Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Дронове следят за влизане във водите на Седемте рилски езера. Глобите са от 500 до 10 хиляди лева

Стефан Кирилов: През годините забелязваме намаляване на броя на нарушителите

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Влизането във водите на Седемте рилски езера е строго забранено. Онези, които си позволяват да нарушат тази забрана, ще бъдат заснети от охранителен дрон.

"За навлизането във водите глобите са от 500 до 2000 лева и от 5000 до 10 хиляди лева за юридически лица. Размерът зависи от тежестта на нарушението и дали нарушителите оказват съдействие", обясни пред БНР д-р Стефан Кирилов, главен екперт към Национален парк "Рила".

Доставката на радиоуправляема и летателна техника е свързана с ранно откриване на огнища на горски пожари, каза той и посочи, че те се са в употреба вече три години. 

"Тези летателни средства се използват и през активния летен сезон там, където има голямо струпване на туристи – Седемте рилски езера, района на Мальовица и района на хижа и връх Мусала. 

Когато се идентифицира отклоняване на посетители от пътеката, се пренасочват служители за установяване на нарушение. При наличие на такова – се съставят актове.

Имаме изградена система за установяване на нарушители и съдействие на посетителите, които сигнализират". 

От началото на този сезон са установени пет случая на  нарушители, каза още Кирилов в предаването "12+3".

"През годините забелязваме намаляване на броя им".

Три дрона следят дали се спазват правилата, отбеляза още той.

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Държавният секретар на САЩ Антъни Блинкън (вляво) и министърът на външните работи на Великобритания Дейвид Лами - Лондон, 10 септември 2024

Външните министри на САЩ и Великобритания ще посетят заедно Украйна

Намиращият се на посещение в Лондон американски държавен секретар Антъни Блинкън и британският му колега Дейвид Лами ще посетят заедно Украйна тази седмица. Това стана ясно на дадената от тях съвместна пресконференция в британската столица. "Мога да потвърдя, че двамата с Антъни Блинкън ще пътуваме до Киев тази седмица, което е..

публикувано на 10.09.24 в 17:10
Атанас Зафиров

Зафиров внесе 9999 подписа за регистрацията на БСП - Обединена левица"

Коалиция "БСП - Обединена левица“ в Централната избирателна комисия внесе документи и 9999 подписа за регистрация за участие в парламентарните избори на 27 октомври  Изпълняващият длъжността председател на БСП Атанас Зафиров заяви, че коалицията ще се яви на амбиции за отличен резултат: "Резултат, който ще ни позволи да бъдем социалния гарант в..

публикувано на 10.09.24 в 17:01

Силна градушка унищожи реколтата в няколко села от община Хаджидимово

Силна градушка унищожи зеленчуковата реколта в няколко села от община Хаджидимово. Това е второто природно бедствие в района за последния месец.  Земеделски производители настояват държавата да създаде гаранционен фонд за компенсиране на щетите.  100% е унищожена реколтата на земеделците в района на Хаджидимово и Гоце Делчев, където хората..

публикувано на 10.09.24 в 16:27
Министърът на земеделието Георги Тахов

България иска помощ от ЕС заради сушата

България настоява да получи финансова помощ от земеделския резерв на Европейския съюз заради щетите от сушата.  По време на неформално заседание на ресорните министри от Евросъюза министърът на земеделието Георги Тахов е заявил, че България е тежко засегната от дълготрайна суша и предизвиканите от нея пожари.  Загубите на фермерите и..

публикувано на 10.09.24 в 16:17
Отляво надясно - Атанас Атанасов, Божидар Божанов, Асен Василев, Кирил Петков

ПП-ДБ подаде документи за участие в изборите

Коалицията "Продължаваме промяната" - "Демократична България" си поставя за цел след изборите да бъде формирано редовно правителство, потвърди съпредседателят Атанас Атанасов, след като формацията подаде в Централната избирателна комисия документи за участие във вота: "Нашата коалиция, която е добре организирана и подредена, има сериозната..

публикувано на 10.09.24 в 16:11
Гордана Силяновска-Давкова, президент на РСМ

Президентът на РСМ Гордана Силяновска-Давкова ще присъства на представлението на "Набуко" в София

Президентът на Република Северна Македония Гордана Силяновска-Давкова ще бъде в София в петък, 13 септември, съобщават македонски медии.  Тя ще присъства на представлението на операта "Набуко" от Джузепе Верди, постановка на Националната македонска опера и балет. Според електронното издание "360 градуса" в София ще се проведе и първата среща на Давкова..

публикувано на 10.09.24 в 16:09
Атанас Зафиров и Мая Манолова

Зафиров оттегли подадените от пълномощниците на Нинова документи за регистрация

Изпълняващият функциите председател на БСП Атанас Зафиров оттегли подадените вчера документи от изключените от партията поддръжници на Корнелия Нинова за самостоятелно участие на БСП на парламентарните избори, насрочени за 27 октомври  Пред медиите той заяви: "Тук сме, за да отменим вчерашната незаконна регистрация на БСП. Реалната..

публикувано на 10.09.24 в 15:58