Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Автоинструктори се готвят за протести

Снимка: БГНЕС

Седем браншови организации, обучаващи бъдещи шофьори, готвят протест в края на месеца. Причината са обнародваните във вторник в Държавен вестник промени в две наредби, засягащи условията при обучението.

Инструкторите са против определянето на 4 опита за вземане на книжка в рамките на 6 месеца. Както и срещу проблемите, които новата електронна система за водене на дневника, картона и други се очакват, казва Йонко Иванов от Съюза на преподавателите по авто-мотоподготовка:

До края на седмицата инструкторите се надяват да имат среща със служебния транспортен министър Красимира Стоянова.

"Ще направим поредното предложение за конструктивен диалог, след като наредбата я видяхме в цялостния ѝ вид и пропуските, защото има и несъответствия със закона за движението по пътищата. Не сме срещу това, което животът го изисква, то ще влезе навсякъде, но не може да се твърди, че това улеснява нашата работа, а в същото време то я затруднява", посочи Иванов.

 След среща в понеделник служебният транспортен министър Красимира Стоянова каза:

"Няма да отстъпя нито крачка от дигитализацията. Правим това, което смятаме, че е в полза на държавата и обществото".

Други промени в наредбите предвиждат записите от практическите изпити да се пазят две години, а не три месеца след изпита.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити

От 1 октомври БНБ затяга критериите за банките при отпускането на жилищни кредити. Решението на Централната банка идва след анализ, който показва изразен кредитен растеж в сегмента и ускоряването му през второто тримесечие на годината. Мярката е превантивна. Съотношението между размера на кредита, обезпечен с жилищен недвижим имот, и..

публикувано на 11.09.24 в 16:08
Кадри Симсон, европейски комисар по енергетиката

Докладът на ЕК: Газохранилищата в ЕС са пълни 90%

България е сред страните членки с най-висок процент жители, които не са успели да поддържат необходимата топлина в жилищата си през 2023 г. Това се казва в оповестения от Европейската комисия доклад "За състоянието на Енергийния съюз“ за тази година. Той бе представен от еврокомисаря по енергетиката Кадри Симсон. Данните показват, че..

публикувано на 11.09.24 в 16:05

ВАС отхвърли жалбата на ДПС-Пеевски относно участие в частичните местни избори

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" срещу решение на ЦИК № 3591 – МИ от 4 септември 2024 г., с което е отказана регистрация за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана и за кмет на Община Омуртаг.  Върховните магистрати приемат, че..

публикувано на 11.09.24 в 15:52

Задържаха 29 нелегални мигранти на входа на Бургас

Шестима нелегални мигранти в тежко състояние със задух са приети в областната болница в Бургас, след като на КПП на входа на града е спрян товарен автомобил, пълен с млади мъже от Афганистан. Те са открити в тайници на автомобила, а кола на бургаската дирекция на "Гранична полиция" е преследвала товарния автомобил от странджанското село Крушевец...

публикувано на 11.09.24 в 15:15
Филип Гунев

Филип Гунев: И в Шенген ще бъдем принудени много бързо да въведем някакъв граничен контрол

Дори България да влезе в Шенген, ще бъде принудена много бързо да въведе граничен контрол на принципа на анализа на риска , а не систематичен. Това каза пред БНР Филип Гунев, бивш заместник-министър на вътрешните работи, и уточни: "Няма как да си позволим да не правим някаква форма на проверки на пристигащите от Гърция. Ако се отвори един..

публикувано на 11.09.24 в 15:14

ВАС разпореди на ЦИК незабавна регистрация на "ДПС - Ново начало"

Върховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция „Движение за права и свободи - Ново начало“ за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г. Преписката се изпраща на ЦИК за незабавното регистриране на коалицията, съобщиха от пресцентъра на Съда...

публикувано на 11.09.24 в 15:03
Магазин за китайски стоки в

Китайските сайтове за онлайн търговия "задушават" европейски и български производители

Китайските сайтове за онлайн търговия причиняват огромни загуби за европейските и българските производители. Затварят предприятия и закриват работни места, включително в България. Ангажират карго полети за години напред. Ниското качество на китайските стоки бързо ги превръща в отпадъци, с които Европа трябва да се справя. Опасните химически..

публикувано на 11.09.24 в 14:57