Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

140 млн. повече за обучение на студенти по важни за икономиката специалности

Снимка: Ани Петрова

Държавата осигурява близо 140 милиона лева допълнително за обучението на студенти и докторанти по важни за българската икономика специалности.

Повече средства получават държавните университети, които осигуряват по-качествено обучение и подготовка на студенти и докторанти по специалности, от които българската икономика има нужда.

Правителственото постановление, което определя издръжката на обучение на студентите по професионални направления, предвижда средствата за обучението на над 140 хиляди студенти и докторанти да бъде увеличено с близо 139 милиона лева.

Финансирането е насочено към подготовката на кадри в 47 професионални направления. Сред тях са: "Математика", "Информатика и компютърни науки", "Биологически науки", "Здравни грижи", "Ветеринарна медицина", "Електротехника, електроника и автоматика", "Педагогика".


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Иван Демерджиев

Иван Демерджиев: Този ВСС не може да избере главен прокурор и председател на ВАС

Преживяваме своеобразно дежа вю. Фигурата на главния прокурор   касае пряко начина, по който ще работи прокуратурата . Това заяви пред БНР Иван Демерджиев, адвокат и бивш правосъден и вътрешен министър. Не е възможна промяна при избор като предходния, с един кандидат, без дебат , с кандидат, който над 10 години стои по върховете на..

публикувано на 16.10.24 в 08:49

Млада майка на две деца изчезна в София, издирват я

Полицията издирва изчезнала млада жена в град София. Тя се казва Биляна Петрова и е на 31 години.  Майка на две деца е. За последно младата жена е забелязана в района на Централни хали. Младата жена е изчезнала вчера по обед. "Вчера някъде към обяд изчезна. Подаден е сигнал в полицията и се работи много усърдно от тяхна страна, за което..

публикувано на 16.10.24 в 08:24
Си Дзинпин

Си Цзинпин: Партньорството между Китай и САЩ ще е от полза за целия свят

Китайският президент Си Цзинпин заяви, че Китай иска да бъде приятел на САЩ и че партньорството между двете страни би било от полза за целия свят, предаде БТА като се позова на  Ройтерс. "Китай иска да бъде партньор и приятел на САЩ. Това ще е от полза не само за двете страни, а и за целия свят", пише Си в писмо, с което поздравява участниците в..

публикувано на 16.10.24 в 08:18

Събират в специални пунктове лекарства с изтекъл срок на годност

Лекарства с изтекъл срок на годност ще се събират на специални пунктове в рамките на кампанията "Земята не пие лекарства". Кампанията започва от днес и се организира от представители на бизнеса в партньорство със здравното министерство.  Повече подробности ще бъдат представени следобед, на събитие в столичните Хали ще има разяснения защо..

публикувано на 16.10.24 в 08:15

Петко Писков обяснява версията си за софтуера за източване на театрите

Соченият от прокуратурата за "мозък на схемата" за източване на бюджета на министерството на културата Петко Писков ще даде пресконференция, на която ще обясни каква е истината за софтуера на театрите. В края на септември програмистът Петко Писков беше един от тримата задържани, заедно с Атанас Георгиев и Левон Манукаян, след като прокуратурата..

публикувано на 16.10.24 в 08:13

СЕМ изслушва останалите трима кандидати за генерален директор на БНР

Днес от 10 часа продължават изслушванията в Съвета за електронни медии на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио.  Визиите си за развитие на радиото ще представят Ива Дойчинова, Валерий Тодоров и Георги Даскалов. Милен Митев: Ще поддържаме защитена среда, в която журналистите да могат свободно да работят Цветослава..

публикувано на 16.10.24 в 08:09
Стойчо Стойчев

Стойчо Стойчев: Между 6 и 8 партии в парламента, за мнозинство вероятно ще трябват 4

Лигата на младите гласоподаватели се завърна в обновен формат. За пети път се проведе емблематичен предизборен дебат, организиран от младежите. На него се срещнаха представители на парламентарно представени партии и  младежки лидери.  Целият репортаж може да се чуе в звуковия файл.

публикувано на 16.10.24 в 08:05