Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Проверка е установила на пазара сирене, което съдържа над 75% вода

Снимка: Ани Петрова
Чуй новината! Чуй новината:

Сирене, което съдържа над 75% вода, са установили на пазара при съвместна проверка от Агенцията по храните и сдружението "За достъпна и качествена храна". Нормативната уредба обаче не позволява името на този производител, който мами потребителите, да бъде обявено публично.

В магазините има сирене за 6,90 лв. за килограм при положение, че поне 6 лв. струва млякото, което е нужно, за да се направи, сочи проверката:

"И 75,5% вода и 4,5% сол. Т.е. в това сирене имаме 80% вода и сол", каза Владислав Михайлов от Асоциацията на млекопреработвателите. Въпреки че това не е първо нарушение на предприятието, то продължава да работи.

"Специално това предприятие два пъти затворено след активното участие на асоциацията и нашето сдружение. И продължава да работи, което може би е по-притеснителният факт", коментира Андрей Велчев от "За достъпна и качествена храна".

Агенцията по храните е безпомощна.

"Ние сме го затворили, той работи. Изпращаме документи в прокуратурата и след един месец прокуратурата ни връща отговор, че няма данни за престъпление", каза доктор Николов от агенцията. Затова и браншът продължава да настоява, че са нужни законови промени, които да позволят широка публичност на системните нарушители. 

Подробности чуйте в звуковия файл.
По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Деца, засегнати от конфликта в Ивицата Газа, ще бъдат лекувани в Румъния

Деца, засегнати от конфликта в Ивицата Газа, ще бъдат лекувани в румънски болници, предава Радио Румъния. Северната ни съседка предоставя тази подкрепа след искането за международна помощ от Световната здравна организация чрез Европейския механизъм за гражданска защита. Румънският премиер Марчел Чолаку беше снощи с деца, засегнати от..

публикувано на 01.10.24 в 10:22

В Силистра отбелязват 84 години от възвръщането на Южна Добруджа в България

Силистра днес отбелязва 84-тата годишнина от възвръщането на Южна Добруджа в пределите на България - след дългогодишна румънска окупация. Силистра е последният от Добруджанските градове, освободени от нея. Първи октомври е знаменателен исторически ден за Силистра. Имало е тридневни тържества. Възторгът на населението е неописуем при..

публикувано на 01.10.24 в 10:06

Футбол с дронове и други атракции на "Интер Дрон Експо 2024" в София

Мач по футбол с дронове и дискусии за киберсигурност ще има в рамките на тазгодишното Интер Дрон Експо 2024. Форумът започва в 10 ч. в София.  Отборите управляват специално оборудвани летящи дрон топки.  Целта е те да преминат през противниковата врата, като се използват стратегии и координация, подобни на традиционния футбол. Играта..

публикувано на 01.10.24 в 10:00

Тренд: Половината от младите хора у нас с доход над 2000 лв. се страхуват от финансови проблеми в бъдеще

Половината от младите хора у нас с месечен доход над две хиляди лева се страхуват от финансови проблеми в бъдеще.  Тийнейджърите припознават марихуаната като примамливо наркотично средство - показват още данните от първото по рода си Национално представително изследване на социологическа агенция "Тренд". "Младите хора в България -..

публикувано на 01.10.24 в 09:56

Няма да има тест на BG-Alert

Планираното тестване на Националната система за ранно предупреждение и оповестяване и на системата BG-Alert се отлага, съобщават от МВР.  Причината е съобразяване със ситуацията в Близкия Изток и избягване на допълнително напрежение сред гражданите, допълват от вътрешното министерство. Целта на днешната "тренировка" трябваше да бъде проверка на..

публикувано на 01.10.24 в 09:34
Стефан Манов

Стефан Манов: Вървим към витринна демокрация

Изтича крайният срок за подаване на онлайн заявления за гласуване в чужбина. 38 113 бяха заявленията за изборите през юни , когато се гласуваше в 60 държави. Събирането на заявления е индикатор на интереса , каза пред БНР Стефан Манов от Обществения съвет на Централната избирателна комисия. Данните до този момент сочат спад..

публикувано на 01.10.24 в 09:16
Части на израелската армия в северната част на Израел, 30 септември 2024 г.

"Ограничена и целенасочена" израелска сухопътна операция в Ливан

Израелската армия съобщи, че е започнала "ограничена, локализирана и целенасочена" сухопътна операция срещу Хизбула в Южен Ливан. Целите представляват "непосредствена заплаха за израелските общности", се казва в изявление на Израелските сили за отбрана, публикувано в социалната мрежа Х. Ливански официални лица заявиха, че повече от 1000..

публикувано на 01.10.24 в 08:58