Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Присъждат Нобеловата награда за физика

Автор:
Снимка: nobelprize.org

Нобеловата награда за физика ще бъде присъдена днес, втората от поредицата престижни награди за изключителни постижения, които се връчват всяка година. 

Лауреатите за физика ще бъдат обявени от Кралската шведска академия на науките в Стокхолм в 12:45 ч. българско време.

В понеделник престижното отличие за физиология или медицина беше присъдено на американците Виктор Амброс и Гари Ръвкън за откриването на микроРНК и ролята ѝ в регулацията на гените.

Утре ще бъде обявена наградата за химия, в четвъртък - за литература, в петък - за мир и в понеделник - за икономика.

Очаква се наградите да бъдат връчени на 10 декември, годишнината от кончината на Алфред Нобел, изобретател на динамита, основател на наградите. Премията е над един милион щатски долара във всяка категория.


По публикацията работи: Венцислав Василев

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Новият директор на Смолянския театър уволни главната счетоводителка

Новият директор на Родопския драматичен театър "Николай Хайтов“ в Смолян Мариан Бозуков е освободил от работа главната счетоводителка. Тя е била назначена през месец август т.г. В момента се работи и по прекратяване на договор с фирмата, която е обслужвала счетоводството и ТРЗ на театъра, както и по прекратяване на всички фиктивни трудови..

публикувано на 14.10.24 в 19:02
Вицепрезидентът Илияна Йотова.

Йотова за купуването на гласове: Това вече не е градски фолклор, а начин, по който България прави избори

Според вицепрезидента Илияна Йотова всекидневните акции на полицията срещу купуването на гласове за изборите показват, че в България има "епидемия": "Самият факт, че всеки ден сме свидетели на многобройни полицейски акции, задържани хора за купуване на гласове, означава едно - ние имаме буквално епидемия. Това вече не е градски фолклор, не са..

публикувано на 14.10.24 в 19:02

Китай проведе нови военни учения близо до Тайван

Китай проведе нови военни учения близо до Тайван като предупреждение срещу "сепаратистките действия на силите за независимост на Тайван". Действията на Пекин засилиха допълнително напрежението между двете правителства.   Източното военно командване на Китай съобщи рано тази сутрин, че маневрите обхващат Тайванския проток и районите на север, юг и изток..

публикувано на 14.10.24 в 18:35
Опечалените носят ковчезите на своите роднини, убити в събота при израелски въздушен удар, по време на погребалната им процесия в Майсара близо до северния крайбрежен град Библос, Ливан, 14 октомври 2024 г.

18 жертви на израелски въздушен удар в район с доминиращо християнско население в Северен Ливан

Сирените за въздушна тревога бяха задействани в централните райони на Израел и милиони израелци се отправиха към бомбоубежища заради снаряди, изстреляни от Ливан, съобщи Ройтерс като се позова на израелските сили за отбрана (ЦАХАЛ).  От израелската армия заявиха още, че правят опити да прехванат поне част от снарядите.  Сирените прозвучаха в Тел..

публикувано на 14.10.24 в 18:29
проф. Михаил Станчев

Проф. Михаил Станчев: Курска област е разменна монета, но не достатъчна

Политическата точка на Плана за мир на Зеленски е страните, които посети, да повлияят на решението на НАТО да обявят, че те канят Украйна в Алианса. Това да се отчете като сигнал към Руската Федерация, изрази мнението си  живеещият в България проф. Михаил Станчев, доктор на историческите науки и преподавател в Харковския университет, в..

публикувано на 14.10.24 в 18:28
Директорът на германското разузнаване Бруно Кал

Директорът на германското разузнаване: Русия ще е в състояние още преди края на настоящото десетилетие да нападне източния фланг на НАТО

Русия ще е в състояние още преди края на настоящото десетилетие да нападне източния фланг на НАТО с цел да изтласка алианса до границите му от Студената война. За това предупреди директорът на германското разузнаване Бруно Кал пред Бундестага.   Хибридните и шпионските действия на Москва в ущърб на НАТО са достигнали ниво на интензивност, невиждано след..

публикувано на 14.10.24 в 18:26
Годишна среща на НСОРБ в курорта Албена

На срещата на НСОРБ: Неизбежно цената на ВиК услугата ще расте

Недостигът на вода и климатичните промени бяха обсъдени в дискусионен панел по време на Годишната среща на Националното сдружение на общините в Република България (НСОРБ), която се провежда в курорта Албена.  Представителите на общините споделиха своите впечатления как се отразява кризата с безводието през изминалото горещо лято върху жителите и..

публикувано на 14.10.24 в 17:59