Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Светослав Василев за своята модерна машина за оптични кабели

Светослав Василев
Снимка: Личен архив

В САЩ има интернет благодарение и на една малка българка фирма. Инженерна микрофирма от Русе е направила за американска компания за оптични кабели конкурентна машина за ширмовката им. 

Всичко за бизнеса на Светослав Василев и неговите партньори започнало преди 10 години. Те започнали да създават индустриална автоматизация, програмиране на роботи, системи за индустриален контрол и нестандартни машини. 

"Корупцията е като все едно да имаш едновременно рак и диабет и да си мислиш, че си много добре, казва Светослав Василев от фирмата.

Той разказва как се прави машина, която да движи с 48 километра в час кабел с дебелината на човешки косъм. 

И още защо разбитите пътища правят по-лесна работата с Австрия, отколкото с Петрич и как от Русе се стига до САЩ?


По темата слушайте в звуковия файл.

По публикацията работи: Гергана Хрисчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Иран забрани внасянето на пейджъри и уоки-токи на борда на самолетите с граждански полети

Иранската служба по гражданско въздухоплаване на практика забрани внасянето на пейджъри и уоки-токи устройства на борда на самолетите, изпълняващи граждански полети. "Забранява се внасянето на каквито и да било комуникационни апарати, с изключение на телефони", съобщи иранската новинарска агенция ИСНА, като цитира говорителя на службата за..

публикувано на 12.10.24 в 19:23
Християн Мицкоски

Мицкоски: Включването на българите в конституцията на РСМ трябва да се обсъжда "стратегически и с визия"

Темата за включването на българите в конституцията на Северна Македония трябва да се обсъжда "стратегически и с визия", защото тази тема трябва да отвори и гарантира членство в Европейския съюз на Северна Македония въз основа на критериите от Копенхаген, заяви премиерът на страната Християн Мицкоски, предаде БТА. На пресконференция след..

публикувано на 12.10.24 в 19:14

Палестинските здравни власти съобщиха за десетки загинали при интензивните израелски атаки в Газа

Палестинските здравни власти, контролирани от "Хамас", съобщиха за десетки загинали при интензивните израелски атаки в Газа. Израелските военни предупредиха жителите на район в северната част на анклава да се евакуират. Израел продължава операцията и в Южен Ливан, където също препоръча евакуация на жителите на 22 села. Палестинските..

публикувано на 12.10.24 в 17:58
Украински войник изстрелва дрон на фронтовата линия в Херсон

Русия и Украйна са се атакували взаимно с дронове тази нощ

Русия и Украйна са се атакували взаимно с дронове тази нощ. Руските власти твърдят, че при украински удари е загинал един човек в граничната област Белгород. Русия твърди, че е свалила 47 украински дрона тази нощ, а Украйна - че е неутрализирала 24 безпилотни летателни апарата, изстреляни от силите на Москва. Украинските военновъздушни сили..

публикувано на 12.10.24 в 17:31

Тиквеник с дължина 355 метра разрязаха в Севлиево за празника на тиквата

Тиквеник с дължина 355 метра разрязаха в Севлиево, където се провежда традиционният празник на тиквата. Днес е кулминацията на дните, посветени на този род плодови зеленчуци, отглеждан в полето. От печена тиква и рачел до мусака с тиква и други екзотични ястия бяха подредили кулинарите в изложението, превърнало се в запазена марка на..

публикувано на 12.10.24 в 17:21
Германският министър на отбраната Борис Писториус

Борис Писториус: Германия има нужда от значително по-голяма армия

Германският военен министър Борис Писториус заяви, че страната има нужда от значително по-голяма армия, за да отговори на съвременните предизвикателства. Писториус влезе в открита дискусия с финансовия министър Кристиан Линднер за отпускането на повече средства за Бундесвера. В рамките на няколко години германската армия ще трябва да осигури..

публикувано на 12.10.24 в 16:57

Полицаи от Монтана предотвратиха кражба на дизелово гориво от тир

Полицаи от Монтана предотвратиха кражба на дизелово гориво от тир, спрял на почивка край село Долна Вереница. Има задържан по случая При извършване на обход на екип на "Пътна полиция" - Монтана в района на отбивка край село Долна Вереница, към 2.30 часа вчера, е забелязано, лице източващо гориво от спрял да почива тир.  След като..

публикувано на 12.10.24 в 16:49