Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Градският транспорт в София спира за час идната седмица, предупреждават с протест

Работещите настояват системата на бонуси да заработи още тази година

| Интервю
Снимка: БГНЕС

Работещи от столичния Градски транспорт излизат на протест пред Столичната община. Протестът се организира от Федерацията на транспортните работници "Подкрепа" и Съюза на транспортните синдикати в България.

Това не е политически протест, а протест срещу неизпълнените обещания на политиците, каза пред БНР Иван Кирилов, председател на Федерацията на транспортните работници "Подкрепа". Той е категоричен, че "протестът не е продиктуван от предстоящите парламентарни избори".

Ако не се постигне желаният резултат, може би следващата седмица в някой от делничните дни между 8.00 и 9.00 часа градският транспорт ще спре, за да стачкува ефективно, уточни той.

"Ако днес няма решение, през следващата седмица най-вероятно ще бъде спрян транспортът в рамките на един час."

Срещата с кмета била поискана през август, а се е състояла едва сега – в началото на октомври. Транспортните работници не са получили категоричен отговор дали кметът Васил Терзиев ще може да изпълни задълженията си по споразумението, обясни той.  

Тяхното намерение е да внедрят системата с бонуси през 2025 г., допуска Кирилов. Синдикатите обаче настояват това да се случи още през тази календарна година.

"Имаме огромни съмнения", подчерта той. По думите му, целта е да се замести искане на синдиката за увеличение на работните заплати през следващата година.

В предаването "Преди всички" Кирилов нарече условията на труд на колегите му "покъртителни, отвратителни и непоносими".

Цялото интервю чуйте в звуковия файл.

По публикацията работи: Яна Боянова


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонстрационно гласуване с машини в 8 общини в Кюстендилско

В Кюстендилска област в 8 общини ще има демонстрации за гласуване с машини за изборите на 27 октомври.  Устройствата ще са на разположение на общинските администрации по график, обявен от РИК. В най-малката община в България -Трекляно, се гласува само с хартиена бюлетина. Демомашини ще има между 12 и 17 октомври в община Бобов дол,..

публикувано на 09.10.24 в 10:13
Изглед към КНДР от Паджу, Южна Корея

Северна Корея прекъсва автомобилните и жп връзки с Южна Корея

Севернокорейската армия съобщи днес, че планира да прекъсне всички автомобилни и жп връзки на КНДР с Южна Корея, предаде БТА като се позова на ДПА.  По границата ще бъдат разположени "силни отбранителни структури" и мерките ще влязат в сила незабавно. Според Пхенян тези действия целят опазването на националната сигурност и предотвратяването на..

публикувано на 09.10.24 в 09:49

В изборния ден – връщаме часовниците си с час назад

На изборния ден – 27 октомври, ще преминем към зимно време (връщаме часовниците с час назад). Тоест, този ден ще спим с един час повече.  Смартфони, таблети, компютри и ще се погрижат за тази актуализация автоматично, но останалите устройства може да изискват ръчна настройка. Сутрините и вечерите ни ще са тъмни и денят ще ни се струва по-кратък.  В..

публикувано на 09.10.24 в 09:41

Здравка Калайджиева: Решението на ЕСПЧ по жалби на Иво Прокопиев е от значение за широк кръг от хора

Две решения на Европейския съд по правата на човека бяха представени от Министерството на правосъдието като пробив, тъй като са свързани с обявяване за недопустими на две жалби срещу България - на бизнесмена Иво Прокопиев и на осъдения бивш кмет на Галиче Ценко Чоков.  " Това решение на съда е от значение за много широк кръг от хора, засегнати от..

публикувано на 09.10.24 в 09:35
проф. Николай Габровски

Проф. Габровски: Няма чувствителност към заболяванията на мозъка

Генерален проблем е общото неразбиране на заболяванията, свързани с мозъка. Темата е толкова многолика, че е доста трудно да се създаде обществена нагласа и чувствителност . Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Николай Габровски, председател на Българското дружество по неврохирургия. Статистиката се води за отделни заболявания и..

публикувано на 09.10.24 в 09:35

ЕС е предвидил 137 млн. евро за укрепване на въоръжените сили на Молдова

Европейският съюз е предвидил 137 милиона евро за укрепване на въоръжените сили на Молдова. Това съобщи в Страсбург зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, предаде БТА По думите ѝ това нарежда Молдова на второ място по получена подкрепа от ЕС след Украйна. Йоурова участва в дебати за укрепване на устойчивостта на Молдова срещу..

публикувано на 09.10.24 в 08:58
Румен Радев

Радев се среща с представителите на институциите, отговорни за подготовката на вота

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота. За участие са поканени служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на..

публикувано на 09.10.24 в 08:57