Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Отборите на ЦСКА, Левски и Славия гостуват в Драгоман за официалното представяне на едноименния волейболен клуб

Женските отбори на ЦСКА, Левски и Славия ще гостуват в Драгоман и ще уважат турнира за "Купата на кмета". Надпреварата ще се проведе на 14 и 15 септември и ще бъде едно своеобразното официално откриване на най-новия клуб в българския волейбол. 

„Драгоман от две години има проект за развитие на волейбола по егидата на Хеткор волей. Искаха да тестват дали волейбола е привлекателен спорт за Драгоман. Оказа се, че е. Тази година се роди идеята да се направи нещо по-сериозно т.е да тръгнем към професионално развитие на този спорт. Първите две години клубът се опитваше да помогне в Демакс лига да има повече отбори и да е по-интересно. Имаме подкрепа от община Драгоман  и от кметът Андрей Иванов. Подкрепата е дългосрочна. Нашият проект не е за една година. Започваме с идея да правим женски волейбол. Като тя се разшири и вече имаме и девойки. Ще отворим и подготвителни групи за децата на Драгоман“, това сподели специално за БНР Никола Димитров, старши треньор на отбора при девойките.

Освен от Никола Димитров клуба ще бъде воден и от Драгомир Лазаров, който ще отговаря за женското направление. Двамата  имат изключителна експертиза, тъй като през годините са работили във волейболен клуб Левски и са били част и от треньорските щабове на различните ни национални гарнитури. Кондиционен треньор на тима ще е Николай Костадинов.

„Искаме клубът да създаде общност около волейбола. Идеята ни е не само да изграждаме състезатели, но и да изграждаме млади треньорски, кондиционни и анализаторски кадри. Първите ще са нашите по-опитни състезателки, които имат желание да бъдат треньорки. Те ще работят с подрастващите. Планираме съвместно с Национална спортна академия „Васил Левски“  да развием  стажантска  програма за да можем да отворим път за развитие на млади специалисти. Нашата идея е методологията, която ще приложим да бъде документирана и да може да се прилага в обучителния процес както за състезатели, така и за треньорите. Имаме контакти с колеги от много държави. Вече водим преговори с федерациите на Гърция и на Кипър за партньорство“, разясни Никола Димитров и допълни:


„Ние сме амбициозни. Тази година се целим в първите четири отбора в лигата. Надяваме се да ни стигнат силите и за нещо повече. Искаме да покажем един малко по-различен облик на българския волейбол, както с поведение, така и със стил на игра. С Добри много добре сме запознати с всички противници и можем да намерим начин да им противодействаме“

Срещите от турнира за „Купата на кмета“ ще започват сутринта на 14 септември, като първи един срещу друг ще излязат съставите на ЦСКА и на Славия.

По-късно зрителите ще станат свидетели и на "Вечно" дерби между отборите на Левски и ЦСКА.

Програмата в първия ден предвижда и официално откриване на  турнира от президента на Българската федерация по волейбол  Любомир Ганев, както и  среща между домакините и Славия. 

В неделния ден двубоите продължават, а кметът  на Драгоман Андрей Иванов ще се включи в закриването и ще награди участниците. 

„За нас е важно да се конкурираме с най-силните отбори. Това беше идеята на турнира – да поканим най-силните отбори за да видят нашите момичета къде трябва да стигнат и какво трябва да надградят и да прескочат, за да са там където ние ги искаме. Това ще е една генерална репетиция преди откриването на сезона“, разясни още Никола Димитров и завърши:

„Един от слоганите на клуба е – "Горим за играта". Това пък е другата ни цел - да запалим пламъка в децата. . Искаме да покажем на децата, защо волейбола е най-хубавата игра и да имаме много такива във залата“


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

12 състезатели ще представят България на Балканиадата по спортна гимнастика в София

12 състезатели ще представят България на Балканското първенство по спортна гимнастика за юноши и младежи от 19 до 21 септември в София. Те бяха определени след контролно, което се проведе в зала "Раковски". В състава във възраст 12-14 години са включени Борис Караджинов (ЦСКА), Михаил Божанин (ЦСКА), Виктор Вълчев (НСА), Мартин Маноилов (Левски), във..

публикувано на 05.09.24 в 16:58
Яник Синер

Синер пребори Медведев и ще изиграе първия си полуфинал в Ню Йорк

Световният номер едно Яник Синер достигна първия си полуфинал на US Open с победа в четири сета над шампиона от 2021 г. и двукратен подгласник Даниил Медведев. Синер, който иска да спечели втория си мейджър турнир за сезона след Откритото първенство на Австралия, спечели с 6:2, 1:6, 6:1, 6:4 и ще се изправи срещу 25-ия в ранглистата британец Джак..

публикувано на 05.09.24 в 07:40
Джесика Пегула

Джесика Пегула изхвърли световната №1 Ига Швьонтек на US Open

Световната номер едно в тениса Ига Швьонтек от Полша бе изпратена от Джесика Пегула, която се класира за първи път на полуфинал в турнир от Големия шлем. Шестата в ранглистата американка Пегула триумфира с 6:2, 6:4 и ще се изправи срещу Каролина Мухова от Чехия за място на финала на 7 септември, предаде АФП. Ако 30-годишната тенисистка премине през..

публикувано на 05.09.24 в 06:31
Национален отбор на България по футбол

Националите стартират срещу Беларус в Лига на нациите, предаваме мача по "Хоризонт"

Националният отбор на България по футбол ще стартира участието си в поредното издание на турнира Лига на нациите с гостуване на Беларус. Заради продължаващия конфликт в Украйна, мачът на „лъвовете“ ще се проведе в Залаегерсег, Унгария, а срещата е тази вечерот 21.45 часа наше време. Можете да проследите развоя на мача пряко по програма "Хоризонт" на..

публикувано на 05.09.24 в 06:23

Австралийски спринтьор спечели 17-тия етап във Вуелтата

Австралийският спринтьор Кейдън Гроувс от Алпецин-Декьонинк спечели 17-ия етап от Колоездачната обиколка на Испания - 141,5 километра от Арнуеро до Сантандер. Гроувс, който е носител на "зеленото трико" за най-активен състезател, регистрира третия си етап успех във Вуелтата тази година с време от 3 часа, 32 минути и 14 секунди. В оспорван финален..

публикувано на 04.09.24 в 19:44

Германия ни спря на европейското по водна топка

България допусна поражение в плейофите за класиране на четвъртфиналите на Европейското първенство по водна топка за юноши до 19 години (група "D", дивизия 2), което се провежда в Бургас. "Трикольорите" загубиха с с 9:24 (2:5, 3:6, 2:6, 2:7) срещу Германия. Със седем попадения за българския тим се отличи Самуил Иванов. По един гол добавиха още Даниел..

публикувано на 04.09.24 в 18:35
Ива Иванова

Ива Иванова отпадна във втория кръг на девическия турнир на US Open

Обещаващата млада българска тенисистка Ива Иванова отпадна във втория кръг на сингъл при девойките на Откритото първенство на САЩ по тенис. Иванова отстъпи с 1:6, 1:6 от Валъри Глозмън (САЩ). Така Иванова ще продължи участието си в турнира само в надпреварата на двойки. Срещата на сингъл днес продължи едва 65 минути, а българката започна много лошо. Тя..

публикувано на 03.09.24 в 20:06