Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Илков: Към момента няма данни за заплахи от тероризъм заради напрежението в Близкия изток

Атанас Илков
Снимка: БТА
Чуй новината! Чуй новината:

Към настоящия момент няма данни от българските и партньорските служби за заплахи от тероризъм и влошаване на средата за сигурност заради напрежението в Близкия изток. Това обяви служебният министър на вътрешните работи Атанас Илков. Взети са мерки, сред тях - засилена охрана на Посолството на израелската държава в София и на други обекти.

"Активни и превантивни мерки, така че да имаме готовност евентуално за реакция при възникване на някаква необходимост. Нашите колеги са в готовност. Имаме усиление на някои от дипломатическите представителства. Също така имаме и засилено наше присъствие в стратегическите места в град София. При необходимост такова присъствие ще има и на други места в страната", обясни вътрешният министър.

Илков допълни, че евакуираните от Ливан сънародници при необходимост ще бъдат настанявани в почивни бази на МВР и в други държавни бази.

Министерството на отбраната следи случващото се в Близкия изток по линия на "Служба военна информация", пък заяви министър Атанас Запрянов.

По отношение на въоръжените сили ние ще вземем мерки. Това е основно повишаване на радиолокационното наблюдение. Върху дежурствата ще се фокусираме, разбира се, контрола на границата. Ако има опасност от нови бежански вълни, от една такава война, отбраната е готова. Това се прави в рамките на НАТО. То много внимателно следи ситуацията там, американската страна също е ангажирана със собствени сили в Средиземно море. Това, което извършваме като координация, да видим необходими ли са мерки, военни мерки, при евентуална война твърдо ще необходими военни мерки, за повишаване готовността не само на България, поясни той. 

По-рано беше съобщено, че днес от 17 ч. служебният премиер Димитър Главчев свиква правителствения Съвет по сигурността. За 4 октомври пък президентът Румен Радев свика КСНС.

По публикацията работи: Ерол Емилов


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Масова смяна на членове на СИК във Велико Търново

Започваха масовите смени на членове на секционните избирателни комисии в област Велико Търново. По искане на една от политическите партии Районната избирателна комисия вече е заменила всичките ѝ представители в 6 от 10-е общини в региона. Политическата партия е поискала смяна на 72-а свои представители в изборните секции. От Районната..

публикувано на 02.10.24 в 15:17
Атанас Запрянов

Данните от черната кутия на разбилия се край Граф Игнатиево самолет са предоставени на Военната прокуратура

Данните от черната кутия на учебния самолет, който се разби край Граф Игнатиево и загинаха двама пилоти, са снети успешно в Чехия и са предоставени на разследващия екип от Военната прокуратура у нас.  Това съобщи служебният министър на отбраната Атанас Запрянов.  Предстои информацията да бъде анализирана и разчетена. "Комисия работи в Министерството..

публикувано на 02.10.24 в 15:13
Мирослав Зафиров

Мирослав Зафиров: Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация

Международната общност трябва да излезе на полето на истинската дипломация. За това призова в ефира на БНР Мирослав Зафиров, дипломат, политически съветник на Мисията на ООН в Израел.  "Има международни документи, върху които можем да стъпим и да водим разговори, но те не се прилагат де факто. Разрушен е международният ред". Този процес..

публикувано на 02.10.24 в 15:00

Състоянието на жената, скочила от 3-тия етаж при пожар в София, остава тежко

Жената, която заради пожар скочи от третия етаж на къща в центъра на София, е настанена в клиниката по изгаряния в болница "Пирогов" в тежко състояние.  Това съобщиха за БНР от лечебното заведение. Жена е в тежко състояние в "Пирогов" след пожар в София Тя е с обширни изгаряния и през следващите дни, когато състоянието й бъде стабилизирано,..

публикувано на 02.10.24 в 14:41

Иван Костов: Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Станишев доведе мафията на власт

Управлението на Симеон Сакскобургготски и на Сергей Станишев доведе мафията на власт в България . Това заяви пред БНР Иван Костов, министър-председател на България от 1997 до 2001 г., който представи новата си книга "Свидетелства за прехода 2000 - 2009 г.". " Има доказана пълна слепота на полицията и на прокуратурата по отношение на..

публикувано на 02.10.24 в 14:08

Украинските сили се изтеглят от Вугледар

Украинската армия съобщи, че се изтегля от източния град Вугледар в Донецка област, тъй като е изправена пред интензивни руски атаки и риск да бъде обкръжена. "Върховното командване даде разрешение за маневра за изтегляне на частите от Вугледар, за да се спаси личният състав и военното оборудване и да се заеме позиция за по-нататъшни..

публикувано на 02.10.24 в 14:06
Служебният министър на отбраната Атанас Запрянов

Запрянов за кризата в Близкия изток: Държавата трябва да е подготвена за най-лошия сценарий

Рисковете за България при усложняване на ситуацията в Близкия изток ще бъдат обсъдени на заседанието на Съвета по сигурността, което премиерът свиква в 17 часа днес. "Трябва да отчитаме при една ескалация бежанските потоци естествено ще се увеличат. Освен това, терористични действия са възможни на ислямистките организации в европейските страни...

публикувано на 02.10.24 в 13:50