Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светлана Боянова: От браншовите организации да тръгва позицията ни за земеделие

| Интервю
Снимка: Савина Спасова

Процедурите, по които се взима българската позиция, трябва да тръгват от браншовите организации, като пък те преди това трябва да направят дискусии на регионално ниво със самите земеделски производители. От там да се оформи позиция, да отива във всички министерства и при българските евродепутати.

Това е мнението на Светлана Боянова - изпълнителен директор на Българската аграрна камара. Коментарът ѝ е във връзка с финалния доклад на председателя на ЕК Урсула фон дер Лайен по стратегическия диалог за бъдещето на аграрния сектор на европейската общност

Документът не ме впечатлява, той е резултат от интензивната работа на 29 експерти по цялата агрохранителна верига на европейско ниво, посочи Боянова, като добави, че в него има някои неща, които приветстват. И даде пример - да бъде сменен подходът отгоре надолу, както и да бъде осигурен допълнителен фонд, който да е специално заделен за земеделските производители, за да могат те да постигат устойчивостта, която се търси на европейско ниво, а не финансите да се предоставят само по линия на общата селскостопанска политика. 

Светлана Боянова има опит в няколко преговорни процеса за бъдещата ОСП, но, по думите ѝ, сега ще бъде по-различно. След протестите на фермерите през януари ЕК усети, че нещата не са добре, обясни тя. По думите ѝ в документа е изведено земеделието и автономността на ЕС в производството на храни като стратегически отрасъл. Въпросът е обаче как, отбеляза експертът и заяви категорично, че в България ние също трябва да променим подхода. Според нея позицията трябва да бъде предварително съобразена с браншовите организации"Колкото повече прозрачност има на процесите, толкова по-добре", смята тя.

Основните предизвикателства в документа

За екологичните изисквания нещата се повтарят, като може да има някои облекчения, отбеляза Светлана Боянова в предаването "Преди всички", но добави: "На нас ни се иска повече, особено за бюджета, защото в документа не се казва нищо по този въпрос".

Втори въпрос, който не виждаме, е присъединяването на нови страни-членки и въобще либерализацията на пазара с Украйна, посочи тя и каза, че най-много ни касае Украйна. 

"Не приемаме подобна формулировка - че социално-икономическата подкрепа за земеделските стопани трябва да бъде по-целенасочена, като се дават субсидии на тези, които най-много се нуждаят", каза също Боянова. По думите ѝ тук има неща, които трябва да бъдат изчистени. 

За търговията с трети страни пише, че трябва да се промотира стратегически земеделието и производството на храни, но и че трябва да има реципрочност, коментира тя и обясни, че изискванията за българските и европейските производители трябва да са същите като на тези, които внасят, защото иначе те подбиват цените. 

По думите ѝ има и съображения, свързани с животновъдния сектор. Има страхове, че наблягането на диетите, базирани на растителни протеини, застрашава производството на протеин от месни и млечни продукти, уточни Боянова. Според нея хитро е написано, но и тук много зорко трябва да следим какво се случва. 

Друга важна тема, която отбеляза експертът, е напояването. Тя подчерта, че по този въпрос няма конкретика - какви политики ще се предложат за водата и в частност за земеделски цели. Проблемът с достъпа до вода е много сериозен, напомни Светлана Боянова и настоя за адекватна политика на европейско ниво, за да може темата да намери и адекватно решение в България. Според нея може би има някакво неразбиране за важността на темата в МОСВ. 

Ври и кипи в целия ЕС, обобщи Боянова. 

Цялото интервю на Веселина Миланова със Светлана Боянова в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

В "Люлин" ще протестират заради опасно кръстовище

Днес в столичния квартал "Люлин" 5 ще се проведе протест за безопасно движение преди първия учебен. Недоволните ще се съберат на кръстовището на булевардите "Д-р Петър Дертлиев" и "Панчо Владигеров". Причината за протеста са поредица молби към Столична община за обезопасяване на опасното кръстовище , които молби остават нечути. Първата такава..

публикувано на 11.09.24 в 07:13
Снимката е илюстративна

"Дали ще дадем златото, а за нас да останат отровите" - дилема пред три общини в Северозапада

Населението в общините Своге, Ботевград и Мездра е притеснено от проект за десетки сондажи за добив на злато в землищата на редица населени места. Това са селата Бов, Лакатник, Желен, Брезов дол, Габровница, Еленов дол и други в община Своге, Гурково, Краево и Литаково, Ботевградско, както и Зли дол и Оселна в община Мездра...

публикувано на 10.09.24 в 11:52

Д-р Зорница Маркова: До 3-годишна възраст екранното време за децата да е нулево!

Децата и мобилните телефони - темата в рубриката "Училище за родители". Според столичани децата им използват мобилните си телефони най-малко два часа на ден, но може и до 6 часа да достигне това време. Децата до 6 години почти не използват електронни устройства при някои от семействата. На някои от по-малките деца изобщо са им забранени телефоните, на..

публикувано на 10.09.24 в 11:10
Константин Илиевски

Маестро Константин Илиевски: С концерт ще отбележим подобаващо един от най-големите ни празници

Светлин Русев ще е солист в празничния концерт на Симфоничния оркестър на БНР с диригент Константин Илиевски, посветен на Деня на независимостта на България. Събитието е на 18 септември от 19:00 ч. в Голямата зала на Софийската опера и балет. Концертът се организира от БНР и Сдружение "Реформ Юнион Клуб"  с подкрепата на Столична община...

публикувано на 09.09.24 в 12:39

Майка на две деца има нужда от спешна операция и лечение в чужбина

Майка на две деца има нужда от спешна операция, за да спасят крака ѝ. Надя Лашева преподава на деца английски език. Преди седмица чува тежката диагноза – рак на костите. Историята на Надя започва така: " Ракът на костите е много агресивен, нямам време, а загубих четири месеца в търсене на диагноза! Аз съм Надя - учител..

публикувано на 06.09.24 в 14:58
Марио Мишев

Марио Мишев: Днешните политици нямат моралното право да изричат "Съединението прави силата"

Ние сме късметлии, че като народ имаме богата история и можем да избираме какво да разказваме . Не всеки народ разполага с тази привилегия – да има древна история. Това каза в интервю за БНР Марио Мишев, съосновател на сдружение и издателство "Българска история". По думите му, родолюбието е въпрос на вътрешно усещане и в миналото то е..

публикувано на 06.09.24 в 08:26
Донка Михайлова

Донка Михайлова: ВИК инфраструктурата вече е въпрос на национална сигурност

"Необходим е сериозен ресурс, необходима е  нова управленска философия на ползването на водните ресурси , на реконструкцията на ВИК-мрежата в страната, защото можем да определим като "безумие", че в  много български общини 80% от водата изтича и само 20% се използва рационално . Тези 80% изтичат, защото  мрежата е крайно амортизирана ...

публикувано на 05.09.24 в 11:14