Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Докладът на Марио Драги за конкурентоспособността на ЕС: Нужни са 800 млрд. евро инвестиции

Марио Драги с председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен, 9 септември 2024 г.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Между 750 и 800 милиарда евро годишно инвестиции са необходими допълнително на Европейския съюз за радикална и бърза реформа, за да се преодолее изоставането от Съединените щати и Китай. Това е записано в дългоочаквания доклад за конкурентоспособността на Европейския съюз, изготвен от бившия управител на Европейската централна банка Марио Драги по молба на председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен. Сумата представлява до 5% от БВП на ЕС, което е много повече дори от "Плана Маршал" за възстановяване на Европа след Втората световна война, в който ставаше въпрос за 1-2% от европейския БВП.

"Растежът се забавя от дълго време в Европа, но ние го игнорирахме. Сега не можем повече да го игнорираме. Сега условията се промениха: световната търговия се забавя, Китай всъщност се забавя много и става много по-малко отворен за нас, загубихме нашия основен доставчик на евтина енергия в лицето на русия", посочва Драги в доклада.

Страните от ЕС вече са отговорили на новите реалности, но в доклада се добавя, че тяхната ефективност е ограничена от липсата на координация. Различните нива на субсидии между държавите смущаваха единния пазар, разпокъсаността ограничаваше мащаба, необходим за конкуренция на глобално ниво, а процесът на вземане на решения в ЕС беше сложен и муден.

"Това ще изисква пренасочване на работата на ЕС върху най-неотложните въпроси, осигуряване на ефективна координация на политиката зад общи цели и използване на съществуващите процедури за управление по нов начин, който позволява на държавите членки, които искат да се движат по-бързо, да го направят", посочва Драги.

"Спешност" и "конкретика" - това са двете думи, които обобщават доклада на Супер Марио, както е наричан бившият управител на Европейската централна банка и бивш премиер на Италия Марио Драги. В документа се описват редица слабости на Европейския съюз, който изостава в иновациите и индустриалната надпревара от двете най-големи икономики в света - САЩ и Китай.

"От 2008 година близо 30 % от т.нар. еднорози – т.е. компании, чиято пазарна капитализация, е 1 милиард евро, които са основани в Европейския съюз, са го напуснали. Повечето от тях са се преместили в Съединените щати".

За да преодолее изоставането, Европа трябва да се фокусира върху ускорена дигитализация и преминаване към повече чиста енергия. Необходими са големи общи проекти, които да се финансират и с европейски средства, които могат да бъдат набрани и от международните дългови пазари, коментира Драги: 

"Има няколко позитивни аспекта. На първо място, това ще помогне да се финансират големи общи проекти, чрез които да се подобри продуктивността в Европа. Става дума за иновации, които са пробив в областта си, общи електропреносни мрежи и отбрана. И на второ място – общ дълг би помогнал да се завърши общият капиталов пазар".

На въпрос дали би подкрепила нов общ европейски дълг, председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен отговори, че първо трябва да се постигне съгласие за общите политики, които ще доведат до напредъка на Европейския съюз, а след това и за начините на финансирането им.


По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Три медала и три почетни грамоти за български ученици от Международната олимпиада по английски език

Един златен, два сребърни медала и три почетни грамоти завоюва българският отбор на Международната олимпиада по английски език, която се състоя в Констанца, Румъния, съобщиха от Министерството на образованието и науката.  В надпреварата се включиха 200 участници в 35 отбора от 15 държави. Международната олимпиада по английски език се организира за втора..

публикувано на 09.09.24 в 15:29

400-дневен мащабен ремонт на училище в Благоевград притеснява ученици, родители и учители

Проблемът с ремонтите в училищата се оказа истинско предизвикателство - както за местната власт в Благоевград, така и за родителите и учениците. Заради мащабно строителство и разширяване на училищната база в едно от централните основни училища тази учебна година, а най-вероятно и следващата, децата ще учат на няколко други места . Ще удържи ли..

публикувано на 09.09.24 в 15:23
Дмитрий Песков

Песков: Русия ще поддържа сътрудничеството си с Иран във всички сектори

Говорителят на Кремъл Дмитрий Песков потвърди в понеделник ангажимента на Русия да поддържа сътрудничеството си с Иран във всички сектори. "Иран е наш важен партньор, ние развиваме нашите търговско-икономически отношения, развиваме нашето сътрудничество и диалог във всички възможни области, включително най-чувствителните области, и ще..

публикувано на 09.09.24 в 15:08

Американски и германски служби предупреждават за кибератаки на руското ГРУ срещу НАТО и ЕС

Американските тайни служби и германската служба за вътрешно разузнаване предупреждават за предстоящи кибератаки на руското военно разузнаване ГРУ срещу НАТО и ЕС. Забелязана е засилена дейност на специалното подразделение на руските военни тайни служби, за което се смята, че е отговорно за отравянето в Лондон през 2018 г. на бившия двоен агент..

публикувано на 09.09.24 в 14:55
Кшищоф Гавковски

Полските служби за сигурност са предотвратили саботажна операция, организирана от Русия и Беларус

Полските служби за сигурност са предотвратили операция за саботаж, организирана от Русия и Беларус, с цел дестабилизирането на Полша. Това заявил вицепремиерът Кшищоф Гавковски. По думите на Гавковски саботьори, работещи от Беларус в сътрудничество с Русия, са проникнали в институции на местното управление и на централното правителство,..

публикувано на 09.09.24 в 14:50

Надя Тончева: За мен най-важното е ти да усещаш, че вървиш нагоре и се развиваш

"Изключително приятна се оказа подготовката за този концерт и да работя по текстовете на Жобим, и то на български език, имах го като забавление, а то се получи много добре и много професионално, самата музика ми нашепваше думите, които написах, каза за "Хоризонт" Надя Тончева.   Проектът "Бразилиадо" включва популярни композиции на бразилския..

публикувано на 09.09.24 в 14:39
Снимката е илюстративна.

В Кипър подготвят три агрегата за обезсоляване на морската вода в борба с водната криза

В Кипър се подготвя инсталирането на три малки мобилни агрегата за обезсоляване на морската вода като част от мерките за борба с водната криза. След горещото лято язовирите в страната достигнаха критично ниски нива. Водни проекти за над 1,7 млрд. евро се изпълняват в момента или подготвят за реализация за преодоляване на сушата на острова, съобщиха от..

публикувано на 09.09.24 в 14:35