Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

ПП-ДБ не дават отговор на въпроса с кого биха управлявали, отчете още журналистът

Емилия Милчева: Мисля, че ще имаме две различни крила на ДПС в парламента

"Доц. Киселова и доц. Мангъров са експерти, но това не помага особено на ретро облика на листите, които изглеждат като едно БСП от началото на прехода"

| Интервю
Емилия Милчева
Снимка: Стопкадър Нова тв

Мисля, че ще имаме две различни крила на ДПС в парламента. Такава прогноза направи пред БНР журналистът Емилия Милчева, след като станаха ясни водачите на листи на всички партии и коалиции, които ще участват на предстоящите предсрочни парламентарни избори. 

Тя коментира обвиненията на Делян Пеевски към Ахмед Доган, че бяга от пряк двубой с него.

"Това е много добра тактика от страна на господин Пеевски. Да остави "новото начало" в лицето на кмета на Кърджали – Ерол Мюмюн, който кара своя първи мандат и който с цялостното си поведение и публични изяви до момента се противопоставя на сегашното управление на господин Хасан Азис, който е свързан с крилото на господин Доган. От една страна - нямаме лидерски сблъсък, но от друга - виждаме битка между автентичното ДПС и т.нар. "ново начало" на господин Пеевски. 

Там ще видим борба между общинската администрация. В листите на Делян Пеевски са кметовете на Кърджали, Черноочене и Джебел. Общинските  администрации, техните семейства и свързаните с тях бизнеси ще работят усилено за тези избори. От другата страна, имаме общините Момчилград, Крумовград и Кирково, които ще се противопоставят на фракцията на господин Пеевски. В крайна сметка ще видим една битка "моите общини по-добри ли са от твоите общини".

Тя коментира факта, че бившият вътрешен министър Калин Стоянов е водач на листа на "ДПС – Ново начало", консолидирано около Делян Пеевски.

"Мисля, че той по някое време е бил рекетиран от господин Пеевски. Но това ни показва и колко много хора биха искали да бъдат зависими от господин Пеевски, за да имат по-добра кариера". 

Милчева анализира и включването в листите на "БСП – Обединена Левица"  на имена като доц. Наталия Киселова, доц. Атанас Мангъров и Евгени Минчев, както и опасенията, че там пак са надделяли хората, които имат отношения с Делян Пеевски. Пред БНР Татяна Дончева дори посочи Драгомир Стойнев и Кирил Добрев като такива.

"За господин Кирил Добрев отдавна има много обосновани предположения. Неговият бизнес работи чудесно и с кръговете на ГЕРБ, и с кръговете на ДПС.

Доц. Наталия Киселова и доц. Атанас Мангъров са експерти в своята област, но това не помага особено на ретро облика на листите, които изглеждат като едно БСП от началото на прехода, но с пъти по-малко избиратели. Проблемът е, че БСП не може да поднесе автентични леви послания и политики".

Милчева анализира въпроса за потенциалните партньори на ГЕРБ след изборите.

"Знакът, който ГЕРБ дава, номинирайки кметове, всъщност е един доста позитивен сигнал към електората на партията. Не само защото се ползват с голяма подкрепа, но в известен смисъл са и символ на стабилността. Нямаме местни избори по няколко пъти в годината. Това е добра политическа тактика.

Господин Борисов обаче показва една доста голяма политическа всеядност, която не мисля, че би харесала на европейските партньори на ГЕРБ. Разтваряйки широко ветрилото, има и известна безпомощност, която струи от партията. Ако не успеят да съставят за пореден път правителство, това ще е доста лошо за техния политически имидж и репутация".

Тя анализира листите на ПП-ДБ и възможността с тях да си върнат част от гласоподаватели.

"Като цяло,  листите не предлагат нещо кой знае колко ново. Единственото ново е, че в техния опит за публично говорене се промъква едно обръщане към младите хора. Но не чуваме отговора на най-важния въпрос: "С кого бихте управлявали". Колкото по-рано изяснят на избирателите този факт, толкова по-добре".

Цялото интервю може да чуете в звуковия файл. 


По публикацията работи: Мария Сивкова - Илиева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Българин e източил 2,2 милиона паунда от британската социална система

Българин e измамил британските данъкоплатци с 2,2 милиона паунда, съобщи вестник "Сънди телеграф". Схемата е включвала транспортиране на българи със самолет до Великобритания, превозването им до центровете за работа, за да се представят за кандидати за обезщетения, както и връщането им отново със самолет в България. От 2020 до 2024 година Таньо Данчев..

публикувано на 20.10.24 в 01:46

Организация на българските изселници в Турция обяви бойкот на изборите

Бойкот на предстоящите парламентарни избори обяви една от организациите на българските изселници в Турция.  От Сдружение "Бултюрк" посочват, че решението за бойкот на изборите на 27-и октомври е резултат от натрупаните с години несправедливости, разочарования, пренебрегнати права и игнорирани искания. Няма да подкрепим тези, които виждат представяните от..

публикувано на 19.10.24 в 22:51

АПИ: Пуска се движението при детелината на столичния бул. "България"

Пуска се движението при детелината на столичния булевард "България", съобщиха от Пътната агенция. От там уточниха, че мярката се предприема, въпреки пропуските, които според ведомството са допуснати от Столична община за изискването за рамка за височина на камионите и липсата на ограничители против сблъсък в зоната на опорите на мостовото съоръжение...

публикувано на 19.10.24 в 22:01

Близо 4 000 българи са се подписали под европетиция срещу унищожаването на видеоигрите

Близо 4 000 българи са се подписали под европейската петиция срещу унищожаването на видеоигрите.  Инициативата е част от глобалният опит, организиран от американския геймър Скот Рос, след като френска компания спря онлайн поддръжката на играта The Crew. Европейската петиция е една от многото, организирани на различни континенти, с която се..

публикувано на 19.10.24 в 22:00

Храмов празник чества на църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец" в село Средногорци

Празничната служба събра в село Средногорци, община Мадан, събра десетки хора в църквата "Св Йоан Рилски Чудотворец", която чества храмовия си празник. "Днес се събрахме в този храм и почетохме покровителя и закрилника на българския народ,  преподобни наш отец Йоан Рилски Чудотворец. По неговите молитви Бог да благослови всички ни с здраве,..

публикувано на 19.10.24 в 21:42
Министър-председателят на Израел Бенямин Нетаняху

Нетаняху се обяви за жертва на покушение

 Премиерът на Израел Бенямин Нетаняху се обяви за жертва на покушение след като военните прехванаха дрон, насочен към резиденцията му в северния град Кесария.  По думите му, организации, поддържани от Иран, са се опитали да убият него и съпругата му и ще платят за това "висока цена". Срещу къщата на Бенямин Нетаняху е изстрелян..

публикувано на 19.10.24 в 21:20
Френският министър за Европа и външните работи Жан-Ноел Баро (вляво) и украинският външен министър Андрий Сибиха (вдясно) присъстват на съвместна пресконференция след среща в Киев, Украйна, 19 октомври 2024 г.

Франция ще подкрепи плана на Зеленски за прекратяване на войната с Русия

Франция ще подкрепи плана на украинския президент Володимир Зеленски за прекратяване на войната с Русия. Това увери френският външен министър Жан-Ноел Баро  при визитата си в Киев днес: "Победа на Русия би затвърдила правото на по-силния и така би тласнала международния ред към хаос. Затова преговорите помежду ни трябва да ни позволят да постигнем..

публикувано на 19.10.24 в 21:13