Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

В МУ-Плевен беше поставена капсула на времето с послание към бъдещите поколения

Поставена беше капсула на времето с послание към бъдещите поколения.
Снимка: Латинка Светозарова

В Плевен тържествено откриха 50-ата юбилейна академична година в Медицинския университет. В присъствието на 500 първокурсници беше поставена капсула на времето с послание към бъдещите поколения.

Освен по медицина, студенти ще се обучават в още 13 специалности.

Проф. д-р Добромир Димитров - Ректор на Медицинския университет в Плевен

"Медицинският университет в Плевен се ползва с авторитет по целия свят, защото, точно тук, за първи път беше въведено обучение на английски език по медицина за чужденци. Днес във всяка географска точка има лекари с диплома от Плевен", заяви ректорът проф. д-р Добромир Димитров.

На финала на тържественото откриване на учебната година бе поставена капсула на времето с послание към бъдещите поколения. На плочата е изписано тя да бъде отворена след 50 години, за откриването на стотната академична година за Медицинския университет в Плевен. Поставени са предмети, които в момента използваме в медицината, както и предмети, специално изработени за нея, подчерта проф. д-р Димитров.

Репортаж на Латинка Светозарова в предаването "Нещо повече" можете да чуете от звуковия файл.

Ралица Плачкова - студентка I курс Медицина

Снимки: Латинка Светозарова


По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Пожарът под Черни връх в Рила все още не е ликвидиран

Пожарът, който възникна на 23 август на 2300 м в Рила планина под Черни връх в местността Байрямица над село Бистрица, все още не е ликвидиран и на терен днес работиха 9 души пожарникари и горски служители от НП "Рила", казаха от Областната дирекция на полицията в Кюстендил. Проблемът е торфът, който е н пласт около метър, и той тлее и се..

публикувано на 09.09.24 в 20:32

В София се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия

В столицата се проведе шествие в памет на жертвите на Червената армия след 9-и септември 1944 г. Шествието премина през бул. “Васил Левски” и участниците пристигнаха при Мемориала в памет на жертвите на комунизма в градинката на НДК. Участниците настояват да се научи истината за събитията от 9-и септември 1944 г., когато е поставено началото..

публикувано на 09.09.24 в 20:26
Илияна Йотова

Йотова: Решението на ВКС за заличаване на Нинова като председател на БСП е един проблем по-малко

Решението на Върховния касационен съд за заличаване на Корнелия Нинова като председател на БСП означава един проблем по-малко и шанс за сериозен обединителен процес в лявото. Това заяви вицепрезидентът Илияна Йотово при откриването на книжно изложение „Алея на книгата“ пред НДК. "Дълбокото ми убеждение е, че една голяма част от тази..

публикувано на 09.09.24 в 19:59

ДПС-Пеевски атакува пред ВАС отказа на ЦИК да заличи регистрацията на ДПС-Чакъров за частничните местни избори

Фракцията в ДПС около Делян Пеевски атакува пред Върховния административен съд отказа на Централната избирателна комисия   да заличи регистрацията на партия "Движение за права и свободи", допусната до участие в частичните местните избори на 20 октомври с документи,  внесени от другия  съпредседател на партията Джевдет Чакъров.  Съдебното..

публикувано на 09.09.24 в 19:50
Екатерина Захариева

Екатерина Захариева е единственият кандидат за еврокомисар на България

Премиерът ни официално представи г-жа Екатерина Захариева като единственият кандидат за български еврокомисар. Димитър Главчев изпрати писмо до председателя на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен, с което се финализира процедурата по номиниране на кандидат за еврокомисар от България, съобщават на фейсбук страницата на Министерския съвет...

публикувано на 09.09.24 в 19:41

ВКС заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и вписа Атанас Зафиров като временен председател

Върховният касационен съд (ВКС) заличи Корнелия Нинова като председател на БСП и вписа в регистъра на политическите партии като временен председател Атанас Зафиров.  В мотивите на върховните съдии пише, че спорът по делото е концентриран върху правното значение и последиците от подадената от Нинова оставка. Тя подаде оставка веднага след..

публикувано на 09.09.24 в 18:15
Посрещането на част от Червената армия в София

80 години след 9-септемврийския преврат е публикуван списък на жертвите на Червената армия

80 години след 9-септемврийския преврат, с който е поставено началото на окупацията на Царство България от Съветския съюз, за първи път е публикуван списък на жертвите на Червената армия. Колекцията от 1472 документа с 2670 изображения, голяма част от които се представят публично за първи път, може да бъде намерена на тематичния уебсайт..

публикувано на 09.09.24 в 17:34