Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Кипър: Отпада нулевата ДДС ставка за основни храни и други стоки

Снимка: архив

В Кипър днес е последният ден, в който се прилага нулева ставка на ДДС върху 11 групи основни потребителски стоки. От 1 октомври отпада действалата 1,5 години мярка в подкрепа на домакинствата при високата инфлация. Правителството не я удължи след изтичането на срока ѝ днес, отчитайки подобрената икономическа и финансова ситуация в страната, съобщиха от финансовото министерство.

Хляб, мляко, яйца, захар, зеленчуци, месо и други продукти от първа необходимост ще поскъпнат от 1 октомври, след като се връща облагането им с 5% ДДС.

За детските пелени и пелените за възрастни, които досега също са освободени от данъка, се възстановява ставката от 19%.

Мярката за нулев ДДС започна от 5 май миналата година и бе удължавана неколкократно до 30 септември, като бе и разширявана с включването на нови продукти.

Още едно увеличение на разходите на домакинствата идва от 1 ноември, когато спира субсидирането от държавата на част от сметките за електроенергия и намалението на акциза върху горивата.

Финансовото министерство аргументира премахването на тази помощ за потребителите със значителния спад на инфлацията. През август тя бе 1,5%, а се очаква до края на годината да се стабилизира на 2%. От март миналата година досега прилагането на тези мерки струва на хазната 201 млн. евро, казаха от финансовото ведомство.

По публикацията работи: Георги Николов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Шигеру Ишиба

Предсрочни парламентарни избори в Япония на 27 октомври

Новият министър-председател на Япония Шигеру Ишиба, чието утвърждаване от парламента на страната се очаква утре, обяви днес, че на 27 октомври ще бъдат произведени предсрочни парламентарни избори, предаде Ройтерс. Така японските избиратели ще застанат пред урните само месец след като 67-годишният бивш министър на отбраната бе избран за..

публикувано на 30.09.24 в 10:16

Добивите на царевица и слъчоглед у нас са спаднали с над 50%

Сушата в България е засегнала около 10 милиона декара и добивите на царевица и слънчоглед са спаднали с над  50% от нормалните за страната, съобщават за БНР от бранша. Председателят на Националната асоциация на зърнопроизводителите Илия Проданов е категоричен, че средствата, в размер на близо 11 милиона евро, с възможност за 200% национално..

публикувано на 30.09.24 в 10:05

Документална изложба за трудово-производителните кооперации у нас в ще бъде открита в Ловеч

В Регионалния център за социална икономика в Ловеч днес ще бъде открита документалната изложба "105 години от създаването на Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България". Изложбата е подготвена и реализирана от Националния съюз на трудово-производителните кооперации в България и Държавна агенция „Архиви“  в партньорство..

публикувано на 30.09.24 в 09:54
 Читалище

17-ти фестивал на любителските театри в Лом

За 17-ата година Лом провежда фестивал на любителските театри от страната. На сцената на читалище "Постоянство 1856" 15 самодейни колективи изнасят представления.  Традиционният фестивал е на името на основателя на читалището и първия театър в Лом – Кръстьо Пишурка, сподели председателят на читалището Недялка Трайкова. Пред пълен..

публикувано на 30.09.24 в 09:41
Симеон Караколев

Симеон Караколев: Украинска помощ днес вероятно няма да има

Днес е крайна дата, на която всички земеделци очакват да получат т.нар. украинска помощ . Според съпредседателя на Националната овцевъдна и козевъдна асоциация Симеон Караколев обаче " 58 хил. души вероятно ще останат разочаровани" : " В МЗХ знаем, че има абсолютна готовност за разплащане, всичко е подготвено, но няма пари. Тук въпросът е във..

публикувано на 30.09.24 в 09:14
Президентът на Украйна Володомир Зеленски

Киев и международните му партньори подготвят решение за оказване на натиск над Русия

Украинският президент Володимир Заленски отново подчерта във вечерното си видеообръщение, че Украйна и нейните партньори трябва да предприемат съвместни стъпки срещу Русия. Той изрази надежда, че това ще стане на Среща на високо равнище на Контактната група за предоставяне на отбранителна помощ на Украйна, която ще се проведе в американската..

публикувано на 30.09.24 в 09:12
Катерина Сакеларопулу

Президентът на Гърция е на посещение в Никозия

Нов израз на силната подкрепа на Атина за Никозия е започващото днес двудневно официално посещение на президента на Гърция Катерина Сакеларопулу в Кипър. Тя е специален гост за честванията на 1 октомври, националния празник на Кипър. Държавният глава на Гърция Катерина Сакеларопулу ще има срещи с нейния кипърски домакин Никос Христодулидис..

публикувано на 30.09.24 в 08:37