Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

"Безопасността на полетите се решава с полети"

О.р. полк. Любен Лозанов: Не може с 30 часа полети годишно пилотите да са добре натренирани

"Не трябва така лекомислено някои хора да подхвърлят за виновни, обвинения и наказания"

| Интервю
О.р. полк. Любен Лозанов
Снимка: Стопкадър, bTV

Приема се, че при 30 пролетени часа годишно пилотите са много добре натренирани, което не вярно. Безопасността на полетите се решава с полети! Колкото повече лети един пилот и то в трудни условия, толко по-добре е подготвен за бойни действия и в състояние да се справи с всяка възникнала аварийна ситуация във въздуха. 

Това каза пред БНР о.р. полк. Любен Лозанов, дългогодишен военен пилот, отговарял за безопасността на полетите в Щаба на ВВС, и подчерта, че преди години един пилот е имал средно по 130 часа годишно, като е летял във всякакви условия:  

"Сега летят с много голямо напрежение и се опитват да изпълняват задачите, които им поставя държавата. И се съобразяват с тези ресурси, които тя им е отпуснала. И когато вместо 36 изправни самолета, колкото се полагат на една авиобаза, и гарантирано гориво и резервни части за всеки пилот да прави поне по 100 - 120 часа, естествено, че това е много голям проблем". 

"Ремонт на самолети може да се извършва или от завода - производител, или от сертифицирани от него заводи или фирми. На този L-39 не знам какъв е бил договорът за извършения му ремонт - дали в него въобще е включен елемент - модернизация, или просто - ремонт, за да се удължи полетният ресурс на самолета", посочи той.

По думите му трудно може да се търси някаква причина в това, че самолетът е бил на капитално-възстановителен ремонт.

"Катапултирането на този самолет е възможно, все пак трябва да има поне 200-300 метра височина. Обикновено се катапултира, когато има отказ на техниката, или ситуация, при която пилотът преценява, че не може да излезе безопасно от нея. За въздушни демонстрации полетите са обикновено на много малки височини", коментира той и подчерта, че комисия трябва да установи изправността на системите за катапултиране и дали е имало опит за катапултиране:

"По досегашните информации такъв опит няма".

Полк. Лозанов подчерта, че това е "смърт при изпълнение на служебните задължения, т.е. това е най-висшата категория":

"Не трябва така лекомислено някои хора да подхвърлят за виновни, обвинения и наказания. Още е много рано за това".

"Политиците трябва да поискат собствените си оставки, защото дават определени ресурси на командването на ВВС, но не поемат политическата отговорност да му кажат с това гориво и с тези части можете само да излитате и да кацате. ... С 30 часа това не става. ... Искат оставки, а осигурихте ли тези хора, дадохте ли им самолети, дадохте ли им гориво. Нищо не им дадохте, а сега те са виновни. Мисля, че не е достойно", коментира дългогодишният военен пилот.

Интервюто на Илия Вълков с о.р. полк. Любен Лозанов в предаването "РадиоТочка" можете да чуете от звуковия файл. 

По публикацията работи: Наталия Кръстева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26
Светослав Илчовски

Светослав Илчовски: Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела

Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела  за кражба на европроекти, че съм изливал парти в чужбина и за подривна дейност против България.  Това каза пред БНР бизнесменът Светослав Илчовски, като уточни, че още не са му повдигнати такива обвинения, но "в момента му ги правят", и разказа: "Направил съм..

публикувано на 13.09.24 в 19:25
Румен Гайтански

От "Алианс за права и свободи" номинират Румен Гайтански - Вълка за кандидат-депутат

Бизнесменът Румен Гайтански,   по прякор  Вълка, който в момента е следствения арест, ще бъде номиниран за кандидат-депутат от коалицията около Ахмед Доган - "Алианс за права и свободи" в Сливенски избирателен район. Това обяви пред БНР председателят на партията в Сливен Владимир Мартинов. Очаква се номинацията да бъде направена на областно..

публикувано на 13.09.24 в 19:20
Румен Радев и Гордана Силяновска - Давкова

Президентите на България и РСМ обсъдиха отношенията между двете държави

Президентите на България и РСМ обсъдиха на среща в София отношенията между двете държави и всички спорни теми между София и Скопие.  Това потвърди след срещата на "Дондуков" 2 Гордана Силяновска - Давкова. На въпрос кога българите ще бъдат вписани в Конституцията на югозападната ни съседка Силяновска каза, че "не е абсолютен монарх, за да промени..

публикувано на 13.09.24 в 18:57
Димитър Иванов

Димитър Иванов: Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства

Не очаквам конфликтът в ДПС да бъде разрешен със силови средства. В България няма политически убийства - дори Андрей Луканов беше убит по икономически подбуди, а не по политически.   Това каза пред БНР Димитър Иванов, бивш ръководител на Шести отдел на Държавна сигурност, бивш издател на вестниците "Дума" и "Земя", а сега издател на вестниците..

публикувано на 13.09.24 в 18:52