Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ВАС отказа да разгледа жалбата срещу регистрацията за вота на "Движение за права и свободи - Ново начало"

Снимка: БТА

Върховният административен съд отказа да разгледа жалбата на фракцията около Ахмед Доган срещу решението на ЦИК, с което за участие във вота на 27 октомври беше регистрирана коалицията около Делян Пеевски - "Движение за права и свободи - Ново начало".
Според магистратите, макар и подадена в законовия срок, жалбата е недопустима.  Какви са мотивите на съда:

Атакуваната регистрация става факт в изпълнение на решение на друг състав на Върховия административен съд, с което беше отменен първоначалният отказ на ЦИК да допусне коалицията около Пеевски за участие в изборите. Такъв отказ получи и коалицията около Доган - "Демокрация, права и  свободи - ДПС",  но той  мина през съдебно потвърждение.

Според магистратите жалбата е недопустима, защото иска отмяната на положителен акт, а това е недопустимо по закон и според константната съдебна практика.

Освен това въпросът за регистрацията на коалцията около Пеевски е въпрос между нея и ЦИК и не засяга коалицията около Доган. 

На това основание делото е прекратено. А то е поредното, в което ВАС постановява отрицателен акт по жалби на фракцията около почетния председател на ДПС.

Вчера Върховният административен съд остави без разглеждане други две жалби на ДПС с председател Джевдет Чакъров.
Така  - четири дни преди крайния срок, до който  партии и коалиции  могат да подават заявления в ЦИК за заличаване на регистрация или промени в състава и наименованието на регистрирана партия или коалиция, фракцията около почетния председател губи съдебната битка за марката "ДПС".

Към този момент представители на ДПС - Доган ще могат да се явят на предсрочния вот като кандидати от Алианса за права и свободи, регистриран от лидера на партия "Български земеделски съюз" Румен Йончев.
По публикацията работи: Мария Йорданова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Европейският съвет призова ЕК спешно да предложи мерки за високите цени на тока в Югоизточна Европа

На вчерашното заседание на Европейския съвет лидерите приеха заключения, в които призовават Европейската комисия спешно да предложи мерки за справяне с високите цени на електроенергията в Югоизточна Европа. Темата бе инициирана от България, Гърция и Румъния, съобщават от правителствената пресслужба. По време на заседанието бе отбелязано, че..

публикувано на 18.10.24 в 16:58
Първан Дангов

Пращат за втори път във ВКС дело срещу кмета на Дупница за закана

Районен съд – Дупница изпраща за втори път във ВКС делото, по което обвиняем е кметът на общината Първан Дангов, а пострадало лице е временно изпълняващият длъжността началник на Районното управление в града ст. инспектор Йордан Зарев, за определяне на  друг, еднакъв по степен съд, в който същото дело да бъде разгледано.  Производство е..

публикувано на 18.10.24 в 16:56

Галин Цоков: Взети са мерки против технически проблеми за теста по природни науки

Взети са мерки за предотвратяване на технически проблеми, каквито съпътстваха втория ден от провеждането на онлайн теста по природни науки за деветокласниците. Това обяви в Габрово министърът на образованието и науката проф. Галин Цоков.  Той откри изложение на професионалните гимназии от Габровска и Великотърновска област. Министърът..

публикувано на 18.10.24 в 16:28

ЕК предоставя 16 млн. евро в помощ на палестинските бежанци в Близкия изток

Европейската комисия преведе 16 млн. евро на Агенцията на ООН за подпомагане и строителство за палестинските бежанци в Близкия изток, известна като UNRWA. Това е третият транш от помощта. Първият беше от 50 млн. евро, а вторият –  от 16 млн. евро. Така Комисията отпусна цялата сума, предвидена за Агенцията за тази година – общо 82 млн...

публикувано на 18.10.24 в 16:23

Обезвредиха артилерийски снаряд в района на село Блатец

Артилерийски снаряд е обезвреден от специализиран екип на Центъра за подготовка на специалисти Сливен, съобщават от Министерство на отбраната. Боеприпасът е бил открит в района на село Блатец, област Сливен, а унищожаването е извършено на учебен център "Батмиш". Унищоженият снаряд е 152 мм, бронебойно трасиращ, но не се уточнява как е..

публикувано на 18.10.24 в 16:20
Шестокласничката Мира Косева

Българска ученичка е световен шампион на международна олимпиада по английски език

Българска ученичка спечели титлата "Глобален победител" на международната олимпиада по английски език Kangaroo Global Linguistics 2024 г., съобщиха от Министерството на образованието и науката. Шестокласничката Мира Косева зае първото място в ниво A1 и завоюва най-високото отличие за България. Тя е възпитаничка на 128 Средно училище "Алберт..

публикувано на 18.10.24 в 16:16
Генерал-майор Явор Матеев

Генерал-майор Явор Матеев настоява за увеличение на специфичните възнаграждения на парашутистите

От Съвместното командване на специалните операции настояват да бъдат задвижени проектите за превъоръжаване на специалните сили и да бъдат увеличени възнагражденията на парашутистите. Това каза генерал-майор Явор Матеев, командир на Съвместното командване: "Специфичното възнаграждение за това, че сме парашутисти, не е осъвременявано от..

публикувано на 18.10.24 в 16:10