Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Пеевски не е изпран. Кое му е изпраното?"

Самуил Петканов: Да си направим две държави в една! С два парламента и две конституции

"Има как да няма избори. Най-лошото, което може да се случи, е разиграването на митичната етническа карта"

| Интервю
Самуил Петканов
Снимка: Силвия Великова

Възходът на всеки политик се е случил, ако не с помощта, то поне с благоволението и усмивката на "Не! Новините".

Това каза в предаването "Политически НЕкоректно" Самуил Петканов, създател на сатиричния сайт.

"Те са фалшиви новини, но са базирани на истински лица, събития, процеси. Целта е да са сатирични, да разсмиват, да показват проблеми, отколкото да дават оценка какво трябва да се мисли неминуемо за истина", обясни той.

Г-н Пеевски надали живее в сарай, в нещо по-голямо, той има хотелска стая. В подлезите той е с хората, които свирят на китара, изслушва техните съдби. Винаги новото начало започва от подземието, ъндърграунда, както беше през 90-те. Г-н Пеевски има потенциал за много неща, коментира Самуил Петканов.

Запитан за избора Пеевски – Доган, той отбеляза, че в сблъсъка между двамата никой няма да победи, а всички губим.

По темата "ДПС - незаобиколим фактор" той изрази предположение, че "чисто геометрично", ако имаме две ДПС-та, ще е по-добре за демокрацията.

"Защото много лесно може да се заобиколи един стълб без много крачки. Ако имаме два стълба, означава повече крачки, по-здраво население. Или между двата стълба трябва да се мине и единият може да те плесне, ако си по-близо до другия. Така че е много по-добре за демокрацията да има повече стълбове."

Пред БНР Самуил Петканов посочи и свой вариант за два паралелни избора и две паралелни държави:

"За две различни народни събрания. Едните да са машинен вот, едните – аналогов. В машинния вот да е ДПС – Доган, ПП-ДБ, "Възраждане" – соросоиди (тези, които са ваксинирани и имат сметки в евро) и "Величие"-то на Ивелин. "Възраждане" – обикновени, с ДПС – Пеевски, Борисов и ИТН, две БСП-та, да са в хартиения вот. И всеки гражданин си избира кой е парламентът, по който живее. Единият парламент си създава една конституция, другият – другата. Тоест, имаме две паралелни държави в една."

Ситуацията в БСП Самуил Петканов вижда като "БСП – Корнелия и БСП – Радев (за по-лесно), но там има приятелства много: социалистите с големи сърца".

Управлението на Борисов беше зависимо от Пеевски. Избягват се въпроси в тази насока. Загубихме време. Доган можеше да каже истината преди време, допълни той.

"Пеевски не е изпран. За да се изпере един човек, той трябва да спре да бъде мръсен. Кое му е изпраното на Пеевски? С какво е по-различен от Пеевски през 2013-та? Той просто е мокър, винаги е бил мокър. Той свали сглобката. Ако тя беше перяща го, тя щеше да продължава да управлява България и да не сме на избори сега."

"Нов преход трябва да България, защото старият преход не беше извършен чудесно", смята Петканов. По думите му, това ще е преход към икономика, в която "най-влиятелният и недосегаем за този ден, на следващия става бездомник".

"Опрасканите" живеят живот под наем, в повечето случаи не са наказани и не носят отговорност. Първо са качени горе, после ги "събличат" и ги пускат обратно, заяви Петканов.

"Много празен живот е. Може да имат страшно много пари. Сигурно имат и приятели. Но там има отровна суета, нищета в умствения аспект на смисъла на живота, която не може да бъде преодоляна. Те са едни много скъпи затворници. Всичките са такива."

Запитан за 70-те процента негласуващи и защо те не правят опит да променят статуквото, Петканов изказа разбиране към тяхната логика – "когато всеки избор, който си правил, те е разочаровал", но добави, че много лесно се разочароваме.

"Всички псуват, дори да гласуват."

Има как да няма избори, не изключва Самуил Петканов. Около изборите той допуска и "малко повече екшън – белезници или по-лоши неща, петъчни активни мероприятия", специализирани полицейски акции, "някоя граната".

"Най-лошото, което може да се случи, е разиграването на митичната етническа карта. Винаги има достатъчно идиоти, които да се вържат."

Има няколко играчи в българската политическа класа, които винаги успяват да победят в различни кризи – единият е Борисов, коментира в заключение Самуил Петканов.

Цялото интервю чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Яна Боянова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Властите в Косово са затворили два от четирите си гранични пункта със Сърбия

Властите в Косово са затворили два от общо четирите си гранични пункта със Сърбия.  Като аргумент за тази стъпка Прищина посочва протести от сръбската страна на границата, заради които бил блокиран трансграничният трафик.  Вчера десетки демонстранти в Сърбия блокираха двата гранични пункта в знак на протест срещу спирането на паралелни административни..

публикувано на 07.09.24 в 16:22

Десет нелегални мигранти са задържани на ГКПП "Дунав мост" при Русе

Десет нелегални мигранти, скрити в каравана, са задържани на граничния контролно-пропускателен пункт (ГКПП) "Дунав мост" при Русе, съобщава БТА.  Автомобил с каравана с румънска регистрация пристигнал около 7.00 часа..

публикувано на 07.09.24 в 15:56

Зеленски подготвя план за мир

В интервю за италиански медии президентът на Украйна Володимир Зеленски каза, че подготвя план за мир. Той участва на ежегодния икономически форум "Европейски дом - Амброзети" в италианския град Чернобио. Володимир Зеленски се срещна в Чернобио с премиера на Италия Джорджа Мелони, след което даде интервю за централните ежедневници..

публикувано на 07.09.24 в 15:20

Ветеран от войната ще е новият ерген на Украйна

Когато снаряд избухва до 26-годишният Олександър Будко, той се оказва заровен жив и изпитващ ужасни болки от нараняванията, които ще доведат до ампутацията и на двата му крака. Две години по-късно Олександър е звезда в едно от най-популярните реалити предавания, а няколко десетки жени ще се борят за вниманието му.    Олександър се надява да открие..

публикувано на 07.09.24 в 14:05

Мелони: Италия няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна

Премиерът на Италия Джорджа Мелони заяви, че страната й няма да се поколебае в подкрепата си за Украйна. Това според нея, е избор от национален интерес. "Единственото нещо, което не може да се случи, е да мислим, че конфликтът може да бъде решен чрез изоставяне на Украйна“, каза Мелони след среща с украинския президент Володимир Зеленски,..

публикувано на 07.09.24 в 14:04
Киър Стармър

Британският премиер Киър Сармър на посещение в Ирландия

Британският премиер Киър Сармър днес е на посещение в Ирландия, но преди да замине ирландският вицепремиер Михол Мартин каза, че макар и ЕС да иска подобряване на отношенията с Обединеното кралство, Лондон не може просто да избира най-доброто за себе си при рестартиране на Брекзит. Говорейки пред репортери на конференцията на..

публикувано на 07.09.24 в 14:01

Патриарх Даниил отслужи света литургия за 6 месеца от кончината на Неофит

По повод шест месеца от кончината на патриарх Неофит в софийския митрополитски храм "Света Неделя" беше отслужена Архиерейска заупокойна литургия. Десетки вярващи се помолиха по повод шест месеца от кончината на българския патриарх и Софийски митрополит Неофит, които се навършват на 13 септември: Русенският митрополит Неофит беше избран за..

публикувано на 07.09.24 в 14:00