Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

147 години от Третия щурм за Плевен

| Репортаж

Днес се отбелязват 147 години от Плевенската епопея през 1877 година и Третия щурм за Освобождението на Плевен. Пред Костницата в Скобелев парк-музей ще бъде отслужена панихида в памет на загиналите воини. В единствената у нас Панорама "Плевенска епопея 1877 г." ще бъде открита изложбата "Историята на Скобелев парк-музей" по повод 120 години от началото на неговото изграждане.

Днес Скобелевият парк е едно от любимите места за плевенчани. Всеки ден десетки плевенчани спортуват, разхождат се сред местата с история за града. Паркът е забележителен и с единствената Панорама у нас – "Плевенска епопея 1877 г.". В една от нейните зали е подредена изложбата, която показва оригинални документи от създаването на Скобелев парк и лични вещи на воини, намерени на бойното поле. 

Акцент в изложбата са Евангелие със сребърен обков и Статуята на самодивата, казва Даниела Дерешка - музеен специалист от Регионалния военно-исторически музей в града.

Изложбата "История на Скобелев парк-музей" ще бъде официално открита днес от 11.30 часа в Панорама "Плевенска епопея 1877 г." и може да бъде разгледана до 15 ноември.

Целия репортаж на Латинка Светозарова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Навършват се 23 години от терористичните атаки на 11 септември 2001 г.

Днес се навършват 23 години от смъртоносните атаки на 11 септември 2001 г. срещу Световния търговски център в Ню Йорк и Пентагона. При атаките от 11 септември 2001 година терористичната мрежа "Ал Кайда", оглавявана от саудитеца Осама бин Ладен, похитители превзеха едновременно 4 граждански самолета. Два от тях удариха кулите близнаци на Световния..

публикувано на 11.09.24 в 08:10
Земеделският министър Георги Тахов

Изслушват министър и зам.-министър заради проблема с пашуването в националните паркове

Парламентарната комисия по земеделие ще изслуша служебния министър на земеделието и ресорния заместник-министър на околната среда и водите във връзка с възникнали проблеми при изкарването на животни на паша в националните паркове. Заради възникнали проблеми в резултат на изготвените планове за паша в националните паркове, още през февруари..

публикувано на 11.09.24 в 07:55

Правителството решава за тарифата за предизборните предавания по БНР и БНТ

Служебният кабинет ще разгледа проект за постановление на тарифата, по която партиите, коалициите и инициативните комитети заплащат предизборните предавания по Българското национално радио, Българската национална телевизия и техните регионални центрове при произвеждането на изборите за народни представители на 27 октомври.  Това е записано в..

публикувано на 11.09.24 в 07:49

В Израел допускат примирие с "Хамас"

Израелският министър на отбраната Йоав Галант смята, че временно примирие с радикалната палестинска групировка "Хамас“ е възможно. Според него обаче прекратяването на войната е друго нещо. Йоав Галант посочи, че се затваря времевият прозорец за постигане на споразумение за временно прекратяване на огъня с "Хамас". По думите му назрели са..

публикувано на 11.09.24 в 07:46

На първо четене: НС обсъжда промените в Закона за опазване на околната среда

Народното събрание ще обсъди на първо четене промени в Закона за опазване на околната среда, внесени от ГЕРБ и ДПС. Те предвиждат решенията на първоинстанционния съд да не подлежат на касационно обжалване, когато са свързани с обекти от национално значение и от стратегическа важност. В седмичната програма на депутатите е проектът на решение,..

публикувано на 11.09.24 в 07:43
Васил Божков

СГС гледа дело срещу Васил Божков

Софийски градски съд ще гледа днес делото срещу Васил Божков за организирана престъпна група. На 5-ти юли Софийският градски съд даде ход на първото заседание по първото дело срещу Божков, подсъдим за организирана престъпна група за изнудване, длъжностни и корупционни престъпления. "Хазартното дело" срещу Васил Божков тръгна по същество..

публикувано на 11.09.24 в 07:40
Даниела Божинова

Даниела Божинова: Кризата се дължи на проваленото партийно представителство

"Не успяхме в опита да направим демократично обединение. Постигнахме съгласие с някои от партиите. Успяхме да направим някакво ядро. В тази спирала от избори решихме, че за първи път в 15-годишната ни история да пропуснем тези избори ." Това каза пред БНР Даниела Божинова, съпредседател на Зелено движение. "Ако биха били редовни, нямаше..

публикувано на 11.09.24 в 07:37