Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кръстовден е!

Снимка: БГНЕС-архив

Хиляди се събраха с молитва за изцеление  в местността "Кръстова гора" над Асеновград, на  празника Въздвижение на Светия кръст- популярен като Кръстовден.

Празничната служба в манастира "Света Троица" ще бъде водена от Пловдивския митрополит Николай и Западноевропейския митрополит Антоний.

Местността "Кръстова гора" в Родопите е известна като свещено и чудодейно място, свързано с намирането на Христовия кръст от царица Елена, разказва йеромонах Серафим от манастира света троица.

"Когато започва разкопки на Голгота, намира трите кръста на Исус Христос и на двамата разбойници, разпнати отляво отдясно нему. В началото те не знаят кой е истинският кръст. През това време минава едно погребално шествие. Мъртвецът възкръсва. Те разбират кой е истинският кръст и вземат решение и го разделят на няколко части", допълва йеромонах Серафим.

Според преданието едната част от намирането на истинския Христов кръст е заровена точно на "Кръстова гора".

"Тук в тази местност "Кръстова гора", където е имало стародавен манастир, разрушен по времето на турското робство, за да бъдат избити монасите. И успяват да заровят това парче от Христовия кръст, на което се дължи и благодатното въздействие на тази местност. На "Кръстова гора" вярващият моли Бог за изцеление на своите недъзи, заключи йеромонах Серафим.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Извършва се допълнителен оглед на мястото на самолетната катастрофа край Граф Игнатиево

Експерти извършват допълнителен оглед на мястото на катастрофата край Граф Игнатиево, където загинаха двама военни летци - майор Петко Димитров и старши лейтенант Венцислав Дункин. Самолетът им се разби по време на тренировка за авиошоу. Под надзора на Военно-окръжната прокуратура в Пловдив продължават следствените действия. Назначена е..

публикувано на 14.09.24 в 11:14
Велизар Шаламанов

Велизар Шаламанов: Целта е устойчив мир, Русия да седне на масата на преговори, но без предварителни руски условия

Наистина е много важно мястото, на което ще се проведе,  подготвяната втора конференция за мир, като тази в Швейцария през юли. Там конференцията беше успешна, но сега трябва да се намери място, което ще позволи участието на Русия и Китай на високо ниво. Това каза в интервю пред БНР Велизар Шаламанов, бивш военен министър идългогодишен..

публикувано на 14.09.24 в 11:05

Държавните училища във Великобритания - първи без телефони в час

Финансирани от държавата училища в Англия ще бъдат първите без телефони в час. Достъпът до смартфони през учебния ден е ограничен с аргумента, че те оказват "катастрофално" въздействие върху децата. T.нар. национални академии са училища, които се финансират директно от Министерството на образованието и са независими от контрола на местните..

публикувано на 14.09.24 в 11:02
Ивана Николова

Ивана Николова: Дебатът беше важен за Харис, защото е по-непознатият кандидат

Оспорвана битка до вота за президент в САЩ на 5 ноември и изравнени позиции между двамата кандидати за поста – Доналд Тръмп и Камала Харис. Тръмп води в 4 от колебаещите се щати, които се смятат за ключови за изхода от надпреварата. Трудно е да се оцени връзката между единствения проведен дебат между двамата и крайния резултат , обясни пред..

публикувано на 14.09.24 в 10:53
Венеция.

Проучване в Италия: Венеция е най-невъзпитания град, Падуа – най-възпитан

Онлайн компанията за езиково обучение Preply е направила проучване в Италия, в кои градове поведението на хората е грубо и невъзпитано и в кои не. За проучването са били интервюирани жители на 19 града. Взети са под внимание дванайсет начина на поведение  - от редене на опашка до гледане на видеоклипове на обществени места и говоренето с..

публикувано на 14.09.24 в 10:53

Наводнения в Гърция, пътища са под вода

В Гърция са наводнени пътища в област Родопи.  На Халкидики въведоха ограничение на движението заради пожари. Силни дъждове наводниха област Родопи. Властите предупреждават минаващите от там да са внимателни и да използват обходни маршрути. Потънали в кал и вода са пътищата в област Родопи след силни дъждове. Водата достигна до нивото..

публикувано на 14.09.24 в 10:46

Две села в Кюстендилско продължават да са на воден режим

Две села в Кюстендилско - Мурсалево и Смочево остават на воден режим. Двете, заедно със Слатино, община БОбошево, са на един водопровод и  водохващане "Робовица", което още е в ремонти. Седмици наред на воден режим еше община Кочериново, където имаше серия протести и блокада на пътиша. Сега ситуацията там е нормализирана. Съществува известно..

публикувано на 14.09.24 в 10:32