Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Треньорът - легенда в олимпийското таекуондо Драган Йович организира камп в Ботевград

След близо 25 години един от най -успешните и титулувани треньори по олимпийско таекуондо в света - Драган Йович-Гале, ще проведе отново лагер в България. 
От 12 до 15 септември в Ботевград треньорът на звездите ще предаде по своя незабравим начин на всички настоящи и бъдещи таекуондо шампиони част от своята магия, с която създаде толкова много олимпийски, световни и европейски първенци.
„Първият лагер, който проведохме с Драган Йович, беше преди около 24-25 години, отново в Ботевград. Годините тогава бяха по-романтични. Направихме всичко със страшна емоция и с почти никакви средства. Тогава нямахме специализирана настилка в залата, тренирахме на дъски, но това изживяване беше прекрасно. Това беше много отдавна. Оттогава всички се развихме в кариерите си. Гале стана един от най-добрите и най-успешни треньори в света. С оглед на стремежа ни да повишаваме нивото на българското таекуондо и на нашите състезатели у мен се роди идеята организираме този съвместен лагер. Надявам се, че така поставяме началото на една традиция“, това сподели специално за БНР Пламен Трънски, треньор на Владимир Далаклиев, единствения българин с медал от световно първенство при мъжете и на Калина Бояджиева - европейска шампионка за девойки и за жени.
До момента заявки за участие в лагера са подали над 150 състезатели от 5 държави.
„Имаме възможност да приемем още желаещи. Този лагер ще предостави възможност на участниците да попият от магията на Драган Йович. Той има изключителна харизма, непрекъснато се усъвършенства, непрекъснато надгражда своите умения и познания. Използва много научен опит, работи с много добър екип. Има страхотна енергия, която я предава на състезателите си. Всички, които участват в кампа, ще я усетят“, поясни  наставникът на световния вицешампион за младежи Денис Димитров.

Драган Йович е роден преди 55 години в Белград, Сърбия. След много упорита работа той се превръща в един от най-добрите сръбски състезатели по олимпийско таекуонодо през 90-те години. Участва на 4 световни първенства като състезател в категория 50 кг и 54 кг. След като приключва състезателната си кариера, Гале развива своя клуб „Галеб“ и го превръща в най-успешния в Сърбия. 
“Големият удар” идва през 2012 година, когато неговата състезателка Милица Мандич печели олимпийската титла на Игрите в Лондон. След този успех Йович продължава да твори история и неговите състезатели печелят множество медали от световни и европейски първенства, по-значимите от които са олимпийската титла от Токио 2020 година отново на Милица Мандич, сребърното отличие от игрите в Рио де Жанейро през 2016 година на Тияна Богданович, която спечели и бронз на Игрите в Токио, световната титла на Надица Божанич от първенството на планетата в Гуадалахара през 2022 година. На същото първенство Мехди Ходабахши става световен шампион, отново под ръководството на Гале. 
Благодарение на своите успехи, Драган Йович е избиран три пъти за „Треньор на годината“ от Световната федерация по таекуондо, както и за „Треньор на годината“ в Република Сърбия.
„Нивото, което сме постигнали в България до момента ни дава самочувствието и възможността да каним и на поканите на да откликват такива треньори като Драган Йович, защото смея да кажа, че нашите състезатели са на доста добро ниво“.

Освен лагер организиран от Драга Йович, през ноември  в София Пламен Трънски и неговият клуб „Херея“ ще организират и тренировъчен камп с дмукратната бронзова медалистка  от олимпийските игри в Рио де Жанейро през 2016 и в Токио през 2020, трикратна световна и четирикратна европейска шампионка Бианка Кук (Великобритания). 



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Димитър Господинов (в синьо)

Сребро и бронз за България от Европейското по джудо за младежи

Димитър Господинов спечели сребърен медал, а Виктор Скерлев взе бронз на Европейското първенство по джудо за младежи в Талин (Естония). В спора за титлата в категория до 73 килограма той загуби от световния шампион и лидер в ранглистата Вусал Галандарзаде (Азербайджан) с "ипон" 2:18 минути преди края на срещата. На полуфиналите българинът се наложи..

публикувано на 06.09.24 в 16:25
Христо Янев

Върнаха Христо Янев начело на Ботев (Враца)

ПФК Ботев (Враца) съобщава, че се e договорил с Христо Янев да поеме ролята на нов старши треньор на клуба. Янев ще започне работа с отбора от понеделник. През изминалата кампания Христо Янев спаси Ботев от изпадане, като отборът направи удивителна серия, за да стигне до плейоф за оцеляване. Там бе победен тима на Марек.  В крайна сметка специалистът..

публикувано на 06.09.24 в 14:59
Иво Балабанов спечели маратона в Пловдив

Иво Балабанов и Милица Мирчева победиха в маратон "Съединение"

Иво Балабанов при мъжете и Милица Мирчева при жените са победителите в 48-мото издание на Международния мемориален маратон "Съединение". Двамата защитиха успеха си от миналогодишното издание на надпреварата, когато също триумфираха с рекордни времена на 22-километровото трасе от град Съединение до Пловдив.  Балабанов бе най-бърз при мъжете с време..

публикувано на 06.09.24 в 14:08

"Академия МВР 1“, "Летящите спагети“ ,"Лакомии“, "Стрямци 61" и "The Dream Team“ спечелипха Екиден маратона в София

Отборите на „Академия МВР 1“, „Летящите спагети“ и „Лакомии“ и „The Dream Team“, триумфираха в категориите съответно „мъже отворен“,„свободно смесен“ и „жени-отворен“ и „смесен“ в 10-то издание на  Екиден маратона в София.  Традиционната вече спортна надпревара се организира всяка година в Деня на Съединението, като символично 6 атлети в отбор в..

обновено на 06.09.24 в 14:04
Георги Иванов

Георги Иванов: Изпълнителният директор на БФС ще бъде сменен

Президентът на Българския футболен съюз (БФС) Георги Иванов обяви, че на 11-и септември ще се проведе следващото заседание на изпълнителния комитет на централата. Той анонсира няколко важни промени и мотивира решенията, които ще бъдат взети, както и обяви какви предложения още ще се гледат. Едно от важните неща е смяната на изпълнителния директор на..

публикувано на 06.09.24 в 13:58
Юношески национален отбор на България по водна топка

Младите ни ватерполисти 12-и на Европейското

Националният отбор на България по водна топка за юноши до 19 години загуби от Румъния с 13:18 (2:2, 4:3, 4:7, 3:6) и завърши на 12-то място на Европейското първенство във възрастовата група в Бургас. "Трикольорите" изиграха добро първо полувреме, след което се оттеглиха с аванс от 6:5, но  след почивката допуснаха обрат. Александър Каменов и Владимир..

публикувано на 06.09.24 в 13:40
Килиан Мбапе

Мбапе за времето в Реал: Щастлив съм, всичко върви страхотно

Френският нападател на Реал (Мадрид) - Килиан Мбапе заяви, че е доволен от представянето си за отбора. „Щастлив съм, всичко върви чудесно, вече спечелихме трофей. Ставам все по-добър и по-добър. Вкарвам голове, всичко върви отлично. Със същата енергия дойдох във френския национален отбор“, цитира RMC Sport думите на футболиста. Мбапе премина..

публикувано на 06.09.24 в 12:40