота ти и начина, по който гледаш на това което прави, за естетиката и музиката.“

През последните месеци Боян Христов работи и с пианистката и певица Елина Дашина по нейната най-нова песен "Do Not LetIt Go". Представянето песента вероятно ще се случи през септември месец, но само за предаването и за слушателите на "Летни нощи" тя прозвуча предпремиерно в ефира още на 24 август. 

"Боян имаше огромна роля, защото той ме предизвика и ме вкара в съвършено нови води за мен, в една друга естетика, фънки естетика. И аз чувствах много щастлива от това, че излизам от зоната си на комфорт. Боян направи прекрасен нов аранжимент, за което съм изключително благодарна, сподели Елина Дашина.

"Боян освен страхотен автор на музика е и много добър вокалист. Той е невероятен певец с огромен талант, категорична е джаз певицата Хилда Казасян. Не случайно и много от музикантите, с които Боян Христов работи, му пожелават да покаже истинското си лице като музикант. Любо Киров смята, че Боян трябва да издаде солов албум. 

В ефира на "Летни нощи" Боян Христов разкри, че работи по собствен албум.


По темата слушайте в интервюто на Виктория Петрова и Елина Дашина с Боян Христов за "Летни нощи".


По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Боян Иванов, директор на  Драматичен театър

Вълнуващи театрални срещи в Русе

На 13 септември трупата на Драматичен театър "Сава Огнянов" в Русе ще открие творческия сезон с премиера на пиесата "Опит за летене" по Йордан Радичков.  Две премиери през септември, фестивал през октомври и поредица от режисьорски дебюти предстоят на сцената на Драматичния театър в Русе и тези събития са на път да върнат театралната..

публикувано на 05.09.24 в 17:21

Гери Турийска за новия си музикален проект

В рубриката "Летни книги за безсънни нощи" темата е летни четива и летни истории с Гери Турийска - писателка, текстописец, певица, радиоводещ, издател, идеен двигател и основател на “Пощенска кутия за приказки”.  Музиката и литературата в живота ѝ вървят ръка за ръка. ГериТурийска е автор на текстове на Мария Илиева, Рут Колева, Нина Николина,..

публикувано на 05.09.24 в 15:41
Анастас Петров и негови възпитаници

Спомени за основоположника на българския балет Анастас Петров

На 1 септември се навършиха 125 г. от рождението на създателя на българския професионален балет Анастас Петров - първия български балетист, първи хореограф, педагог със своя школа, подготвил най-известните наши балетисти, организирал първата балетна трупа у нас, поставил първия български балет. Накратко: Във всяко начинание в тази област на..

публикувано на 05.09.24 в 14:48
Пловдив - изглед от Стария град
Снимката е илюстративна

Националните есенни изложби в Пловдив продължават до 30 септември

"Приземяване"- под това мото в Стария град на Пловдив отвори врати за посетители Националните есенни изложби.  9 са авторите, които участват във форума за съвременно изящно изкуство, чието начало е поставено в далечната 1967 година. Сред тях са работещи в сферата на живописта, графиката, художествено стъкло, рисунка, фотография, скулптура...

публикувано на 05.09.24 в 10:42
Фестивален оркестър

Елитни музиканти празнуват 40-годишнината на "Аполония" в Созопол

В Созопол са в разгара си Празниците на изкуствата „Аполония“. Те започнаха официално на 28 август и ще продължат до 7 септември.  Изданието е специално, защото с него се отбелязват 40 години от началото.  Много шедро е това издание на „Аполония“ – на събития, нови проекти, емоции. Като на празник, защото голямото семейство на изкуствата..

публикувано на 04.09.24 в 17:47
Фантомът на операта

Кой кой е зад “Фантомът на операта“

След огромния си успех у нас през месец април, най-грандиозната пътуваща продукция на мюзикъла "Фантомът на операта" от А. Л. Уебър отново се играе в зала 1 на НДК /от 29-и август до 5-и септември/. Предаването за музикално-сценични изкуства на програма “Хоризонт“ на БНР “Каста дива“ Ви предлага отзвук от първия спектакъл от новата поредица и..

публикувано на 04.09.24 в 14:43

"Каста дива" - едно предаване, което прави живота по-хубав

В 13 -то издание от 31-я летен сезон на предаването на програма “Хоризонт“ за музикално-сценични изкуства “Каста дива“: 20.05-21.00 ч.: - Кой кой е във великолепната продукция на "Фантомът на операта" от А.Л.Уебър, която отново се играе в зала 1 на НДК /от 29-и август до 5-и септември/ след огромния  успех през месец април - срещи с режисьора..

обновено на 04.09.24 в 13:54