Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

На 30 септември предстои конфедеративен съвет, на който ще се вземе решение какво ще последва от действията на депутатите

Марио Нинов, КТ "Подкрепа": Не само миньорски, може да очакваме и национални протести

Бисер Бинев: Често сме били употребявани политически, мислим този път да не го допуснем

| Интервю
Снимка: БГНЕС

"Много често сме били употребявани политически, мислим този път да не го допуснем".

Това заяви пред БНР Бисер Бинев – председател на местната синдикална организация в "Мини Марица - изток" към КТ "Подкрепа". В предаването "Преди всички" той обясни защо миньорите днес отново излязоха на протест пред Народното събрание:

"Това, което ни накара днес да дойдем до София, са двете предложения и взети решения вчера от енергийната комисия. Първото е да бъде приета пътната карта в последния ѝ вариант. Тя е много обезпокоителна. Това ще бъде краят на "Марица - изток". Второто нещо, което е записано вчера и е взето като предложение, за да бъде вкарано днес, е докладът на министъра на енергетиката с всичките му решения. Либерализацията на пазара да не се отлага повече, а да се случи на 1 юни 2025 г. Второ – ЕСО и "Булгартрансгаз" да бъдат извадени от списъка на БЕХ. Също ЕСО да придобие активи от "Мини Марица - изток", като бъдат взети далекопроводи и подстанции. Трето – създаване на прословутото ново държавно предприятие, което да придобие и активи и всички земи за рекултивация на "Мини Марица - изток". И всичко останало в доклада, което не знам дали ще се разгледа днес и ще бъде прието".

Това е напълно справедлива реакция на хората, които работят там, изказа мнение и Марио Нинов – председател на Националния стачен комитет на КТ "Подкрепа". Той посочи, че в понеделник са ги извикали на браншови съвет, а преди него е имало консолидираща среща, организирана от кмета на Стара Загора. По думите му там са се обсъдили общи действия и позиции.

"До този момент не бяхме информирани и не знаехме какво ще се случи на този браншови съвет. Огромен проблем беше това, че въобще няма браншови съвети, не се свикват. Как изведнъж в 17.50 ч. се разбързваме страшно много – каква е тази причина. Не я знаем официално, но предполагаме. /…/ В понеделник бяхме запознати, че ще се направи закон, в който се обсъжда т.нар. енергиен отпуск за енергетици и миньори, за хора, които не могат да се пенсионират - на които им предстои пенсиониране до 5 години и не могат да се реализират на пазара на труда при бъдещо евентуално съкращение заради това, че предприятието няма вече нужда от толкова много хора – да се въведе такъв механизъм, че те да продължават да получават доходите си и да могат да се пенсионират. Също така задължително искаме да се изпълни това, което ни е обещано. На нас са ни обещани едни 36 заплати обезщетения, ако човекът бъде освободен", коментира Нинов в предаването "Преди всички". 

По думите му на 30 септември предстои конфедеративен съвет, на който ще бъде взето решение по тази позиция и какви национални действия ще бъдат предприети:

"Не само миньорски, но може да очакваме и национални протести, защото това не касае само и единствено миньорите. Има толкова много съпътстващи предприятия, които ще изчезнат, когато изчезнат и тези неща". 

Марио Нинов, който е и железопътен експерт, коментира и информацията, че служебното правителство няма да обяви обществена поръчка за превоз на пътници с железниците до края на годината. Това е ангажимент, който страната ни пое с подписването на Плана за възстановяване и устойчивост с ЕК. Според него ако в момента се обяви обществена поръчка, тя ще бъде по начина, по който е обявявана досега, а операторът, който ще я спечели, трябва да предостави услугата в цялата железопътна мрежа. Такъв обаче в момента в България е единствено и само БДЖ, подчерта експертът и обясни, че това ще доведе до "състезание с един кон, като в момента този кон е в недобро физическо състояние". Поръчката е за минимум 10 години, напомни Нинов.

"Това означава, че в следващите 10 години ще бъде там. Но когато се предприемат тези действия – да се възползват от разните възможности по европейските правила – да се удължи предишната поръчка с 2 години. Това означава, че се замисля нещо друго за след тези 2 години. Тогава се замисля явно състезанието да е с повече коне".

По думите му в момента българските частни железопътни оператори, които имат лиценз за извършване на пътнически превози, са два. До този момент обаче те не са реализирали нито един такъв превоз, за да можем да сравним и да кажем каква услуга ще предоставят, отбеляза Нинов. Според него има шанс този транспорт отново да се наложи, но реалната обстановка не е такава:

"Предприятията изпитват финансов недостиг, нямат достатъчно средства, за да извършват своята дейност. В НКЖИ не стигат 42 млн., в БДЖ - Пътнически превози не стигат 42 млн. Какво прави БДЖ - Пътнически превози от началото на годината - под замаскирането на това, че подобрява обслужването на пътниците, постоянно намалява обема на извършваната услуга като "влак километри". По неофициална информация, от следващия месец отново ще има такава мярка, която отново ще намали броя на влаковете в даден участък. Всичко това е заради намаляването на разходите, за да могат да покриват своите нужди. Не виждам как може това да се случи без държавата да си свърши своя ангажимент".

Марио Нинов предупреди, че евентуалният провал на проектите в ПВУ, които са свързани с железопътната част, ще доведе до провал на целия План. Той смята, че има реален риск от загуба на средства.

И се обърна към управляващите: "Всяко едно упражнение, независимо в коя сфера, няма как да мине така леко и безболезнено за тях. Нека да спрат с експериментите и да започнат да си вършат работата и да работят за това, за което са там".

Репортажа на Юлияна Корнажева и интервюто на Веселина Миланова и Мила Младенова с Марио Нинов в предаването "Преди всички" чуйте в звуковия файл. 

По публикацията работи: Анастасия Крушева


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Почина пианистката Марта Деянова

На 77-годишна възраст в Лондон почина голямата българска пианистка Марта Деянова, съобщи нейният син Мартин в социалната мрежа Facebook. Тя е възпитаничка на Българската държавна консерватория в класа на проф. Богомил Стършинов, усъвършенства клавирните си умения в Консерваторията в Антверпен, Белгия. От самото начало на професионалната си..

публикувано на 27.09.24 в 04:27

Световните лидери ще опитат да намалят смъртните случаи, причинени от резистентни бактерии

Световните лидери се ангажираха с намаляване на смъртните случаи, причинени от микроби, които са устойчиви на лекарства, по време на заседанието по темата на 79-ото Общо събрание на ООН в Ню Йорк. Според изчисления антимикробната резистентност води до смъртта на 4 милиона и 950 хиляди души годишно. Новата политическа декларация , подписана..

публикувано на 27.09.24 в 00:13

След четири часа опити депутатите събраха кворум, заседанието отново беше прекъснато

Напрежение в пленарна зала, където днес трябваше да бъдат разгледани предложения за предоговаряне на Плана за възстановяване и устойчивост и придобиване от държавата на активи на "Мини Марица-изток". Въпреки че след четири часа опити ГЕРБ-СДС, ДПС и ПП-ДБ успяха да съберат необходимия кворум за подновяване на заседанието, то отново беше прекъснато, след..

публикувано на 26.09.24 в 22:49

Тежка катастрофа в Пловдив, загинал е 34-годишен мъж

Тежка катастрофа е станала тази вечер в Пловдив - на булевард "Княгиня Мария Луиза".  Загинал е мъж на 34 години.  Шофираният от него автомобил се е блъснал в електрически стълб и се е усукал около него.  По първоначални данни колата се е движила с висока скорост.  Пристигналият на мястото медицински екип само е могъл да констатира смъртта на шофьора...

публикувано на 26.09.24 в 21:39

Над 3 500 излъчвания на клипа от кампанията на СЕМ за повишаване на медийната грамотност

Над 3 500 пъти е бил излъчен клипът от кампанията на Съвета за електронни медии за повишаване на медийната грамотност в радио- и телевизионен ефир. Така посланието му "Провери, преди да се довериш" вече е разпознаваемо сред хората и кампанията трябва да продължи.  Около това становище се обединиха на среща днес в СЕМ членовете на..

публикувано на 26.09.24 в 21:08
Антъни Блинкън

Блинкън определи като безотговорно изявлението на Путин за евентуално използване на ядрено оръжие

Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкън определи като "безотговорно" вчерашното изявление на руския президент Владимир Путин за евентуално използване на ядрено оръжие от Русия. В интервю за MSNBC Блинкън заяви, че всички мислят така, включително Китай, винаги, когато Путин размахва "ядрената си сабя".  Първият дипломат на Съединените щати..

публикувано на 26.09.24 в 20:22

Руслан Микула: Превземането от руснаците на Вугледар в Донецка област е въпрос на дни или седмици

Окончателното превземане от руснаците на град Вугледар в Донецка област е въпрос на няколко дни или няколко седмици. Това заяви в интервю за радио "Свобода" Руслан Микула - съосновател на украинския блог Deep State, който следи хода на бойните действия.  Според Микула удържането на града под украински контрол е нереално, като се имат предвид ресурсите и..

публикувано на 26.09.24 в 20:04