Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверяват кандидатите за еврокомисари за потенциален конфликт на интереси

Снимка: Таня Милушева

На третия ден от пленарната сесия на Европейския парламент в Страсбург ще се проведе пресконференция на тема "Проверка на потенциален конфликт на интереси на кандидатите за членове на Комисията". Събитието ще води българският евродепутат и председател на комисията по правни въпроси Илхан Кючюк. Той ще информира медиите за процедурните стъпки на проверката на декларациите за финансови интереси на кандидатите за членове на новата ЕК, предаде БТА.

Съгласно правилника за дейността на Парламента, комисията по правни въпроси отговаря за проверката на потенциален конфликт на финансови интереси на всеки кандидат за член на Комисията. Тази процедура е поверителна и е предпоставка за провеждане на изслушването на кандидата в ЕП. Комисията по правни въпроси трябва да потвърди писмено липсата на конфликт на интереси, за да може кандидатът да бъде изслушан от съответната парламентарна комисия.

Сред темите, които ще бъда дискутирани от евродепутатите в пленарната зала днес, са  последиците от опустошителните наводнения в Централна и Източна Европа, предизвикани от бурята Борис и подготовката на ЕС за действия при подобни бедствия, които стават все по-чести заради климатичните промени. Темата беше включена в дневния ред в последния момент, след като унгарският премиер Виктор Орбан отмени речта си в рамките на унгарското ротационно председателство на Съвета на Европейския съюз, именно заради бурята "Борис".



По публикацията работи: Георги Николов

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Оливер Вархеи

"Политико": Петимата кандидати за ЕК с най-голям шанс да бъдат отхвърлени

Екатерина Захариева е един от петимата номинирани еврокомисари с най-голяма вероятност да бъдат отхвърлени, пише "Политико". Изданието посочва, че тя е на "мушка" и преписва публикацията си от 10 септември. В нея се припомня статия на "Юрактив" от 2018 г., според която Захариева е замесена в скандал с издаването на български паспорти срещу подкупи...

публикувано на 18.09.24 в 10:44

Безплатните учебници - облекчение за родителите, натоварване за училищата

От новата учебна година държавата осигурява безплатно учебниците на учениците и на учениците от VIII до ХII клас. Това беше решено с промяна в Закона за училищното и предучилищно образование. Досега учебници за безвъзмездно ползване бяха осигурени на всички ученици от I до VII клас, както и познавателни книжки за децата от I до IV възрастова..

публикувано на 18.09.24 в 10:31
Снимката е илюстративна.

Мигрант загина в морето край остров Самос

Край остров Самос в Егейско море е загинал най-малко един мигрант, след като турски трафиканти са изхвърлили превозваните в гумена лодка 31 души в морето. Надуваема лодка с мигранти се е опитала да навлезе в гръцки води до остров Самос. Плавателният съд е забелязан от гръцките власти, които стреляли във въздуха предупредително. За да не бъдат..

публикувано на 18.09.24 в 10:28

Спор в НС след искане на "Възраждане" за изложба за палестинската гледна точка за войната в Газа

Отказ от ръководството на Народното събрание за организиране на изложба за представяне на палестинската гледна точка за войната в Газа се превърна в повод за спор между лидера на партия "Възраждане" Костадин Костадинов и председателя на парламента Рая Назарян. Костадинов прочете декларация, в която обяви, че на три пъти му е било отказано..

публикувано на 18.09.24 в 10:14
Рафинерията се намира на 70 км югозападно от  Атина.

Пожарът в рафинерията край Атина е под контрол

Пожарът в рафинерията до Атина, който избухна вчера, е под контрол, съобщават пожарникарите. Огнеборците успяха да ограничат огъня, който не засегна цистерните с гориво. Тримата пострадали от пожара са в болница без опастност за живота. Властите разследват причината за експлозията. Пожар във втората по големина рафинерия в Гърция Рафинерията е..

публикувано на 18.09.24 в 09:46

Отношенията САЩ - Европа с Тръмп или Харис начело - какво ще се промени?

Кандидатите за Белия дом представят две различни визии за отношенията си с Европа. След по-малко от два месеца американците ще гласуват за президент и изходът от надпреварата, в която към момента няма ясен фаворит, се следи със спомен за турбулентните отношения на Тръмп с европейски институции. Изборът на Джо Байдън за президент през 2020-а..

публикувано на 18.09.24 в 09:43

Разследват подозрителни писма до офиси на избирателни комисии в 16 американски щата

ФБР и пощенските служби разследват подозрителни писма и пакети изпратени до офисите на избирателните комисии в най-малко 16 американски щата тази седмица. Избирателните служби в най-малко 12 щата са получили подозрителни писма. Пратките съдържат бяло прахообразно вещество, което на едно от местата е определено като брашно, но на някои места..

публикувано на 18.09.24 в 09:40