Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Руският представител в ООН предупреди НАТО за риск от въвличане в "пряка война" с Москва

Постоянният представител на Русия в съвета за сигурност на ООН Василий Небензя
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Разрешаване на Украйна да нанася удари със западно оръжие дълбоко на руска територия ще доведе до началото на "пряка война" между Русия и НАТО, обяви представителят на Руската федерация Василий Небензя по време на заседание на Съвета за сигурност на ООН.

Небензя поясни, че украинските военни не разполагат със сателитни данни за набелязване на целите, нито могат да програмират западните ракети за поразяването им, като ще трябва да разчитат за това на Запада.

"Ако решение за отмяна на ограниченията действително е взето, или бъде взето, това ще означава, че от този момент страните от НАТО започват пряка война с Русия. Това, че украинските националисти ще "натискат копчето" няма да има значение. НАТО ще стане непосредствена страна на бойните действия срещу ядрена държава. Мисля, че не се налага да обяснявам какви могат да бъдат последиците", посочи той.

По този начин Небензя повтори заплахата, отправена по-рано от руския президент Владимир Путин.

От Белия дом обявиха, че приемат руските предупреждения сериозно. Говорителят Джон Кърби уточни, че промяна на политиката на Вашингтон по въпроса за далекобойни удари по Русия няма и в това отношение от днешната среща между президента Джо Байдън и британския премиер Киър Стармър не следва да се очаква голяма новина.

"Нищо от това, което казва Путин, няма да промени позицията ни" - така говорителят на Европейската служба за външна дейност Петер Стано коментира думите на руския държавен глава Владимир Путин, че Западът ще влезе в директна война с Русия, ако позволи на Украйна да нанася удари по нейната територия с ракети с голям обсег западно производство.

"Докато той продължава незаконната си война срещу украинския народ, ние ще продължим да оказваме помощ на Украйна, в т.ч. и военна", каза още той. Стано подчерта, че по въпроса за свалянето на ограниченията върху военната помощ за Украйна няма единна позиция на ЕС и всяка страна членка взема решенията за себе си. 

В същото време канадският премиер Джъстин Трюдо подчерта непоколебимата подкрепа на Канада за правото на Украйна да се защитава с помощта на ракети с голям обсег срещу Русия.

В отговор на въпрос относно предупреждението на руския президент Владимир Путин за потенциална ескалация, ако Украйна удари дълбоко в руската територия, Трюдо подчерта, че решението на Путин е да нахлуе в суверенна нация, което води до продължаващия конфликт.

"Владимир Путин удря редовно в сърцето на Украйна", заяви Трюдо на конференция, като посочи атаките на Русия срещу цивилни и инфраструктура. Той подчерта, че Путин може да сложи край на войната, като изтегли войските, но той отказва да го направи. Трюдо също така подчерта, че Канада и други съюзници ще продължат да оказват подкрепа на Украйна.


По публикацията работи: Явор Римски

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

ЕС е готов да наложи нови сериозни санкции срещу Иран заради доставки на балистични ракети за Русия

ЕС е готов да наложи нови и сериозни ограничителни мерки срещу лица и дружества от Иран заради скорошните доставки на балистични ракети за Русия. Възможни са и санкции срещу авиационния сектор. Това се казва в изявление на върховния представител за външната политика Жозеп Борел. Този трансфер е пряка заплаха за европейската сигурност и..

публикувано на 13.09.24 в 20:50
Иван Кунев

Директорът на Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си

Директорът на   Областно пътно управление - Благоевград Иван Кунев е депозирал оставката си, потвърдиха от Агенция "Пътна инфраструктура". Заявлението  е подадено след извършена проверка за възникнал скандал между него и служител на пътното управление, прераснал във физическа саморазправа. Преди дни директорът на Областното пътно..

публикувано на 13.09.24 в 20:21

Бойко Борисов очаква стабилност след предсрочния вот на 27-и октомври

Бойко Борисов очаква стабилност след изборите. Според него хората осъзнават, че ако това продължава, ще има разпад, и затова ще излязат да гласуват. Това заяви лидерът на ГЕРБ по време на работна среща с актива в Силистра. Борисов изказа съболезнования на семействата на загиналите военни пилоти днес на авиобаза "Граф Игнатиево" и..

публикувано на 13.09.24 в 20:12

Протестна акция на ВМРО пред Софийската опера, където президентът на РСМ ще гледа операта "Набуко"

Представители на ВМРО проведоха протестна акция пред Националната опера и балет в София, където президентът на РСМ Гордана Силяновска - Давкова ще присъства на операта "Набуко". Активистите носеха плакати с надпис "Пътят на РСМ към Европа минава през коридор номер 8"," Не на езика на омраза", "Дайте права на българите в Македония"...

публикувано на 13.09.24 в 19:49

Утре е Ден на траур в Община Разлог заради смъртта на двамата пилоти

Община Разлог обяви 14 септември за Ден на траур в памет на двамата пилоти, които загинаха по време на тренировъчен полет край авиобаза "Граф Игнатиево". Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен самолет Старши лейтенант Венцислав Дункин е роден и израснал в Разлог, където живеят родителите му. Семейството и..

публикувано на 13.09.24 в 19:38
Снимката е илюстративна

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39

Намерена е черната кутия на разбилия се до Граф Игнатиево учебно-боен самолет L-39, съобщават от Министерството на отбраната. Данните от нея трябва да изяснят каква е причината за инцидента, при който загинаха майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Загинали са двамата офицер-пилоти на катастрофиралия учебно-боен..

публикувано на 13.09.24 в 19:26
Светослав Илчовски

Светослав Илчовски: Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела

Това с животните е само претекст, в момента ми спретват страхотни дела  за кражба на европроекти, че съм изливал парти в чужбина и за подривна дейност против България.  Това каза пред БНР бизнесменът Светослав Илчовски, като уточни, че още не са му повдигнати такива обвинения, но "в момента му ги правят", и разказа: "Направил съм..

публикувано на 13.09.24 в 19:25