Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Най-малко три политически субекта ще са необходими за редовно управление"

Боряна Димитрова: Наблюдаваме агонията на динозаврите. Борисов пази дистанция и изчаква

"Вече започва да се води политическа битка за наследството на БСП и ДПС"

| Интервю
Боряна Димитрова
Снимка: БГНЕС

Наблюдаваме агонията на динозаврите. Бойко Борисов пази дистанция и изчаква.

Това каза пред БНР Боряна Димитрова от "Алфа рисърч" в коментар на политическата обстановка в страната преди старта на поредната предизборна кампания.

Като че ли наблюдаваме агонията на динозаврите, така социоложката обобщи случващото се в ДПС и БСП преди предсрочните избори на 27 октомври:

"Това са единствените две партии, които присъстват в българския парламент от началото на прехода. Сега наблюдаваме разпада на един модел, който специално за ДПС, а и в много моменти от историята на БСП, беше антидемократичен и авторитарен, оплетен в доста икономически обвързаности. ... Имаме една доста сериозна червена лампа пред тези модели, които действаха в парламента".

Тя подчерта, че казусът с регистрацията на ДПС ще бъде прехвърлен в съда и ще последва юридическа битка:

"Независимо от това кой ще може да запази символа на трите букви ДПС, сигурна съм, че и двата продукта от този разпад ще се явят на изборите. Важно е кой владее институциите и медиите, но е важна и електоралната тежест. Битката, която предстои, ще бъде за електоралната тежест".  

Вече започва да се води политическа битка за наследството на БСП и ДПС - кой ще може да вземе гласовете от разпада на тези партии, смята тя. 

Според Боряна Димитрова ГЕРБ няма да заеме категорична позиция спрямо двете крила в ДПС до изборите:

"Бойко Борисов, като опитен политик, вижда, че не е в негов интерес да заеме страна и предпочита да застане настрани. ... Ако се стигне до едно редовно управление, ще трябва да се търсят няколко политически субекта, вероятно повече от три. Затова Борисов пази дистанция и изчаква да види какво ще се получи". 

По думите ѝ т.нар. стъклен таван на ГЕРБ е това, че могат да печелят избори, но не могат да съставят правителство:

"Предполагам, че и те усещат тази огромна обществена неудовлетвореност. За ГЕРБ това е огромен проблем. Стъкленият таван на ДПС е това, че около 60% от хората, които казват, че ДПС е имало неправомерна, порочна тежест в българския политически живот. Съгласна съм, че ставащото там не е въпрос само на ДПС, а и на начин, по който политическите партии упражняват властта си в обществото. Което означава, отдръпване, по всяка вероятност, на части от традиционни гласоподаватели на ДПС, независимо към кое крило ще се ориентират. И стъкленият таван на ПП-ДБ е в това, че има отдръпване от хората, има скепсис, че те имат професионалната компетентност и политическа воля да осъществят реформите, в името на които са дошли на власт. ... "Възраждане" в последните месеци се свръх радикализираха и това не им позволява да растат повече от това, което към момента са постигнали. Не очаквам силен пробив, който да ги издигне до водеща политическа сила". 

Димитрова посочи, че тези стъклени тавани на партиите "ни кара да мислим, че няма да има никакъв обществен ентусиазъм на 7-ите предсрочни избори".

Боряна Димитрова допусна, че ще има сериозна трудност пред социолозите и анкетьорите, които работят на терен за проучванията на обществените нагласи, да уловят тенденциите.

"Докато няма яснота кой ще се явява на изборите на 27-и октомври, никой сериозен социолог не би се ангажирал да проведе проучване", смята тя.   

Интервюто на Людмила Железова с Боряна Димитрова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

По публикацията работи: Наталия Кръстева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Поставена беше капсула на времето с послание към бъдещите поколения.

В МУ-Плевен беше поставена капсула на времето с послание към бъдещите поколения

В Плевен тържествено откриха 50-ата юбилейна академична година в Медицинския университет. В присъствието на 500 първокурсници беше поставена капсула на времето с послание към бъдещите поколения. Освен по медицина, студенти ще се обучават в още 13 специалности. "Медицинският университет в Плевен се ползва с авторитет по целия свят,..

публикувано на 09.09.24 в 18:22

ВКС заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и вписа Атанас Зафиров като временен председател

Върховният касационен съд (ВКС) заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и вписа в регистъра на политическите партии като временен председател Атанас Зафиров.  В мотивите на върховните съдии пише, че спорът по делото е концентриран върху правното значение и последиците от подадената от Нинова оставка. Тя подаде оставка веднага след..

публикувано на 09.09.24 в 18:15
Посрещането на част от Червената армия в София

80 години след 9-септемврийския преврат е публикуван списък на жертвите на Червената армия

80 години след 9-септемврийския преврат, с който е поставено началото на окупацията на Царство България от Съветския съюз, за първи път е публикуван списък на жертвите на Червената армия. Колекцията от 1472 документа с 2670 изображения, голяма част от които се представят публично за първи път, може да бъде намерена на тематичния уебсайт..

публикувано на 09.09.24 в 17:34

Даниел Стефанов: Едни избори са толкова честни, колкото обществото вярва в това

Едни избори са толкова честни, колкото обществото вярва в това . Това каза пред БНР политологът и специалист по изборни системи Даниел Стефанов и уточни: "Най-големият проблем за българските избори е общественото доверие в тяхната честност и резултат. Моето мнение като експерт е, че България прави честни избори ". Боряна Димитрова:..

публикувано на 09.09.24 в 17:23
Нанси Файзер

Ройтерс: Германия ще въведе временен контрол на всички сухопътни граници

Германският вътрешен министър Нанси Фейзър ще обяви въвеждането на временен граничен контрол по всички сухопътни граници на Германия, за да се справи с незаконната миграция и да защити обществото от ислямисткия екстремизъм, заяви за агенция Ройтерс неназован правителствен източник. Фейзър, която трябва да проведе пресконференция в късния..

публикувано на 09.09.24 в 17:11

ЦИК отказа да регистрира коалиция "ДПС - Ново начало" за участие в частичните местни избори на 20 октомври

ЦИК взе решение, с което отказва да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало",  в която влиза групата приближени до Делян Пеевски, за участие в частичните избори, насрочени за 20-и октомври в редица населени места в страната.  Сред тях са изборите за кмет на кметство Висока поляна, община Хитрино, област Шумен, за кмет на..

публикувано на 09.09.24 в 16:49

БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во Народно събрание в коалиция "БСП - Обединена Левица"

БСП ще се яви на предстоящите избори за 51-во Народно събрание в коалиция "БСП - Обединена Левица", заявява Изпълнителното бюро на партията в позиция, изпратена до медиите. "Няма да допуснем 133-годишната партия на българските социалисти да бъде открадната от няколко човека, в нарушение на решенията на колективните органи на партията и в..

публикувано на 09.09.24 в 16:44