Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Близо 120 хил. декара треви и храсти са унищожени при пожари в област Монтана

Снимка: Любо Андреев

Близо 120 хиляди декара със сухи треви и храсти и близо 2500 декара гора са унищожени при пожари в област Монтана тази година. Това беше отчетено ден преди професионалния празник на огнеборците. 

24 горски пожара са гасили огнеборците в област Монтана досега, като са изпепелени близо 2500 декара. 

През миналата година пожарите в гори са били само три, отчете комисар Венцислав Райков - директор на пожарната в Монтана. Двукратно повече са били пожарите в сухи треви и храсти това лято - 583, като са унищожени 117 000 декара: 

"При големите и сложни пожари имаше моменти, когато нашите служители рискуваха и живота си".

В борбата с огъня през лятото пострадаха трима огнеборци, без опасност за живота. 

Днес комисар Райков с писмена похвала награди 62-ма пожарникари. Сред тях бе и главен инспектор Иван Захариев - началник сектор "Пожарогасителна и спасителна дейност", който призова: 

"Умоляваме хората да бъдат по-внимателни при използването на открити огнеизточници в горски територии. Трудно се овладяват пожарите".

По повод Празника на пожарникарите - 14 септември, в центъра на Монтана огнеборци и спасители направиха демонстрации. 

12-годишният Алекс се престраши и заедно със своя приятел Георги, на 9 години, бяха издигнати нависоко с автомеханична пожарна стълба:

"Малко страх и вълнение. Пожарникарите се занимават с пожари, аварии, катастрофи, бедствия, и още много неща".

Пред Паметника на загиналите във войните в Монтана бяха поднесени венци и цветя.

Снимки: Любо Андреев



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Проф. Иво Петров

Поне 1000 българи годишно имат нужда от иновативен метод за контрол на хипертонията

При над половината от хората с установена хипертония и назначено лечение заболяването остава неконтролирано по различни причини. Това се наблюдава в световен мащаб. Тази информация изложи в интервю за "Хоризонт" кардиологът проф. Иво Петров. Той представи иновативен метод за контрол върху стойностите на кръвното налягане при пациенти с..

публикувано на 13.09.24 в 16:13

Пожарът край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян

Пожарът на депото за неопасни отпадъци край созополското село Равадиново е напълно локализиран и овладян, предаде БТА.  Това стана ясно на среща между кметовете на Созопол, на Приморско и на Царево. Трите общини съвместно експлоатират депото, което вече е достигнало капацитета си.  До началото на следващия летен сезон се очаква да бъде изградена..

публикувано на 13.09.24 в 16:12
Служебният министър-председател Димитър Главчев.

Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

Двамата офицер-пилоти на учебно-бойния самолет, който катастрофира в трета авиобаза Граф Игнатиево, са загинали. Учебно - боен самолет се разби на авиобаза Граф Игнатиево Екипажът е бил от базата в Долна Митрополия, съобщиха министърът на отбраната Атанас Запрянов и премиерът Димитър Главчев. Загиналите са майор Петко Димитров..

публикувано на 13.09.24 в 16:11

Задържана е майката, изоставила новороденото си в силистренското село Водно

За срок от 24 часа е задържана 43-годишна жена от село Водно, община Дулово, благодарение на бързата работа на полицаите, съобщават от Окръжна прокуратура - Силистра. Районна прокуратура наблюдава досъдебното производство. Предстои да бъде преценена тежестта на престъплението и психическата пригодност на майката, преди да бъде продължена..

публикувано на 13.09.24 в 16:06

БДЖ отменя допълнителните влакове по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив

БДЖ отменя допълнителните влакове, планирани по направлението Пловдив - Граф Игнатиево - Пловдив в събота, 14 септември.  Те бяха организирани за удобство на желаещите да посетят авиошоуто във военновъздушната база в Граф Игнатиево, което днес беше отменено.  Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет

публикувано на 13.09.24 в 16:04
Александър Вълчев, ИТН

Комисията в НС за кмета на Доспат ще обсъди на следващо заседание доклад със събраната информация

Временната парламентарна комисия за проверка на факти и обстоятелства за злоупотреба със служебно положение на кмета на Доспат Елин Радев ще обсъди на следващото си заседание доклад със събраната информация.  Кметът на община Доспат определи като политическа вендета срещу него временната комисия на НС Ако бъде подкрепен от мнозинството..

публикувано на 13.09.24 в 15:55

Проверени са всички автобуси и фирми, превозващи деца и ученици

От Автомобилна администрация информират, че са проверени всички училищни автобуси и фирми, извършващи превоз на деца и ученици.  Инспектирани са 1183 автобуса, които са регистрирани да извършват ученически превози.  Няма открити сериозни нарушения, съобщават от администрацията= Проверките ще продължат до края на месеца, като ще бъде извършен повторен..

публикувано на 13.09.24 в 15:53