Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър влиза в сила реформа на предучилищното образование

Ученици в училище в Кипър.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

В Кипър днес се открива новата учебна година в началните училища и детските градини. С първия учебен ден в сила влиза реформа на предучилищното образование и прилагането на две правителствени програми с общ бюджет от 20 млн. евро за субсидии за деца на възраст до четири и половина години. 

Безплатното задължително предучилищно образование в Кипър се разширява съгласно приетото през март законодателство. Новата учебна година е първата с прием на децата, навършили 4 години и 6 месеца. Изискваната минимална възраст бе намалена с 2 месеца, а всяка следваща учебна година тя ще спада с по един месец, докато достигне 4 години, обясни министърът на образованието Атина Михайлиду. Целта е по-добра подготовка на малките деца за училище.

Като "мост" към изпълнението на тази реформа ще действа започващата програма за субсидиране на обучение и храна за деца на възраст от 4 години до 4 години и половина в детските градини, съобщи заместник-министърът на социалните грижи Марилена Евангелу.

Правителството удължи и схемата за подпомагане на родителите с деца до 4-годишна възраст в детските заведения.

Двата плана се насочени към укрепване на семействата и предоставяне на достъп до качествено образование и приобщаващи грижи, каза заместник-министър Евангелу. От тях се очаква да се възползват общо около 25 000 деца.


По публикацията работи: Мария Петрова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.

Свързани новини

Кипър: Финансова подкрепа за учениците в размер на 9,5 млн. евро

Над 45 000 деца в Кипър ще получат допълнителна финансова подкрепа от държавата за началото на новата учебна година. Президентът Никос Христодулидис обяви във вторник вечерта нов пакет от мерки, които целят облекчаване на семействата с ученици и са част..

публикувано на 07.08.24 в 08:58

Кипър с рекордно увеличение на бюджетните средства за научноизследователска и развойна дейност

Кипър e с рекордно увеличение от почти 20% на средствата от държавния бюджет за научноизследователска и развойна дейност през миналата година. По показателя за разходи за иновации на глава от населението България е в дъното на европейската класация,..

публикувано на 07.08.24 в 10:24
Пафос - „Американски университет в Бейрут - Медитеранео“

Тържествено откриване на нов университетски комплекс в Кипър

В Кипър се открива нов център за международен академичен, изследователски и културен обмен.  Днес президентът на страната Никос Христодулидис ще пререже лентата на новия модерен кампус на „Американския университет в Бейрут - Медитеранео“ /AUB..

публикувано на 04.09.24 в 02:49

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието

В Кипър новата учебна година започва с промени в образованието, подобрени учебни програми и проекти за училищна инфраструктура за над 140 милиона евро.  Днес в класните стаи се връщат учениците от средните училища, а в понеделник ще бие първият..

публикувано на 06.09.24 в 08:50

Дарения за над 2200 социално слаби семейства в Кипър за началото на учебната година

Над 2200 социално слаби семейства в Кипър са подпомогнати с дарения за началото на учебната година, съобщиха от Кипърския координационен съвет на доброволците. Започва и изплащането на одобрените от правителството допълнителни финансови помощи за..

публикувано на 08.09.24 в 16:16
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иракли Кобахидзе

Тина Бокучава: Има риск Грузия да се върне в съветската епоха

Планът на правителството на Грузия да постави извън закона своите политически опоненти след изборите следващия месец ще върне черноморската държава обратно в миналото ѝ от съветската епоха и ще засили руското влияние в страната, заяви в интервю за вестник..

публикувано на 09.09.24 в 03:43
Урсула фон дер Лайен

Отложена е срещата между Киър Стармър и Урсула фон дер Лайен

Очакваната среща на британския премиер Киър Стармър с председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен е отложена, съобщи "Гардиън". Изданието посочи, че причината е предпазливоста на британското правителство за възстановяването на програми като..

публикувано на 09.09.24 в 02:48

ВАС: До утре сутринта ДПС-Доган да предостави пълномощно за оттегляне на жалбата срещу указанията на ЦИК

Върховният административен съд даде срок на Коалиция "Демокрация, права и свободи – ДПС", в която влизат лоялните на почетния председател Ахмед Доган, до 09.30 часа утре, 9 септември, да предостави пълномощно за оттегляне на подадената жалба срещу..

публикувано на 08.09.24 в 20:55
Роберт Хабек и Владимир Малинов

България и Германия подписаха в Солун декларация за сътрудничество в енергетиката

България и Германия подписаха декларация за сътрудничество в енергетиката. Двете държави ще разширяват партньорството си в сферите на водородните технологии, възобновяемата енергия, зеления преход, енергийните коридори и диверсификацията на..

публикувано на 08.09.24 в 20:22
Румен Радев

Президентът Румен Радев удостоява български военнослужещи с висше офицерско звание

В понеделник, 9-и септември, президентът и върховен главнокомандващ на Въоръжените сили Румен Радев ще удостои български военнослужещи с висше офицерско звание, съобщават от пресцентъра на държавния глава. Със свой указ държавният глава..

публикувано на 08.09.24 в 20:10
Марин льо Пен

Марин льо Пен призова Еманюел Макрон да организира референдум за овладяване на имиграцията

Лидерът на крайната десница във Франция Марин льо Пен призова президента Еманюел Макрон да организира референдум за овладяване на имиграцията и други проблеми на страната. Искането идва в момент, когато подкрепата за новия премиер на страната Мишел..

публикувано на 08.09.24 в 19:22
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Зеленски отново призова западните партньори да разрешат превантивни украински удари по руски летища

Володимир Зеленски повтори призива към западните партньори да разрешат превантивни удари на украинците по руските летища. По думите му, само тази седмица руснаците са изстреляли или пуснали над страната му повече от 60 ракети, 300 дрона и 800..

публикувано на 08.09.24 в 17:41