Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В Кипър подготвят три агрегата за обезсоляване на морската вода в борба с водната криза

Снимката е илюстративна.
Снимка: БНР

В Кипър се подготвя инсталирането на три малки мобилни агрегата за обезсоляване на морската вода като част от мерките за борба с водната криза. След горещото лято язовирите в страната достигнаха критично
ниски нива.

Водни проекти за над 1,7 млрд. евро се изпълняват в момента или подготвят за реализация за преодоляване на сушата на острова, съобщиха от Отдела по водите към екоминистерството. Целта е да се подобри надеждността и безопасността на водоснабдителната мрежа.

До следващото лято се планира да бъдат въведени в действие три мобилни инсталации за обезсоляване. В ход е и първата фаза от дългосрочния проект за изграждането на още два завода за преработка на морската вода.

С тях ще бъдат задоволени увеличените нужди от питейна вода заради нарастващото население и големия туристически поток.

Кипър в момента разполага с 5 големи и 24 по-малки инсталации за обезсоляване, които доставят над 70% от количествата за домакинствата.

През октомври предстои да бъдат обявени редица търгове за подмяна на остарели водопроводи, изграждане на помпени станции и резервоари за дъждовна вода, посочиха от екоминистерството. Те се финансират от
държавния бюджет и Плана за възстановяване и устойчивост. 

Започва подмяна и на селскостопанската водна инфраструктура, като акцентът е върху разширяване на капацитета за пречистване и съхранение на рециклирана вода за нуждите на фермерите.  

Около 31% е пълнотата на язовирите в момента, като някои от тях достигат само 10 - 15%.

По публикацията работи: Радмила Попова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Нанси Файзер

Ройтерс: Германия ще въведе временен контрол на всички сухопътни граници

Германският вътрешен министър Нанси Фейзър ще обяви въвеждането на временен граничен контрол по всички сухопътни граници на Германия, за да се справи с незаконната миграция и да защити обществото от ислямисткия екстремизъм, заяви за агенция Ройтерс неназован правителствен източник. Фейзър, която трябва да проведе пресконференция в късния..

публикувано на 09.09.24 в 17:11
Боряна Димитрова

Боряна Димитрова: Наблюдаваме агонията на динозаврите. Борисов пази дистанция и изчаква

Наблюдаваме агонията на динозаврите. Бойко Борисов   пази дистанция и изчаква. Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" в коментар на политическата обстановка в страната преди старта на поредната предизборна кампания. Арман Бабикян: Предстоящите избори приличат на конкурс за решаване на вътрешнопартийни проблеми Татяна..

публикувано на 09.09.24 в 16:57

ЦИК отказа да регистрира коалиция "ДПС - Ново начало" за участие в частичните местни избори на 20 октомври

ЦИК взе решение, с което отказва да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало",  в която влиза групата приближени до Делян Пеевски, за участие в частичните избори, насрочени за 20-и октомври в редица населени места в страната.  Сред тях са изборите за кмет на кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен, за кмет на..

публикувано на 09.09.24 в 16:49

БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во Народно събрание в коалиция "БСП - Обединена Левица"

БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во Народно събрание в коалиция "БСП - Обединена Левица", заявява Изпълнителното бюро на партията в позиция, изпратена до медиите. "Няма да допуснем 133-годишната партия на българските социалисти да бъде открадната от няколко човека, в нарушение на решенията на колективните органи на партията и в..

публикувано на 09.09.24 в 16:44

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква

Патриарх Даниил с първа визита в Монтана начело на Българската православна църква. Негово Светейшество Българският патриарх и Софийски митрополит Даниил ще отслужи Божествена света литургия в храма "Свети Дух" тази неделя в Монтана. Тържествената литургия ще започне в 9.00 часа. В датата има символика и след 8 години отново български..

публикувано на 09.09.24 в 16:38
Снимката е илюстративна

За масово отравяне на бездомни кучета сигнализират по социалните мрежи жители на квартал в Бобов дол

За масово отравяне на бездомни кучета - над 20, сигнализират по социалните мрежи жители на квартал   в Бобов дол. По информация на полицията отровените кучета са 6 и две котки. Случаят е от почивните дни. От Областна дирекция на полицията съобщиха, че сигналът е подаден в Районно управление - Бобов дол. Става въпрос за открити трупове на 6..

публикувано на 09.09.24 в 16:34
Фукуширо Нукага и Рая Назарян

Назарян и японският ѝ колега обсъдиха междупарламентарните отношения

Развиване на двустранните междупарламентарни и икономически отношения обсъдиха председателят на НС Рая Назарян и японският ѝ колега - председателят на Долната камара на представителите на Япония Фукуширо Нукага. Той е на посещение в страната ни именно по покана на Назарян.   През 2024 г. се отбелязват три важни годишнини в отношенията между..

публикувано на 09.09.24 в 15:55