Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВКС заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и вписа Атанас Зафиров като временен председател

Снимка: БГНЕС

Върховният касационен съд (ВКС) заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и вписа в регистъра на политическите партии като временен председател Атанас Зафиров. 

В мотивите на върховните съдии пише, че спорът по делото е концентриран върху правното значение и последиците от подадената от Нинова оставка. Тя подаде оставка веднага след предсрочните избори на 9-и юни. При разрешаване на този въпрос се поставя и следващия, посочват върховните съдии, относно възможността в регистъра да бъдат вписвани различни лица като председател и представляващ партията.

Те посочва, че правната доктрина и тълкувателната практика на Конституционния съд оставката се разглежда като субективно преобразуващо право, което води до едностранно прекратяване на правомощията, като насрещната страна се подчинява на предизвиканата от упражняваната му правна промяна. За да настъпи тази последица, постъпката трябва да бъде резултат от свободно формирана воля и да достигне до знанието на насрещната по правоотношения страна. 

Така по делото съдиите се позовават на отворено писмо на Корнелия Нинова, с което тя заявява, че подава оставка като председател на партия БСП, като писмото е изпратено до членовете на партията. От текста на тази лична изява на Нинова личи категорично взето решение и непоколебима воля да бъде преустановено осъществяването на председателската функция, като по този начин Нинова поема политическата отговорност за резултатите от изборите, пише в мотивите на Върховния касационен съд.

Там се уточнява и че в Устава на БСП е предвидено Конгрес на партията като върховен орган да констатира прекратяването на правомощията на председателя на БСП при подадена оставка. Констатацията обаче няма отношение към вече прекратен от органа правоотношение, пише в мотивите. Конгреса няма правомощия да приеме или да не приеме оставката, респективно не съществува възможност да бъде запазено правоотношението, защото то е подкрепено с подаване на изявлението за оставка, са категорични съдиите.

Така те слагат точка на този юридически спор. Сега предстои чисто процедурно Софийският градски съд да отрази това решение на Върховния касационен съд, което е окончателно. 

По публикацията работи: Явор Римски


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Илияна Йотова

Йотова: Решението на ВКС за заличаване на Нинова като председател на БСП е един проблем по-малко

Решението на Върховния касационен съд за заличаване на Корнелия Нинова като председател на БСП означава един проблем по-малко и шанс за сериозен обединителен процес в лявото. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотово при откриването на книжно изложение „Алея на книгата“ пред НДК. "Дълбокото ми убеждение е, че една голяма част от тази..

публикувано на 09.09.24 в 19:59

ДПС-Пеевски атакува пред ВАС отказа на ЦИК да заличи регистрацията на ДПС-Чакъров за частничните местни избори

Фракцията в ДПС около Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд отказа на Централната избирателна комисия   да заличи регистрацията на партия "Движение за права и свободи", допусната до участие в частичните местните избори на 20 октомври с документи,  внесени от другия  съпредседател на партията Джевдет Чакъров.  Съдебното..

публикувано на 09.09.24 в 19:50
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева е новият еврокомисар от България

Премиерът ни официално представи г-жа Екатерина Захариева като следващия български еврокомисар. Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България, съобщават на фейсбук страницата на Министерския съвет. Кореспонденцията от..

публикувано на 09.09.24 в 19:41
Поставена беше капсула на времето с послание към бъдещите поколения.

В МУ-Плевен беше поставена капсула на времето с послание към бъдещите поколения

В Плевен тържествено откриха 50-ата юбилейна академична година в Медицинския университет. В присъствието на 500 първокурсници беше поставена капсула на времето с послание към бъдещите поколения. Освен по медицина, студенти ще се обучават в още 13 специалности. "Медицинският университет в Плевен се ползва с авторитет по целия свят,..

публикувано на 09.09.24 в 18:22
Посрещането на част от Червената армия в София

80 години след 9-септемврийския преврат е публикуван списък на жертвите на Червената армия

80 години след 9-септемврийския преврат, с който е поставено началото на окупацията на Царство България от Съветския съюз, за първи път е публикуван списък на жертвите на Червената армия. Колекцията от 1472 документа с 2670 изображения, голяма част от които се представят публично за първи път, може да бъде намерена на тематичния уебсайт..

публикувано на 09.09.24 в 17:34

Даниел Стефанов: Едни избори са толкова честни, колкото обществото вярва в това

Едни избори са толкова честни, колкото обществото вярва в това . Това каза пред БНР политологът и специалист по изборни системи Даниел Стефанов и уточни: "Най-големият проблем за българските избори е общественото доверие в тяхната честност и резултат. Моето мнение като експерт е, че България прави честни избори ". Боряна Димитрова:..

публикувано на 09.09.24 в 17:23
Нанси Файзер

Ройтерс: Германия ще въведе временен контрол на всички сухопътни граници

Германският вътрешен министър Нанси Фейзър ще обяви въвеждането на временен граничен контрол по всички сухопътни граници на Германия, за да се справи с незаконната миграция и да защити обществото от ислямисткия екстремизъм, заяви за агенция Ройтерс неназован правителствен източник. Фейзър, която трябва да проведе пресконференция в късния..

публикувано на 09.09.24 в 17:11