Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Изложба на гигантски африкански охлюви в Черни Осъм

Снимка: Пламен Христов

Гигантски африкански охлюви могат да бъдат видени на изложба в Природонаучния музей в троянското село Черни Осъм днес и утре.

Африканските охлюви които ще бъдат показани са от рода "ахатина", поясни експертът от музея Йорданка Якимова.

"Посетителите ще видят различни видове охлюви, които са гигантски, безчерупкови, с черупки, с различна форма и различни цветове. Голяма колекция живи охлюви и всеки желаещ може да си закупи охлюв за домашен любимец", каза Якимова.

Охлювите са лична колекция на биолога Ростислав Траянов.

"Той през цялото време ще е с посетителите, ще разказва, ще отговаря на въпроси", допълни тя.

Изложбата ще може да бъде разгледана в една от залите на музея в двата почивни дни.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Министърът на образованието и науката Галин Цоков

Цоков: Планирано е увеличение на учителските заплати с 14-14,5%

Трябва да продължи тенденцията за заплатите на учителите да са 125 процента от средната работна заплата, каза министър Галин Цоков. Съгласувателната процедура за бюджета за 2025 г. започна и бяха изпратени най-общи рамки в Министерството на финансите по отношение на бюджета и те са свързани с разходите от предходния бюджет, но ние планираме за..

публикувано на 11.09.24 в 19:13

"Сиела Норма" е единственият кандидат за осигуряване на машинното гласуване

"Сиела Норма" е единственият кандидат по обявената от Централната избирателна комисия обществена поръчка за осигуряване на машинното гласуване в изборите за народни представители на 27 октомври.  ЦИК взе решение да покани дружеството да подаде първоначална оферта, която да послужи като основа за провеждане на преговорите. Поръчката е за инсталиране на..

публикувано на 11.09.24 в 19:07
Камала Харис и Доналд Тръмп

Камала Харис обвини Доналд Тръмп, че се кани да изостави Украйна в борбата ѝ с Русия

Вицепрезидентът на САЩ Камала Харис обвини Доналд Тръмп, че се кани да изостави Украйна в борбата ѝ с Русия. Украинската бе само една от многобройните теми в първия телевизионен дебат между двамата кандидати за президентските избори, които ще се състоят след по-малко от два месеца В продължилия 90 минути сблъсък двамата политици трябваше да..

публикувано на 11.09.24 в 19:04

ЦИК регистрира "БСП - Обединена левица" за участие в изборите

С 14 гласа "за" членовете на Централната избирателна комисия регистрираха коалиция "БСП - Обединена левица" за участие в предсрочните парламентарни избори. Това стана след като при проверката в Главна дирекция ГРАО на подписката, внесена вчера от изпълняващия функциите председател на БСП Атанас Зафиров, бяха потвърдени повече от необходимите 2500 коректни..

публикувано на 11.09.24 в 19:04
Британският министър на въшните работи Дейвид Лами (вляво) и държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън пристигнаха с влак в Киев.

Лондон е готов да позволи на Украйна да използва ракети Storm Shadow срещу Русия

Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън и британският външен министър Дейвид Лами пристигнаха в Киев, за да обсъдят по-нататъшните стъпки в подкрепа на Украйна. Посещението идва в момент, когато Украйна настоява западните ѝ съюзници да ѝ позволят да използва ракетите с далечен обсег за удари по руска територия и за доставка на оръжия с по-голяма..

публикувано на 11.09.24 в 18:40

Проходът на Републиката временно е затворен поради катастрофа

Катастрофа между три тира временно затвори за движение Прохода на Републиката. Инцидентът е станал около 17.00 часа в участъка между селата Радковци и Въглевци.  Няма пострадали при катастрофата, съобщих от полицията във Велико Търново. Автомобилите изчакват на място. 

публикувано на 11.09.24 в 18:29

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за изборите

28 партии и 11 коалиции подадоха документи за регистрация за предстоящите парламентарни избори на 27 октомври към крайния срок, който изтече в 17.00 часа. Всички, спазили срока, ще бъдат регистрирани в условията на т. нар. "неприключила проверка". Главна дирекция ГРАО проверява списъците, представени от партиите и коалициите, като..

публикувано на 11.09.24 в 18:16