Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Шолц: Граничните проверки в Германия ще продължат много дълго

Германският канцлер Олаф Шолц.
Снимка: ЕПА/БГНЕС

Канцлерът Олаф Шолц потвърди, че проверките по германските граници ще продължат възможно най-дълго, предаде БТА като се позова на ДПА.

"Ще правим това толкова дълго, колкото е необходимо. И това ще бъде много дълго време", заяви Шолц в специално предаване на телевизионния канал Ер Те Ел, излъчено снощи. Въпреки това той призна, че проверките "в момента предизвикват голямо раздразнение".

От 16 септември на всички германски граници се извършват проверки, за да се намали броят на неразрешените влизания.

Нови проверки бяха въведени на сухопътните граници с Дания, Белгия, Нидерландия и Люксембург. От края на юли вече има временни проверки на границата с Франция заради Олимпийските игри.

На границите с Полша, Чехия, Австрия и Швейцария контролът е по-строг от по-отдавна.


По публикацията работи: Венцислав Василев


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!
Новините на Програма „Хоризонт“ - вече и в Instagram. Акцентите от деня са в нашата Фейсбук страница. За да проследявате всичко най-важно, присъединете се към групите за новини – БНР Новини, БНР Култура, БНР Спорт, БНР Здраве, БНР Бизнес и финанси.
ВИЖТЕ ОЩЕ

Демонстрационно гласуване с машини в 8 общини в Кюстендилско

В Кюстендилска област в 8 общини ще има демонстрации за гласуване с машини за изборите на 27 октомври.  Устройствата ще са на разположение на общинските администрации по график, обявен от РИК. В най-малката община в България -Трекляно, се гласува само с хартиена бюлетина. Демомашини ще има между 12 и 17 октомври в община Бобов дол,..

публикувано на 09.10.24 в 10:13
Изглед към КНДР от Паджу, Южна Корея

Северна Корея прекъсва автомобилните и жп връзки с Южна Корея

Севернокорейската армия съобщи днес, че планира да прекъсне всички автомобилни и жп връзки на КНДР с Южна Корея, предаде БТА като се позова на ДПА.  По границата ще бъдат разположени "силни отбранителни структури" и мерките ще влязат в сила незабавно. Според Пхенян тези действия целят опазването на националната сигурност и предотвратяването на..

публикувано на 09.10.24 в 09:49

В изборния ден – връщаме часовниците си с час назад

На изборния ден – 27 октомври, ще преминем към зимно време (връщаме часовниците с час назад). Тоест, този ден ще спим с един час повече.  Смартфони, таблети, компютри и ще се погрижат за тази актуализация автоматично, но останалите устройства може да изискват ръчна настройка. Сутрините и вечерите ни ще са тъмни и денят ще ни се струва по-кратък.  В..

публикувано на 09.10.24 в 09:41

Здравка Калайджиева: Решението на ЕСПЧ по жалби на Иво Прокопиев е от значение за широк кръг от хора

Две решения на Европейския съд по правата на човека бяха представени от Министерството на правосъдието като пробив, тъй като са свързани с обявяване за недопустими на две жалби срещу България - на бизнесмена Иво Прокопиев и на осъдения бивш кмет на Галиче Ценко Чоков.  " Това решение на съда е от значение за много широк кръг от хора, засегнати от..

публикувано на 09.10.24 в 09:35
проф. Николай Габровски

Проф. Габровски: Няма чувствителност към заболяванията на мозъка

Генерален проблем е общото неразбиране на заболяванията, свързани с мозъка. Темата е толкова многолика, че е доста трудно да се създаде обществена нагласа и чувствителност . Това мнение изрази в интервю за БНР проф. Николай Габровски, председател на Българското дружество по неврохирургия. Статистиката се води за отделни заболявания и..

публикувано на 09.10.24 в 09:35

ЕС е предвидил 137 млн. евро за укрепване на въоръжените сили на Молдова

Европейският съюз е предвидил 137 милиона евро за укрепване на въоръжените сили на Молдова. Това съобщи в Страсбург зам.-председателят на Европейската комисия Вера Йоурова, предаде БТА По думите ѝ това нарежда Молдова на второ място по получена подкрепа от ЕС след Украйна. Йоурова участва в дебати за укрепване на устойчивостта на Молдова срещу..

публикувано на 09.10.24 в 08:58
Румен Радев

Радев се среща с представителите на институциите, отговорни за подготовката на вота

Президентът Румен Радев ще проведе среща с представители на институциите, отговорни за подготовката на предстоящите избори за Народно събрание и за гарантирането на честността на вота. За участие са поканени служебният министър на иновациите и растежа Росен Карадимов, определен от Министерския съвет за координатор на..

публикувано на 09.10.24 в 08:57