Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Компрометирани диги на р. Струма в района на Радомир създават риск от наводнения

Залети от р. Струма къщи край Благоевград.
Снимка: БГНЕС (архив)

Компрометирани диги на река Струма в района на община Радомир крият рискове от наводнения при обилни валежи и високи води, съобщи  на проведения Областен съвет за намаляване на риска от бедствия Павел Черийски, организатор на хидротехнически район Перник към "Напоителни системи".

В местността "Арбанаси" край Радомир от близо 15 години дигата е отнесена, реката е изместила своето течение, има отнесени и части от  земеделски земи. Дългогодишната кореспонденция с институциите и към момента е без резултат. 

"Точно там минава новият колектор на Радомир, който е за канализацията. До него минава  и един водопровод. Има опасност при високи води да се скъсат тези две съоръжения. Другото е, под село Борнарево има един приток, който идва от Радомир. Там дигите също са разбити, пътят е разбит и влизаме в земеделски земи", каза Павел Черийски. 

"Напоителни системи" стопанисва 7 язовира на територията на област Перник. Те са над 60 процента пълни. 190 км са коригираните речни участъци и дерета. В момента се почиства река Арката в Радомир и главните отводнителни канали в селата Владимир и Долна Диканя. Със съдействието на община Трън се работи и по почистването на река Ерма. 

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Пресконференция по повод на 75-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Китай и България, 10 септември 2024 г.

Българо-китайски инвестиционен форум ще се проведе в София

Българо-китайски инвестиционен форум с участие на световни компании ще се проведе в София, съобщи Захари Захариев, председател на Българска национална асоциация "Един пояс, един път": "Част от които са, между другото, в списъка с 50-те най-големи световни корпорации, а други попадат по-нататък сред 500-те най-големи китайски корпорации, които..

публикувано на 10.09.24 в 13:48
Любомир Стефанов

Любомир Стефанов: В ДПС текат процеси, нямащи нищо общо с политическото

В ДПС текат процеси, нямащи нищо общо с политическото. Това мнение изрази пред БНР Любомир Стефанов, преподавател по политически науки в НБУ, и уточни: "Случващото се в ДПС е дисонанс между заявеното декларативно начало, че това е партия с евроатлантически убеждения , с модерни либерални ценности, защитаваща всички прогресивни политики на..

публикувано на 10.09.24 в 13:47
Борислав Сарафов

Сарафов издаде заповед за по-ефективна организация на работата на прокуратурата

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов издаде заповед за създаване на по-ефективна организация на работата по т.нар. дела от значителен обществен интерес, за корупционни престъпления, организирана престъпност, причиняване на смърт на пътя, домашно насилие и трафик на хора.   Това съобщиха от прокуратурата, откъдето уточняват, че целта е..

публикувано на 10.09.24 в 13:34
Урсула фон дер Лайен в Европейския парламент в Страсбург, 28 февруари 2024 г.

Отлага се оповестяването на проектосъстава на новата ЕК

Срещата на председателката на Комисията Урсула фон дер Лайен с конференцията на председателите на Европейския парламент се отлага за вторник и ще се проведе по време на пленарната му сесия в Страсбург, съобщиха от Еврокомисията. Тя бе предвидена за утре и се очакваше на нея Фон дер Лайен да представи предложението си за състава на новата Комисия...

публикувано на 10.09.24 в 13:27

Новинарски уебсайтове и социални мрежи вече са по-популярни от телевизиите на Острова

Основният начин, по който хората в Обединеното кралство получават своите новини, се е променил, според ново проучване на медийния регулатор Ofcom. За първи път от 60-те години на миналия век онлайн сайтовете и приложенията са по-популярни от телевизионните новини, според проучването, но телевизионните и радио новините все още се ползват с..

публикувано на 10.09.24 в 13:13
Татяна Дончева

Татяна Дончева: Никой не е велик. Ахмед Доган - също!

Стабилността на политическата система в момента е съдбоносна.  Това заяви пред БНР Татяна Дончева, лидер на "Движение 21", което е част от новата лява коалиция "БСП – Обединена левица". "Лявото беше достатъчно фрагментирано, както и дясното, както и парламентът. Трябва да има процес на окрупняване на политическото пространство".  Лявото и..

публикувано на 10.09.24 в 13:00

Гърция, България и Румъния ще си сътрудничат по регулиране на цените на електроенергията

Гърция, България и Румъния ще си сътрудничат по регулиране на цените на електроенергията, съобщи гръцкият енергиен министър Теодорос Скилакакис. Гръцкият министър на енергетиката Теодорос Скилакакис съобщи пред медиите за сътрудничество с България и Румъния по осигуряване на енергия на поносими за бизнеса и потребителите цени. Изгражда се..

публикувано на 10.09.24 в 12:54