Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Четири гимнастички напускат ансамбъл (жени)

Ансамбъл (жени)
Снимка: БФХГ - Анна Недкова

Четири гимнастички от женския ансамбъл по художествена гимнастика напускат състава, това заяви в ефира на БНТ президентът на Българската федерация Илиана Раева.

Желание да напуснат отбора, който се класира на четвърто място на олимпийските игри в Париж, са изразили Камелия Петрова, Маргарита Василева, Магдалина Миневска и Рейчъл Стоянов. Стоянов все още не е взела окончателно решение. 

Единствената, която остава от тима стигнал до европейската и световна титла, до Игрите в Лос Анджелис е София Иванова. 

Старши треньорът Весела Димитрова ще обяви имената на новите момичета, след като приключи лагера им на Белмекен, който тече в момента.

"В художествената гимнастика нямаме проблем с авторитета на треньорите. Докато спортните хора не направят един много сериозен протест за това, което се случва в последните 35 години в спорта, спорт няма да има. Финансирането на българския спорт е срам, материалната база също. Финансирането на треньорските кадри е срам, да не говорим за отбор и така нататък. Виждате на последната олимпиада кои взеха медали, голяма част от тях не са български спортист. Аз настина апелирам към всички ръководители на българския спорт, които вече се задушават от начина, по който съществуват спортните федерации, трябва да се измисли нещо. Няма по-добри посланици от българските спортисти, това трябва да е ясно", заяви Раева.

Диамантената българка, както е наричана още Раева, засегна и проблема със залата, в която тренират гимнастичките.

„Българската художествена гимнастика много страда от тази непрекъсната смяна на политиците и правителствата. Вече шеста година ние нямаме зала, в която да тренираме така, както трябва. Единствените, които много сериозно се заеха с това, бяха бившият вътрешен министър Калин Стоянов, бившият спортен министър Димитър Илиев и архитектът Здравко Здравков. Точно постигнахме някакво споразумение да се направи това разширение на националната база, защото няма къде да тренираме, но се смени отново правителството и започваме всичко от нулата. Кошмар е това, което се случва в тази държава.“

Едно от „златните момичета“ направи равносметката и на отминаващата 2024 година.

„Много съм доволна и щастлива, защото имах неосъществена мечта да видя българска индивидуалистка да има медал от олимпиада след онази далечна 1988, където сребърен медал спечели Адриана Дунавска. Много усилия положихме, цялата година беше много успешна. Стилияна Николова стана абсолютна европейска шампионка, Боряна Калейн и Елвира Краснобаева спечелиха световна купа, момичетата от ансамбъла също станаха абсолютни европейски шампионки. Всичко вървеше много добре, за пореден път аз ще кажа, че ако нямахме този малшанс, който се получи със Стилияна и грешките, които допусна в Париж, тя нямаше да има конкуренция за златния медал, но нещата не ни се получиха така, както ги мечтаехме. От своя страна Боряна Калейн премина през един много тежък олимпийски цикъл.“

Тя не пропусна и да говори за отказа на Елвира Краснобаева да не се състезава за България.

„Тази прима имаше огромен шанс да играе на Олимпийските игри в Париж. Това, което Бранимира Маркова каза на целия екип и аз на Управителния съвет на федерацията, е, че ние взехме абсолютно решение, че ако тя направи по-добри състезания и класиране до последния момент, ще участва. Имаше различни мнения. За Стилияна нямахме никакви колебания, защото тя показа, че е най-силната в този момент. Между Боряна и Елвира битката беше изключително тежка. Втората е на 16 години, сменихме драстично композицията, тя започна да допуска грешки. И двете ги поставихме под много голямо напрежение, бяха много равностойни, но опитът на Боряна победи и в Париж се видя, че ние правилно сме допуснали нея.“

„Ако неучастието на Елвира е причината да се откаже да се състезава за България, това ще е много жалко. Това означава, че няма реална представа какво означава големият спорт и че в него отиват тези, които са най-добре подготвени и имат големия опит да се състезават. По време на нашия лагер преди Игрите в Париж имах достоверна информация, че майката на Елвира води разговори с Франция. След като се върнахме от френската столица, точно в този момент имах обаждане от федерацията на Азербайджан, с която нейната майка също беше говорила и искаше да се състезава за нея. Аз оставах безмълвна и безучастна, защото си направих сметката какво означава националният отбор без Елвира. Няма път назад за нея в националния отбор.“

Президентът на федерацията отбеляза, че ансамбълът при жените ще има нов подбор, тъй като четири от настоящите грации се отказват след Олимпийските игри в Париж.

„Четири от момичетата в ансамбъла при жените се отказват. Това са Маргарита Василева, Магдалина Миневска, Камелия Петрова и Рейчъл Стоянов. Весела направила нов подбор, остава само София Иванова. Новите момичета ще бъдат обявени на първото контролно. Те са в момента на Белмекен. Има колебания в Рейчъл, която може би има шанс да се върне“, завърши Раева.


По публикацията работи: Кръстина Иванова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ
Стефани Стоева

Титла за Стефани Стоева в София, Налбантова е №4 на световното

Стефани Стоева спечели титлата на единично жени на международния турнир по бадминтон в зала "Европа" в София.  На финала тя постигна успех над третата поставена националка Гергана Павлова след обрат с 18:21, 21:15, 21:8 за 56 минути.  Стефани Стоева стигна до трофея след шест поредни победи, след като започна от квалификациите.  По-късно..

публикувано на 06.10.24 в 12:37
Данийл Мадведев

Медведев обърна Арналди и е на осминафинал в Шанхай

Руският тенисист Данийл Мадведев се наложи над италианеца Матео Арналди с 5:7, 6:4, 6:4 в третия кръг на силния тенис турнир в Шанхай от сериите "Мастърс" 1000 с награден фонд от близо 9 милиона долара. На осминафиналите на турнира той очаква победителя от двубоя между гърка Стефанос Циципас и Александър Мюлер от Франция. Мачът между двамата..

публикувано на 06.10.24 в 11:48
Лионел Меси не вкара гол, но Интер спечели

Интер Маями печели, Меси влезе като резерва

Отборът на Интер Маями постигна победа над Торонто с 1:0 с късен гол на Лео Кампана, който засече подаване на уругваеца Луис Суарес с десния крак в 93-ата минута. Това бе осми гол на Кампана за сезона и трети в последните пет мача. Вратарят на Интер - Оскар Устари, направи седем спасявания. Звездата на Интер - Лионел Меси, се появи на терена..

публикувано на 06.10.24 в 10:09
Франческо Баная

Италианeцът Франческо Баная спечели Гран при на Япония

Италианският пилот на Дукати - Франческо Баная, спечели Гран при на Япония по мотоциклетизъм в клас MotoGP, кято остави да себе си лидера в класирането Хорхе Мартин в Дукати-Прамак. Баная доминираше в състезанието, като поведе още малко след старта, като изпревари испанеца Педро Акоста. На трето място завърши друг испанец - шестракратният..

публикувано на 06.10.24 в 09:44
Реал (Мадрид) се наложи над Виляреал с 2:0

Реал надигра Виляреал, но Карвахал се контузи тежко

Отборът на Реал (Мадрид) се наложи над Виляреал с 2:0 в мач от испанската Ла Лига. Уругвайският национал Федерико Валверде откри резултата за домакините след четвърт част игра, като се възползва от асистенция на Лука Модрич.  Винисиус Жуниор затвърди успеха на Реал в 73-ата минута, като този път в ролята на асистент бе голмайсторът на първото..

публикувано на 06.10.24 в 08:53
Интер победи Торино с 3:2

Интер повали Торино в мач с пет гола

Отборът на Интер победи Торино с 3:2 в мач от седмия кръг на италианската Серия А. Шампионът на Италия игра с човек повече на терена от 20-ата минута, когато Гилермо Марипан от Торино бе изгонен от терена с директен червен картон. Френският национал Маркюс Тюрам вкара два гола да Интер до 35-ата минута, с които "нерадзурите" взеха добър..

публикувано на 06.10.24 в 08:43
Григор Димитров

Дъжд отново бави мача на Григор Димитров в Шанхай

Прекъснатият от вчера мач на Григор Димитров с белгиеца Зизу Бергс от втория кръг на тенис турнира от сериите Мастърс в Шанхай, който трябваше да стартира в 7,30 ч, все още не е започнал. Причината отново е дъжд в китайския град, като се играе само на централния корт, който е с покрив. Резултатът в срещата е 6:3 за Димитров в първия сет и..

публикувано на 06.10.24 в 08:27