Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отхвърли жалбата на ДПС-Пеевски за участие в частичните местни избори

Снимка: БГНЕС

Върховният административен съд (ВАС) отхвърли жалбата на коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" срещу решение на ЦИК № 3591 – МИ от 4 септември 2024 г., с което е отказана регистрация за участие в новите избори за кмет на кметство Габровница, община Монтана и за кмет на Община Омуртаг. 

Върховните магистрати приемат, че решението на ЦИК е правилно и законосъобразно. В конкретния случай се касае за заявено участие в изборите, след като за същите избори с решение № 2359–МИ от 12.09.2024 г. е регистрирана партия "Движение за права и свободи" – ДПС. Посоченото решение е влязло в сила (с постновените определения №9722 от 10.09.2024 г. по административно дело №8346 от 2024 г- на ВАС).

Правилно ЦИК е приела, че е налице основание за отказ за регистрация на Коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало". Съгласно разпоредбата на чл. 127, ал. 1 и 3 от Изборния кодекс се съдържа рестрикция относно участието на една и съща партия самостоятелно и в коалиция за едни и същи избори. Нормата е императивна.

Решението по административното дело не подлежи на обжалване. 

По публикацията работи: Георги Даскалов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот"

Обединеното кралство обяви нови санкции срещу руския "сенчест флот", който транспортира петрол по света и избягва западното ембарго върху руския износ на суровината.  Санкциите засягат 10 кораба. Те целят по-нататъшно ограничаване на петролните приходи на Москва, които Министерството на външните работи нарече "най-важният източник на..

публикувано на 11.09.24 в 17:12
Румен Йончев

В ЦИК бяха внесени документи за регистрация на "Алианс за права и свободи"

В Централната избирателна комисия бяха внесени документи за регистрация на коалиция "Алианс за права и свободи". Документите депозираха Румен Йончев - председател на "Земеделски народен съюз", и Веселин Пенев, представител на партия СБОР. Румен Йончев обясни: "Името не е случайно, както се досещате. Искаме с думата "алианс" да заявим едно..

публикувано на 11.09.24 в 17:05
Оливер Арсовски

Директорът на македонската опера: За нас Софийската опера е от първа класа

Директорът на Националната опера и балет на Република Северна Македония Оливер Арсовски заяви, че в страната му има огромен респект към Софийската опера и балет и това е първокласна сцена.  Ръководената от него трупа ще гостува у нас в петък с постановката "Набуко" от Джузепе Верди.  Преди ден стана ясно, че президентът на Северна Македония Гордана..

публикувано на 11.09.24 в 16:58

Децата от наводнената във Варна детска градина няма да бъдат местени

Няма да бъдат премествани деца от детската градина във варненския квартал "Владислав Варненчек" , както беше съобщено по-рано.  Част от помещенията и двора бяха наводнени след проливния дъжд.  Превантивно е бил спрян токът, но след разговор на кмета - от електроразпределителното дружество са изпратили екип на място.  След огледите на..

публикувано на 11.09.24 в 16:56
Васил Божков (вдясно) в сградата на Софийския градски съд - 11 септември 2024

Васил Божков: Пеевски иска да съсипе цялата държава

Софийската градска прокуратура е внесла в съда обвинителния акт срещу Васил Божков за подбудителство към убийство и опит за изнасилване. Предстои насрочването на разпоредително заседание по делото, казаха от съда. Новината дойде малко преди началото на заседанието по т.нар. "хазартно дело" срещу Божков. Пред журналисти той коментира..

публикувано на 11.09.24 в 16:51

Парламентът прие на първо четене промени в Закона за личната помощ

С 98 гласа "за" и 23-ма „въздържал се“ от ПП-ДБ парламентът прие на първо четене внесените от „Възраждане“ промени в Закона за личната помощ. С тях се разширява кръгът на ползвателите на лична помощ с лица, които още нямат решение на ТЕЛК, но са с влошено здравословно състояние и имат нужда от чужда помощ, определено на база етапна епикриза от лекуващ..

публикувано на 11.09.24 в 16:35
Марчела Абрашева

Марчела Абрашева: Решението на ВАС може да мобилизира симпатизантите на Доган

Решението на ВАС може да мобилизира симпатизантите на Доган. Това заяви социологът Марчела Абрашева, след като В ърховният административен съд отмени решение № 3637-НС от 09 септември 2024 г., с което ЦИК отказва да регистрира коалиция "Движение за права и свободи - Ново начало" за участие в изборите за народни представители на 27 октомври 2024 г...

публикувано на 11.09.24 в 16:30