Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Държавните училища във Великобритания - първи без телефони в час

Снимка: БГНЕС

Финансирани от държавата училища в Англия ще бъдат първите без телефони в час. Достъпът до смартфони през учебния ден е ограничен с аргумента, че те оказват "катастрофално" въздействие върху децата.

T.нар. национални академии са училища, които се финансират директно от Министерството на образованието и са независими от контрола на местните власти. 

Тръстът Ormiston, който управлява 44 държавни училища, включително 32 средни училища, започна постепенно премахване на достъпа до телефони във всичките си учебни заведения в цялата страна. 

Този ход идва в момент, когато училищни ръководители и политици по целия свят обмислят по-строги ограничения за това как децата използват и взаимодействат със смартфони, включително скорошен доклад на френското правителство, който препоръчва забрана за телефони с активиран интернет за деца под 13 години и позволява достъп само до социални медии след 16 годишна възраст. 

Том Рийс, главен изпълнителен директор на Ormiston, каза, че статуквото в повечето училища, позволяващо на учениците да държат телефони през учебния ден, е неадекватен отговор на смущенията, причинени от телефоните на ученето и благосъстоянието на учениците. 

В интервю за вестник "Гардиън" Рийс заяви: "Виждаме огромни и реални опасности за психичното здраве след пандемията. Те не са само докладвани от самите нас, виждаме и реални опасения за самонараняване, опити за самоубийство, приемане в спешна помощ – това са факти от целия свят, включващи млади хора и юноши. Виждаме ясна връзка между това и по-специално използването на мобилни телефони и социални медии".

Министърът на технологиите Питър Кайл пък заяви за Би Би Си, че разглежда много внимателно австралийския опит за забраната на соцалните медии за лица под 16 години.


По публикацията работи: Ерол Емилов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС във фокуса на срещите на Радев в Сараево

Перспективата за членство на Босна и Херцеговина в ЕС и регионалното сътрудничество в Югоизточна Европа ще бъдат във фокуса на срещите на президента Румен Радев в Сараево. Държавният глава заминава на официално посещение в Босна и Херцеговина по покана на председателстващия босненското колективно Председателство Денис Бечирович. България..

публикувано на 16.10.24 в 12:23
Дим след израелски удари в Южен Бейрут, 16 октомври 2024 г.

Пет жертви на израелски удари в Южен Ливан

Петима души са загинали при израелски въздушни удари в град Набатия в Южен Ливан тази сутрин. Израелски изтребители подновиха атаките в южната част на столицата Бейрут. Две сгради - на общината и на сдружението на общините са попаднали под израелските удари в Набатия. Сред загиналите е и кметът на града. Спасителните екипи издирват оцелели..

публикувано на 16.10.24 в 12:21
Владислава Цариградска

Сарафов поиска от МВР справка за заплахите за живота на Владислава Цариградска

Изпълняващият функциите главен прокурор Борислав Сарафов поиска от изпълняващият функциите главен секретар на МВР Мирослав Рашков до 22 октомври да му предостави справка за всички налични в министерството данни за отправени заплахи за живота и здравето на съдията от Плевенския окръжен съд Владислава Цариградска и нейни близки. Съдия..

публикувано на 16.10.24 в 12:10
Дейвид Лами

Британският външен министър ще посети Китай

Британският външен министър Дейвид Лами се отправя на посещение в Китай. Посещението е част от усилията на лейбъристите да подобрят отношенията с Китай, след като те се влошиха при няколкото последователни предходни консервативни правителства. Дейвид Лами ще проведе тази седмица срещи на високо равнище в Китай. Министърът на финансите Рейчъл..

публикувано на 16.10.24 в 12:06
Народен театър

Между 20 и 30% от българите искат, а не могат да си позволят достъп до култура

"Между 20 и 30% от българите искат, а не могат да си позволят достъп до култура.  Това обясни пред БНР Янина Танева, "Фабрика за идеи". През 2023 година 72.6 % от българите не са посетили библиотека нито веднъж, 62.6 % не са били на театър, 82.5 % не са били на концерт за класическа музика, опера или балет. Това са данни от национално..

публикувано на 16.10.24 в 12:00

Трус с магнитуд 5,9 разлюля Източна Турция

Земетресение с магнитуд от 5,9 по скалата на Рихтер разтърси днес Източна Турция, предаде БТА. Трусът бе регистриран в град Кале, окръг Малатия, в 10:46 ч., съобщи турската правителствена Дирекция за управление при бедствия и извънредни ситуации (АФАД). По данни на Евросредиземноморския сеизмологичен център земетресението е било от..

публикувано на 16.10.24 в 11:50

Ива Дойчинова: БНР трябва да работи за спечелване на аудитория и във възрастовата група 18-35 г.

В Съвета за електронни медии продължават изслушванията  на кандидатите за генерален директор на Българското национално радио. Днес първа представи визията си Ива Дойчинова. Тя залага на превръщането на БНР в лидер на обществения диалог, истината и културата. Ива Дойчинова предлага и нова управленска структура с продуцентски центрове. Според..

публикувано на 16.10.24 в 11:45