Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Ден на траур в община Разлог в памет на лейтенант Венцислав Дункин

Снимка: Община Разлог

Днес е ден на траур в община Разлог, където е роден старши лейтенант Венцислав Дункин - един от загиналите вчера военни летци. Знамената на административните сгради са наполовина свалени. Дункин е роден през 1996 година в Разлог, където е добре познат на съгражданите си, каза за БНР кметът Красимир Герчев.

"Познаваме го като добър професионалист, като устремен младеж, който трябваше да прави сватба на 21 септември, но нещата се обърнаха с главата надолу, както се казва. Обичаше професията си, обичаше да лети, но много въпроси изникват, пък отговорите – дали ще бъдат дадени, това е вече друг въпрос. Защото в тази ситуация, в която цялата страна е в аморфна ситуация, нямаме правителства, нямаме предвидимост, нямаме плановост. И това се отразява във всички сфери на обществено-политическия живот и на реалния живот. Бог да го прости, светла му памет!", каза градоначалникът на Разлог.

Празничните мероприятия в община Разлог са отменени. Продължава единствено тридневният фолклорен фестивал в разложкото село Баня, който вчера беше открит с едноминутно мълчание в знак на почит към загиналите летци. Той не е отменен, тъй като в него участват хора от цялата страна, а подготовката тече от много отдавна, обясниха от общината.


По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Приоритет в концепцията на Валерий Тодоров – нов тип редактори в БНР

Техническото и технологично изоставане и възможността националното радио да прехвърли огромният обем от архиви върху новия медиен език и миграция на аудиторията.  Такива предизвикателства пред БНР отбеляза Валерий Тодоров по време на изслушването си пред СЕМ за кандидатиране за шеф на радиото. Той е генерален директор на БНР в два мандата от..

публикувано на 16.10.24 в 13:52

Съюзът на съдиите призова ВСС да не избира главен прокурор и председател на ВАС

Съюзът на съдиите в България призова Висшия съдебен съвет, чийто членове от две години са с изтекъл мандат, да не избира главен прокурор и председател на Върховния административен съд. Това става дни след като  за поста на Обвинител номер едно беше номиниран само изпълняващия функциите в момента Борислав Сарафов и ден преди Съветът да открие..

публикувано на 16.10.24 в 13:36

Три сгради са частично срутени при земетресението в Турция

Три сгради са частично срутени при земетресението със сила 5,9 по Рихтер в окръг Малатия, Източна Турция, предаде БТА. Това съобщи министърът на вътрешните работи Али Йерликая, цитиран от държавната турска телевизия ТРТ-Хабер. Трус с магнитуд 5,9 разлюля Източна Турция Йерликая уточни, че сградите се намират в окръзите Малатия,..

публикувано на 16.10.24 в 13:20

Изхвърляме средно по 93 килограма храна годишно

По 93 килограма храна годишно изхвърля всеки българин. 10 на сто от храната, която се предлага на потребителите в Европейския съюз, също се изхвърля, въпреки че 42 млн. души от общността не могат редовно да си позволят качествено и пълноценно хранене. Данните са на  Българската хранителна банка по повод днешния Световния ден на прехраната...

публикувано на 16.10.24 в 13:03
Даниела Бобева

Проф. Даниела Бобева: В предизборните програми няма смелост, но задават тон за диалог

Няма особена смелост в предизборните програми на партиите , което е обяснимо при тази диверсифицирана политическа среда, те са реалистични, конструктивни и задават тон за диалог след изборите .  С тази констатация започна коментара си пред БНР  финансистът проф. Даниела Бобева – икономически вицепремиер в правителството на Пламен..

публикувано на 16.10.24 в 13:01

СДВР: Най-високата засечена скорост в София е над 260 км/ч

От началото на годината на територията на София са настъпили 588 тежки пътни инцидента  - с 11 по-малко за същия период на миналата година.  Това заяви комисар Валентин Крушарски, началник на отдел "Пътна полиция" в СДВР, предаде БГНЕС. "Ранените при тези инциденти са 693 или с 2 повече. Загиналите на територията на София от началото на годината са..

публикувано на 16.10.24 в 12:58

Може ли сензационно откритие на екип на National Geographic да промени фактите за покоряването на Еверест?

Сензационно разкритие може да промени фактите за покоряването на Еверест. То е направено от екип на National Geographic 100 години преди изчезването на алпиниста Андрю Ървин и на Джордж Мелъри.   Смята се, че екипът открива част от крака на Ървин, обут в чорап и кожена обувка. На чорапа е изписано името му. Мястото е под северната стена на..

публикувано на 16.10.24 в 12:54